Evde Zeytinyağlı Sabun Yapımı (Soğuk Proses)

Zeytinyağlı sabun (Castile sabunu), geleneksel ve cilde nazik bir sabundur. Yüksek kaliteli zeytinyağı kullanılarak yapılır. Sabun yapımı, kimyasal bir süreç olan sabunlaşmayı (saponifikasyon) içerir ve bu işlemde Sodyum Hidroksit (Kostik/NaOH) kullanılır.

🚨 KRİTİK GÜVENLİK UYARISI

**Sabun yapım süreci (Soğuk Proses), Kostik (Sodyum Hidroksit) kullanımını gerektirir. Kostik, cilde temas ettiğinde ciddi yanıklara neden olan aşındırıcı bir kimyasaldır. Bu nedenle: **

• DAİMA eldiven, koruyucu gözlük ve maske kullanın.

• DAİMA Kostiği yavaşça suya ekleyin (Asla suyu kostiğe eklemeyin).

• Çocukları, evcil hayvanları ve diğer yanıcı maddeleri çalışma alanından uzak tutun.

• Çalışma alanının iyi havalandırılmış olduğundan emin olun.

🧼 Evde Zeytinyağlı Sabun Yapımı (Soğuk Proses)

Sabun yapımında kullanılan yağ, kostik ve su miktarları kesinlikle sabun hesaplayıcıları (Lye Calculators) kullanılarak hesaplanmalıdır. Aşağıdaki oranlar sadece gösterim amaçlıdır ve %5'superfat' (sabunlaşmayan yağ fazlalığı) içerir:

Evde Zeytinyağlı Sabun Yapımı (Soğuk Proses)

1. Gerekli Malzemeler (Örnek Tarif)

Malzeme Örnek Miktar Açıklama
Zeytinyağı (Sızma veya Rafine) 500 gr %100 saf zeytinyağı (sabunun tek yağı)
Sodyum Hidroksit (Kostik/NaOH) ~64-65 gr Sabunlaşma için zorunlu kimyasal
Saf Su ~160 gr Kostiği çözmek için. (İsteğe bağlı olarak bir kısmı buz olabilir)

2. Gerekli Ekipmanlar

• Güvenlik Ekipmanları: Eldiven, gözlük, maske.

• Isıya Dayanıklı Kaplar: Kostik çözeltisi için cam veya ısıya dayanıklı plastik kap (ASLA alüminyum kullanmayın).

• Tartı: Dijital ve hassas tartı (gram hassasiyetinde).

• Termometre: Çözelti ve yağ sıcaklığını ölçmek için iki adet termometre.

• Paslanmaz Çelik Karıştırıcı: (Daldırma mikseri veya çırpıcı).

• Sabun Kalıbı: Silikon veya ahşap (içi yağlı kâğıtla kaplanmış).

3. Adım Adım Yapılışı

Adım A: Kostik Çözeltisini Hazırlama

1. Güvenlik: Tüm koruyucu ekipmanınızı giyin ve havalandırmayı açın.

2. Sıcaklık Kontrolü: Suyu ısıya dayanıklı bir kaba koyun. Mümkünse suyun bir kısmını buz olarak kullanın; bu, sıcaklığı kontrol etmeye yardımcı olur.

3. Karıştırma: Kostik tozunu yavaşça suya ekleyin ve bir paslanmaz çelik kaşıkla karıştırın. Kostik çözülürken sıcaklık hızla yükselecek ve yoğun buhar çıkacaktır. Bu buharı solumamaya dikkat edin.

4. Soğutma: Çözeltiyi güvenli bir yerde bekletin. Sabunlaşma için gerekli olan 40°C - 50°C aralığına düşmesini bekleyin.

Adım B: Yağı Hazırlama

1. Isıtma: Zeytinyağını ayrı bir kapta tartın. Yağın sıcaklığını da 40°C - 50°C aralığına getirmek için hafifçe ısıtın (kostik çözeltisi ile aynı sıcaklıkta olması idealdir).

Adım C: Sabunlaşma (Mixing - İz Bırakma Aşaması)

1. Birleştirme: Kostik çözeltisi ve yağlar istenen sıcaklık aralığına ulaştığında, kostik çözeltisini yavaşça zeytinyağının içine dökün.

2. Karıştırma: Karışımı karıştırmaya başlayın. Hızlandırmak için daldırma mikseri kullanın. Başlangıçta sıvı olan karışım, karıştırıldıkça kalınlaşmaya başlayacaktır.

3. İz Bırakma (Trace): Karışım,'iz bırakma' (trace) aşamasına gelene kadar karıştırmaya devam edin. Bu, karışımı kaşıkla kaldırdığınızda yüzeyde anlık olarak iz bırakan, puding kıvamına gelmiş demektir.

4. (İsteğe bağlı olarak bu aşamada sabununuza esansiyel yağ ekleyebilirsiniz.)

Adım D: Kalıplama ve Kesme

1. Dökme: Karışımı hemen önceden hazırladığınız kalıba dökün.

2. Sıcak Tutma: Sabunu bir havlu veya battaniye ile sararak 24-48 saat boyunca sıcak tutun. Bu, sabunlaşma reaksiyonunun tamamlanmasına yardımcı olur.

3. Kesme: 24-48 saat sonra sabun yeterince sertleşmiş olmalıdır. Kalıptan çıkarın ve istediğiniz boyutlarda kesin.

4. Kürleme (Olgunlaşma) Süresi

• Bekleme: Taze kesilmiş sabun, kostik içerdiği için hemen kullanıma uygun değildir. Sabunları hava alan bir yerde, aralarında boşluk bırakarak saklayın.

• Süre: Zeytinyağlı sabun (Castile), diğer sabunlara göre daha uzun kürlenme süresi gerektirir. Kaliteli ve sert bir sabun için bu süre en az 4 ila 6 haftadır, hatta 6 aydan sonra daha iyi olur. Kürlenme süresi bittiğinde pH seviyesi düşecek ve sabun kullanıma hazır hale gelecektir.

Bu süreçle ilgili özel bir sorunuz var mı? Örneğin, sabunlaşma sürecini hızlandırmak veya sabuna farklı bitkisel katkılar eklemek ister misiniz?

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?