Kaşıntı (Pruritus) Neden Olur? En Yaygın Sebepler ve Çözüm Yolları

Kaşıntı, tıbbi adıyla pruritus, cildi kaşıma isteği uyandıran hoş olmayan bir duyudur. Kaşıntı, genellikle bir cilt sorununun belirtisi olsa da, bazen altında yatan ciddi bir sistemik hastalığın da habercisi olabilir.

İşte kaşıntının en yaygın nedenleri, türlerine göre sınıflandırılmış detaylı bir rehber:

Kaşıntı Neden Olur?

1. Cilt Hastalıkları ve Durumları (Dermatolojik Nedenler)

Kaşıntının en sık rastlanan kaynağı, cildin kendisindeki yapısal veya iltihabi sorunlardır.

• Egzama (Atopik Dermatit): Cildin aşırı kuruması, kızarması, pullanması ve şiddetli kaşıntı ile karakterizedir. Kronik bir durumdur.

• Kuruluk (Kserozis): Özellikle yaşlılarda ve kış aylarında, cildin nemini kaybetmesi sonucu ortaya çıkar. En sık görülen kaşıntı nedenidir.

• Ürtiker (Kurdeşen): Genellikle alerjik reaksiyon sonucu ortaya çıkan, kabarık, kırmızı ve kaşıntılı döküntülerdir.

• Psoriasis (Sedef Hastalığı): Deri üzerinde kalın, pullu, kırmızı plaklar şeklinde görülür ve bu plaklar kaşıntılı olabilir.

• Kontakt Dermatit: Cildin alerjen veya tahriş edici bir maddeyle (deterjan, nikel, kozmetik vb.) temas etmesi sonucu ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıklıktır.

• Enfeksiyonlar ve Parazitler:

• Mantar Enfeksiyonları: Cildin kıvrım yerlerinde ve nemli bölgelerde kaşıntı yapar.

• Bit, Uyuz veya Pire: Bu parazitlerin cilde yerleşmesi veya ısırması sonucu şiddetli kaşıntı ve döküntüler oluşur.

2. Sistemik Hastalıklar (Dahili Organ Kaynaklı Nedenler)

Görünürde bir cilt döküntüsü olmamasına rağmen vücudun genelinde hissedilen yaygın kaşıntının nedeni sistemik bir sorun olabilir.

Sistemik Hastalık Kaşıntı Mekanizması
Böbrek Hastalığı Kronik böbrek yetmezliğinde üre ve toksinlerin vücutta birikmesi (Üremik Pruritus).
Karaciğer Hastalığı Safra akışının bozulması sonucu kanda bilirubin ve safra tuzlarının birikmesi. (Özellikle sarılıkla birlikte görülür.)
Tiroid Hastalıkları Hem hipotiroidi (cilt kuruluğu) hem de hipertiroidi (metabolizma hızlanması) kaşıntıya neden olabilir.
Kan Hastalıkları Özellikle demir eksikliği anemisi ve bazı lenfoma türleri (Hodgkin lenfoması gibi) yaygın kaşıntıya yol açabilir.
Diyabet (Şeker Hastalığı) Sinir hasarı (nöropati) ve cilt kuruluğu nedeniyle kaşıntı sık görülür.

3. Diğer Yaygın Nedenler

Bunların dışında kaşıntıya yol açan pek çok çevresel ve fizyolojik faktör bulunmaktadır.

• İlaçlar: Bazı ağrı kesiciler (opioidler), tansiyon ilaçları ve antibiyotikler vücutta histamin salınımına yol açarak veya alerjik reaksiyon göstererek kaşıntı yapabilir.

• Alerjiler: Gıda alerjileri veya çevresel alerjenler (polen, hayvan tüyü) ciltte kaşıntıya neden olabilir.

• Sinir Sistemi Sorunları (Nöropatik Kaşıntı): Sinirlerde meydana gelen hasar veya sıkışmalar, ciltte herhangi bir sorun olmamasına rağmen kaşıntı hissi yaratabilir (Örn: Post-herpetik nevralji).

• Psikolojik Faktörler: Yoğun stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik durumlar kaşıntı döngüsünü tetikleyebilir veya şiddetini artırabilir.

🩺 Kaşıntı Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Tek bir bölgede kısa süreli kaşıntı genellikle zararsızdır. Ancak aşağıdaki durumlarda mutlaka bir Dermatolog'a veya İç Hastalıkları Uzmanına başvurulmalıdır:

1. Uzun Süreli Kaşıntı: Kaşıntının 6 haftadan uzun sürmesi (Kronik Kaşıntı).

2. Yaygın Kaşıntı: Kaşıntının vücudun tamamında hissedilmesi ve döküntüsüz olması.

3. Eşlik Eden Belirtiler: Kaşıntıya kilo kaybı, yorgunluk, ateş, gece terlemesi veya sarılık gibi sistemik belirtilerin eşlik etmesi.

Kaşıntının etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için, öncelikle altında yatan doğru nedenin teşhis edilmesi gerekir.

Kaşıntınızın daha çok cilt kuruluğundan mı yoksa alerjik bir reaksiyondan mı kaynaklandığını düşünüyorsunuz? Buna göre çözüm önerileri sunabilirim.

Konu Görselleri
  • Kaşıntı Neden Olur?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
H
  • Hasibe
  • ***@sorhocam.com
herhangi bir gıdaya ya da mevsimsel bir alerjiniz olablir. En güzeli cildiyeciye gitmek.
BG
  • Bülent G
  • ***@sorhocam.com
Üç yıldır geçmeyen şiddetli kaşıntı.
E
  • Erdal
  • ***@sorhocam.com
Cerezyedinmi,her,tarafım,kasintioluyor
A
  • Akif
  • ***@sorhocam.com
Vúcuttaki kaşıntılar geçmiyor nasıl bitecek
C
  • Cihan
  • ***@sorhocam.com
Kaşıntı iç yardımcı olurmusunuz
N
  • nry
  • ***@sorhocam.com
ıyı Aksamlar aynı sekılde benimde tüm vucudum kasınıyor aylardır gecmıyor hocam ılk gıttım doktora uyuz dedıler bazı ılaclar kullandım kıayfetlerı evdekı herseyı yıkadım utuledım bana mısın demıyor gecmedı bır turlu ozele gıttım doktor vucuduma baktı uyuza dair bısey kalmamıs dedı rahatlatıcı krem ve alerjı hapı verdı bı sure kullandım kesildi gibi ıyıydım ılaclar bıtınce gene devam etti doktorum kasıntının baska sebeplerıde olabılecegını soyledı kan testı falan yaptırdım temız cıktı sadece kansızlık cıktı bıraz daha sonra alerjı testı yaptırdım oda temiz cıktı ama kasıntı hala devam etmekte bı care bulunamadı sızce ne yapmalıyım nıye kasınıyorum..
ZY
  • Ziver yavuz
  • ***@sorhocam.com
Vücudum kaşıniyo sadece geceleri
M
  • Mahmut
  • ***@sorhocam.com
Slm çok kötü tatlı kaşıntı var geçmiyor kerem kulandım geçmedi yardımcı ol bize
SB
  • Songul balaman
  • ***@sorhocam.com
Benımde tum vucudum kasınıyor
ZG
  • Zafer Gülen
  • ***@sorhocam.com
Selamın Aleyküm Merhaba Hocam Eşim 5 Senedir Kaşıntı Hastalığı Geçmiyor Gitmediği Doktor Kalmadı Önerilen Kremleri Ve İlaçlarıda Kullandı Ama Hala Geçmedi Ve Dahada İlerledi. Aşırı Derecede Kaşınıyor Sonra Kaşınan Yerler Aşırı Derecede Kızarıyor Ve Kabarıyor Ağlayacak Derecede Oluyor. Allah Kimseye Böyle Bir Hastalık Vermesin. Biz Çaresini Bulamadık Allah Rızası İçin Bize Önerebileceğiniz Bir Tedavi Yolu, İlaç Veya Krem Varmıdır Hocam?
İ
  • İhsan
  • ***@sorhocam.com
Kaşinma
G
  • gzmayaz
  • ***@sorhocam.com
1.5 aydir kasiniyorum gobek bolgem ust bacak diz arkasi kol ici ve zytrec bilaxten avin dekort bunlarin hepsini kullandim gecmiyor sebebi nedir cildiyeye randevu bulamiyorum lutfen yardimci olun
S
  • Serap
  • ***@sorhocam.com
Benim belli yerler bacak kol sırt gibi arada kaşınıyor kullandım losyon falan bitkisel bir ürün varmi fazla baharat kullanıyorum olabilirmiş turşu gibi bunların etkisi varmi
B
  • Baran
  • ***@sorhocam.com
Yaklaşık bir aydır vücudumun beli yerlerde surekli kaşıntı var doktora gittim krem verdi bana kullandım hiçbir etkisini görmedim
  • Mehmeh özvan
  • ***@sorhocam.com
Vucudumun her tarafı kaşınıyor 8 senedıŕ çekiyorum ve ne yapmam gerekiyor
M
  • Mehmet
  • ***@sorhocam.com
Kaşıntı uzun sureli
M
  • Mahmut
  • ***@sorhocam.com
3 aydir iki elimiň ve iki ayagimiň arka tarafyndan çok gaşynty var sürekli kaşiniyor hangi ilaçlar kullanilir
BC
  • Bekir Can
  • ***@sorhocam.com
2 aydır bütün vücudum da kaşıntı var sürekli kaşınıyor duştan sonra filan ellerim kasidikca egzema gibi pütürleniyor bunun sebebi ne ve hangi ilaçlar kullanılır
İ
  • İrem
  • ***@sorhocam.com
Merhaba annemin tüm vücudunda sırt karın göğüs ve bacak bölümlerinde kaşıntı ve yaralar var ve kaç aydır geçmiyor çok fazla kaşınıyor buna ne yapılabilir sebebi ne olabilir
A
  • Admin
  • a.k***@hotmail.com
Koltuk altı kaşıntısı için Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) bölümüne gidilir.
M
  • Meryem
  • ***@sorhocam.com
Koltuk altım cok kasınıyor sebebini ögrenebilirmiyim
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?