Türkiye''de Yetiştirilen Meyveler Nelerdir?

Türkiye'de Yetiştirilen Başlıca Meyveler: İklim ve Zenginlik

Türkiye, üç farklı iklim kuşağının (Akdeniz, Karadeniz ve Karasal) etkilerini barındıran coğrafi konumu sayesinde, dünya üzerindeki en zengin meyve üretim alanlarından birine sahiptir. Bu ekolojik çeşitlilik, subtropik meyvelerden ılıman iklim meyvelerine kadar geniş bir ürün yelpazesi sunar.

Türkiye'de Yetiştirilen Meyveler Nelerdir?

🥝 Temel Meyve Kategorileri ve Üretim Merkezleri

Türkiye'de yetiştirilen meyveleri, benzer iklim ve yetiştirme koşullarına göre ana başlıklar altında incelemek mümkündür:

1. Turunçgiller (Narenciye)

Akdeniz ikliminin hakim olduğu, kışların ılık ve don olayının nadir görüldüğü kıyı bölgelerinde yoğunlaşır. Türkiye, turunçgil ihracatında önemli bir konumdadır.

• Başlıca Meyveler: Portakal, Mandalina (özellikle Satsuma), Limon (özellikle Interdonato ve Lamas), Greyfurt.

• Üretim Merkezleri: Akdeniz Bölgesi (Adana, Mersin, Antalya) ve Ege Bölgesi'nin (Muğla, Aydın) kıyı kesimleri.

• Mandalina, değer bazında narenciye ihracatında ilk sırada yer alır.

2. Sert ve Yumuşak Çekirdekli Meyveler

Bu kategori, genellikle kış soğuklarına belli bir dereceye kadar dayanıklı olan ve ılıman veya karasal iklimlerin geçiş bölgelerinde yetişen meyveleri kapsar.

• Sert Çekirdekliler:

• Kayısı: Malatya, dünya kuru kayısı üretiminde lider konumdadır.

• Kiraz: Türkiye, dünya kiraz üretiminde lider ülkelerden biridir. Önemli üretim merkezleri Afyon, Denizli, Muğla, Manisa ve Bursa'dır.

• Şeftali ve Nektarin: Bursa, Çanakkale ve Ege Bölgesi öne çıkar.

• Vişne: Özellikle İç Anadolu ve Marmara Bölgesi'nde yaygındır.

• Yumuşak Çekirdekliler:

• Elma: Isparta, Niğde ve Karaman gibi İç Anadolu'nun yüksek platoları ile Karadeniz Bölgesi'nde yoğun olarak yetiştirilir.

• Armut ve Ayva: Geniş bir coğrafyada, özellikle Bursa ve İç Anadolu'nun bazı bölgelerinde yetiştirilir.

3. Kabuklu Meyveler (Sert Kabuklular)

Bunlar, kuru yemiş olarak da tüketilen ve büyük ölçüde ihracat değeri taşıyan önemli ürünlerdir.

• Fındık: Karadeniz Bölgesi (Ordu, Giresun, Trabzon) dünya üretiminde liderdir.

• Antep Fıstığı: Güneydoğu Anadolu Bölgesi (Gaziantep, Şanlıurfa) kurak iklim koşullarına uygunluğu ile öne çıkar.

• Ceviz ve Badem: Türkiye genelinde, özellikle İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nde üretimi artmaktadır.

• Kestane: Ege Bölgesi (Aydın) ve Marmara Bölgesi (Bursa) önemli üretim merkezleridir.

4. Subtropikal ve Üzümsü Meyveler

Akdeniz ve Ege'nin sıcak iklimleri ile Karadeniz'in nemli ikliminin avantajıyla yetiştirilen özel meyvelerdir.

• Üzüm: Ege Bölgesi (Manisa/Sultani üzümü) kuru üzüm ihracatında liderdir. Ayrıca Elazığ ve Tekirdağ gibi bölgelerde şaraplık üzüm üretimi de yapılır.

• İncir: Aydın ve çevresi, kuru incir üretiminde dünya lideridir.

• Zeytin: Ege (Sofralık ve yağlık) ve Akdeniz kıyı şeridi boyunca yaygındır.

• Kivi: Son yıllarda Karadeniz Bölgesi'nde (Rize, Ordu) hızla yaygınlaşmıştır.

• Tropikal Meyveler: Akdeniz kıyılarında (Muz, Avokado, Ejder Meyvesi, Mango) üretimi artmaktadır.

📈 Türkiye'nin Meyve İhracatındaki Liderliği

Türkiye, bazı meyve türlerinin üretim ve ihracatında global çapta lider konumdadır.

Üretim/İhracat Lideri Önemli Ürünler
Dünya Birinciliği Fındık, İncir, Kayısı, Kiraz
Dünyada İlk Dört Ayva, Karpuz, Kavun, Zeytin, Elma, Ceviz, Nar, Antep Fıstığı

Bu üstünlük, ülkenin farklı iklim ve toprak yapılarından kaynaklanan yüksek ürün kalitesi ve erkencilik avantajı ile sağlanmaktadır.

İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
YA
  • Yasin Akoğlu
  • ***@sorhocam.com
Türkiye de Yumrulu bitkiler nedir
N
  • Nehir
  • ***@sorhocam.com
Türkiye'de üretilen meyveler
KULLANICI GİRİŞİ