Ppm Hesaplamaları Nasıl Yapılır?
Ppm Hesaplamaları Ve Ppm Formülü; Ppt (binde bir), ppm (milyonda bir) ve ppb (milyarda bir) hesaplamaları aşağıda örnekleri ile birlikte verilmiştir. ppt, ppm ve ppb hesaplamaları ile ilgili bir sorunuz olursa bize yorumlar kısmından yazabilirsiniz.
Eser miktardaki çözeltilerin derişimini belirtmek amacıyla kullanılır.
- ppt = (g çözünen / kg veya litre çözelti)
- ppm = (mg çözünen / kg veya litre çözelti)
- ppb = (µg çözünen / kg veya litre çözelti) şeklinde ifade edilir.
Not: Bazen ppt ifadesi part per thousand (binde bir) olarak kullanıldığı gibi bazende part per trillion (trilyonda bir) olarak da ifade edilebilir. Bu nedenle hangi ifade için kullanıldığına dikkat edilmelidir.
Örneğin
Bir su örneğinin analizi sonucunda bulunan Na+ derişimi 200 ppm olarak bulunmuştur. Sudaki sodyum kaynağının NaCl olduğu düşünülmektedir. NaCl' ün derişimi hesaplayız. Çözelti seyreltik olduğundan yoğunluk l g/mL alınabilir. Bu durumda çözeltinin litresinde 200 mg Na+ var demektir.
n (mol) = m (g) / Ma (g/mol) formülünden önce mol sayısı bulunur.
nNa+ = (200 x10-3 g) / (23 g/mol) = 8,70 x 10-3 mol
V = 1 lt olduğu için n = M
[Na+] = 8,70 x 10-3 M
Bu aynı zamanda NaCl nin molaritesidir.
- hakan koç
- ***@sorhocam.com
- Levent
- ***@sorhocam.com
- Sorhocam
- ***@sorhocam.com
150mg çıkar oradanda gram cinsine çevirirsek yani 1000 e bölersek 0.150 gram maddeye tekabül eder.
- Yusuf ÇELİKKOL
- ***@sorhocam.com
- Sorhocam
- ***@sorhocam.com
SORU: Bir deney için acid satın almam gerekiyor. 2000ppm ihtiyacım var. Kaç litre almalıyım?
2000 ppm (parts per million) asidik bir çözeltinin hazırlanabilmesi için, hangi asidi satın alacağınızı ve elinizde mevcut olan çözeltinin konsantrasyonunu bilmem gerekiyor. Ancak, genel bir örnek üzerinden bu hesaplamayı yapabiliriz.
Diyelim ki %98 konsantrasyona sahip bir asidik çözeltiden (örneğin, sülfürik asit, H₂SO₄) 2000 ppm'lik bir çözeltinin hazırlanması isteniyor.
Adımlar:
-
2000 ppm'lik çözeltinin içeriği:
2000 ppm, 1 litre çözeltide 2000 mg asit olduğunu ifade eder. -
Asidin konsantrasyonu:
Eğer alacağınız asit çözeltisi %98 konsantrasyonunda ise, bu şu anlama gelir:
%98'lik bir asidik çözeltide, her 100 mL çözelti için 98 gram saf asit bulunmaktadır.
Adım 1: 2000 ppm'lik Çözeltinin Hazırlanması İçin Gerekli Asit Miktarını Hesaplayalım
- 2000 ppm = 2000 mg/L (yani her litre çözeltide 2000 mg asit olacak).
Eğer 2000 ppm'lik çözeltiden 1 litre hazırlamak istiyorsanız:
- 2000 mg asit = 2000 mg / 1000 = 2 gram asit gereklidir.
Adım 2: %98'lik Asit Çözeltisinde Ne Kadar Hacim Kullanılacak?
%98'lik bir çözelti, 100 mL'de 98 gram saf asit içerir. Yani, 1 gram saf asit için:
- 1 gram asit = (100 mL x 1 gram) / 98 gram = 1.02 mL çözeltisi kullanılır.
Dolayısıyla, 2 gram saf asit için gerekli hacim:
- 2 gram asit = 2 × 1.02 mL = 2.04 mL çözeltisi gerekir.
Adım 3: Gereken Toplam Çözelti Miktarını Hesaplayalım
Bu durumda, 1 litre 2000 ppm'lik çözeltinin hazırlanabilmesi için 2.04 mL %98'lik asit çözeltisine ihtiyacınız vardır.
Sonuç:
- Eğer 1 litre 2000 ppm asit çözeltisi hazırlamak istiyorsanız, 2.04 mL %98 konsantrasyonlu asit çözeltisi satın almanız yeterli olacaktır.
Ancak bu miktar biraz daha fazla çözeltinin hazırlanması gerektiği durumlarda, daha fazla miktarda asit çözeltisi almanız gerekecektir. Eğer başka bir konsantrasyona sahip asit kullanacaksanız, aynı şekilde konsantrasyonu ve ne kadar çözeltinin hazırlanması gerektiğine göre hesaplama yapılabilir.
- Sorhocam
- ***@sorhocam.com
SORU: Su analizi sonucunda 1.28 me/L sodyum kaç ppm eder
Sodyum (Na) konsantrasyonu, su analizlerinde genellikle me/L (mili ekivalan per litre) ve ppm (parts per million) birimleriyle ifade edilir. Bu iki birim arasındaki dönüşüm için, sodyumun atomik ağırlığına ve iyonik değerine (valans) ihtiyacımız var.
Adım 1: Gerekli Bilgiler
- Sodyumun atomik ağırlığı = 23 g/mol
- Sodyumun valansı (iyonik değeri) = +1 (sodyum tek değerli bir elementtir)
Adım 2: Dönüşüm Hesaplama
1 me/L, bir çözeltide 1 litreye karşılık gelen 1 miliekivalan (meq) iyonu ifade eder. Bu, iyonun molar kütlesi ve valansı ile hesaplanabilir. Sodyum için bu hesaplama şöyle yapılır:
- 1 miliekivalan sodyum (Na) = 23 mg sodyum
- 1 me/L = 23 mg/L (sodyum için)
Adım 3: 1.28 me/L Sodyumu ppm'e Çevirme
Siz 1.28 me/L sodyum konsantrasyonu verdiğinizde:
1 me/L sodyum = 23 mg/L
Dolayısıyla:
1.28 me/L × 23 mg/L = 29.44 mg/L
Bunu ppm cinsinden ifade edersek:
29.44 mg/L = 29.44 ppm (Çünkü 1 mg/L = 1 ppm)
Sonuç:
1.28 me/L sodyum = 29.44 ppm sodyum eder.
- Sorhocam
- ***@sorhocam.com
Paclobutrazol (PPB) bir büyüme düzenleyicidir ve genellikle bitkilerde büyüme kontrolü sağlamak için kullanılır. PPM, çözeltinin "parts per million" (milyonda bir) cinsinden konsantrasyonunu ifade eder.. Siz 100 litre suda 40 ppm paclobutrazol çözeltisi hazırlamak istiyorsunuz. Bu durumda çözeltinin hangi miktarda paclobutrazol içereceğini hesaplamamız gerekir.
Adım 1: 40 ppm'in ne kadar maddeye denk geldiğini hesaplayın
40 ppm, 1 milyon parçadaki 40 parçayı ifade eder. Yani, 1 litre suya 40 mg paclobutrazol çözülmesi gerekir.
- 40 ppm = 40 mg / 1 litre su
Dolayısıyla, 100 litre su için:
40 mg/L × 100 L = 4000 mg paclobutrazol.
Bu, 100 litre suda çözmeniz gereken toplam paclobutrazol miktarıdır.
Adım 2: 4000 mg'ı daha yaygın ölçü birimlerine çevirelim
- 4000 mg = 4 gram paclobutrazol.
Sonuç:
100 litre suda 40 ppm paclobutrazol çözeltisi hazırlamak için 4 gram paclobutrazol kullanmanız gerekir.
Bu miktarı uygun bir çözücü veya taşıyıcı madde ile çözdürüp 100 litre suya ekleyebilirsiniz. Eğer paclobutrazol, genellikle toz formunda satılıyorsa, gram cinsinden doğru ölçüm yapmak için hassas bir terazi kullanmanız gerekir.
- HAKAN KARTAL
- ***@sorhocam.com
- Anna
- ***@sorhocam.com
- Pınar
- ***@sorhocam.com