Kurban Rehberi (Kurban Nasıl Kesilir, Nelere Dikkat Etmek Gerekir)
Kurban ibadetini yerine getirirken dini hükümlere, hijyene ve hayvan refahına azami dikkat etmek gerekir.
İşte adım adım kurban rehberi ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:
🔪 Kurban Rehberi: Kesim, Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kurban ibadeti, sadece bir kesim işlemi değil; aynı zamanda bir ibadet, sağlık, hijyen ve merhamet eylemidir.

1. 🕌 Kesim Öncesi Hazırlık ve Dini Hükümler
Kurban kesimine başlamadan önce, kurbanın ve kesimi yapacak kişinin belli şartları taşıması gerekir:
A. Kurban Hayvanında Aranacak Şartlar
-
Yaş: Büyükbaş hayvanlar (sığır, manda) için 2 yaşını doldurmuş; küçükbaş hayvanlar (koyun, keçi) için koyun 6 ayını, keçi 1 yaşını doldurmuş olmalıdır.
-
Kusursuzluk: Kurbanlık hayvanın hasta, zayıf, topal, bir veya iki gözü kör, boynuzu kökünden kırık, kulakları kesik veya dişlerinin çoğu dökülmüş olmaması gerekir.
-
Hisse: Küçükbaşlar tek kişi, büyükbaşlar ise en fazla yedi kişi ortak olabilir.
B. Kesim Ortamı ve Hijyen
-
Kesim Alanı: Kesim, hijyenik ve çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarlanmış ruhsatlı kesimhanelerde veya belirlenmiş geçici kesim yerlerinde yapılmalıdır.
-
Aletler: Kullanılacak bıçak (kesme bıçağı ve yüzme bıçağı) keskin olmalı ve hayvanın acı çekmesini en aza indirmek için kesimden hemen önce bilenmelidir.
2. 🪓 Kurban Nasıl Kesilir? (Adım Adım)
Kesim işleminin dini hükümlere uygun (helal) olması için belirlenen adımlara harfiyen uyulması gerekir:
Adım 1: Hayvanın Hazırlanması ve Yönlendirilmesi
-
Hayvan Refahı: Hayvan kesim alanına nazikçe ve korkutulmadan getirilmelidir. Kesim anını görmemesi için gözleri bağlanabilir veya engelleyici paneller kullanılabilir.
-
Yatırma: Hayvan eziyet vermeden sol tarafına ve kıbleye doğru yatırılır. Büyükbaş hayvanların kalkmaması için ayakları bağlanır.
Adım 2: Kesim ve Tekbir
-
Dua ve Niyet: Kesimi yapacak kişi kurbanı Allah rızası için kesmeye niyet eder.
-
Besmele: Kesime başlamadan önce 'Bismillahi Allahu Ekber' (Allah'ın adıyla, Allah en büyüktür) diyerek besmele çekilir.
-
Kesim: Çok keskin bir bıçakla, hayvanın boynunda bulunan yemek borusu (mâri'), soluk borusu (hulqum) ve iki ana kan damarının (vedecân) bir hareketle kesilmesi gerekir.
❗ Önemli Not: Omurilik soğanına bıçak değmemeli ve kesme işlemi tek seferde, hızlıca yapılmalıdır. Bu, hayvanın acıyı en aza indirmesi ve kanın tamamen boşalması için önemlidir.
Adım 3: Kanın Akıtılması ve Ölümün Beklenmesi
-
Kesim sonrası hayvanın hareketleri bitene ve kan tamamen akana kadar beklenmelidir.
-
Hayvan tam olarak ölmeden ve kan akışı durmadan derinin yüzülmesine veya parçalanmasına ASLA başlanmamalıdır.
3. 🍖 Kesim Sonrası İşlemler ve Etin Muhafazası
A. Yüzme ve Parçalama
-
Yüzme: Kesimden sonra hayvan tamamen hareketsiz kaldığında deri dikkatlice yüzülür.
-
İç Organlar: İç organlar çıkarılırken etlere mikrop bulaşmaması için hijyene dikkat edilir. Bağırsaklar ve mide ayrılır, diğer organlar (ciğer, böbrek, kalp vb.) muayene edilir.
-
Veteriner Kontrolü: İç organlar, etler ve kesim yeri veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Hastalıklı veya şüpheli organ/etler imha edilmelidir.
B. Dinlendirme (Et Kalitesi İçin)
-
Kesilen etler hemen parçalanmamalı, en az 12-24 saat serin ve hava alan bir yerde (yaklaşık 4-7°C) dinlendirilmelidir. Bu dinlenme, etin sertliğini gidermesi ve daha lezzetli olması (rigor mortis'in çözülmesi) için kritiktir.
C. Pay Etme ve Dağıtım
-
Kurban etinin bir kısmı yoksullara, bir kısmı akraba ve komşulara dağıtılır, bir kısmı ise ailece yenmek üzere ayrılır (dinen 3'e bölmek müstehaptır).
4. 🛑 Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Hususlar
Hayvan Refahı ve Merhamet
-
Keskin Bıçak: Bıçağın keskin olması, hayvanın acı çekme süresini minimuma indirir. Kör bıçakla kesim yapmak mekruhtur.
-
Kesim Görünürlüğü: Bir kurbanlık hayvanın diğerinin kesimini görmemesine özen gösterilmelidir.
-
Nazik Davranış: Hayvanın kesim yerine nazikçe ve hırpalamadan götürülmesi gerekir.
Sağlık ve Hijyen
-
Su ve Sabun: Kesim öncesinde ve sonrasında eller ve aletler bol su ve sabunla temizlenmelidir.
-
Taşıma: Etler, temiz kaplar veya bezler içerisinde taşınmalı; sıcak havada uzun süre dışarıda bekletilmemelidir.
-
Atık Yönetimi: Kesimden arta kalan kan, iç organ atıkları ve deri, çevreye zarar vermeyecek şekilde, yerel yönetimlerin belirlediği noktalara teslim edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir. Kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır.
Kurban ibadeti sırasında bu adımlara dikkat etmek, hem dini vecibenin tam olarak yerine getirilmesini hem de çevre sağlığının korunmasını sağlar.