Gıda Güvenliği Yönetimi Nedir?
Gıda Güvenliği Yönetimi
Gıda Güvenliği Yönetimi, gıdaların üretiminden (tarladan/çiftlikten) tüketime kadar olan tüm süreçlerde, gıdalardan kaynaklanan hastalık ve yaralanma risklerini önlemeyi ve gıdaların tüketim için güvenli ve uygun olmasını sağlamayı amaçlayan, sistematik bir disiplindir.
Bu yönetim sistemi, sadece son ürünü değil, tüm tedarik zincirini ve üretim ortamını kontrol altına almayı hedefler.
🛡️ Gıda Güvenliği Yönetiminin Temel Bileşenleri
Gıda güvenliği yönetim sistemleri (ISO 22000 gibi standartlar), bir işletmenin güvenli gıda üretmesini sağlamak için üç temel yapı üzerine kuruludur:

1. İyi Hijyen Uygulamaları (GHP - Good Hygiene Practices)
Gıdanın kirlenmesini önlemek için uygulanan temel ve zorunlu hijyen kurallarıdır.
-
Personel Hijyeni: Çalışanların el yıkama, kıyafet, takı kullanımı ve hastalık bildirim kurallarına uyması.
-
Tesis Tasarımı ve Bakımı: İşletme binasının, ekipmanların ve yüzeylerin kolay temizlenebilir malzemeden yapılması ve düzenli bakımı.
-
Çapraz Bulaşmanın Önlenmesi: Çiğ ve pişmiş gıdaların ayrılması, farklı kesme tahtası ve ekipman kullanılması.
-
Atık Yönetimi: Çöp ve atıkların gıda alanından hızlı ve güvenli bir şekilde uzaklaştırılması.
2. HACCP Sistemi (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları)
Gıda güvenliği yönetiminin en kritik ve bilimsel temelli aracıdır.
-
Tanım: Gıda üretim sürecinde ortaya çıkabilecek biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikelerin önceden belirlenmesi, bunların kontrol edileceği kritik noktaların saptanması ve bu noktaların sürekli izlenmesini sağlayan sistematik bir yaklaşımdır.
-
Amacı: Tehlike oluştuktan sonra ürünü test etmek yerine, tehlikenin oluşmasını engellemektir.
-
Örnek: Et pişirme sıcaklığının çekirdekten ölçülerek bakterilerin ölüp ölmediğinin kontrol edilmesi, bir Kritik Kontrol Noktası'dır (CCP).
3. İzlenebilirlik ve Geri Çağırma Prosedürleri
Güvenliğin sağlanamadığı durumlarda tüketicinin korunması esastır.
-
İzlenebilirlik (Traceability): Gıdanın hangi hammaddeden üretildiği, hangi aşamalardan geçtiği ve kime satıldığı gibi tüm sürecin kaydının tutulması. Bu,'tarladan sofraya' kadar her adımı kapsar.
-
Geri Çağırma: Bir gıdanın güvensiz olduğunun anlaşılması durumunda, ilgili ürün partisinin piyasadan hızla ve eksiksiz bir şekilde toplanarak tüketicinin zarar görmesinin engellenmesi.
📈 Gıda Güvenliği Yönetiminin Faydaları
-
Tüketici Sağlığını Koruma: En temel amaç, gıda kaynaklı hastalıklardan korunmadır.
-
Yasal Uyumluluk: Ülke ve uluslararası standartlara (Örn: Avrupa Birliği normları) uyumu sağlar.
-
Ticari Güvenilirlik: Marka itibarını ve müşteri güvenini artırır, ticari kayıpları ve geri çağırma maliyetlerini azaltır.
Gıda güvenliği yönetim sisteminin bir parçası olan HACCP'nin 7 temel prensibi hakkında detaylı bilgi almak ister misiniz?
- muğdat
- ***@sorhocam.com