• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Helal Sertifikası Nedir?

Helal (halal) Arapça bir kelimedir. İslamiyet’te de “izin verilen” anlamına gelir. Helal kavramı sadece gıdalar için geçerli olmayıp; insanların davranışlarını, konuşmalarını, kıyafetlerini ve kişisel bakım ürünlerini de kapsayan bütün bir kavramdır. Helal kozmetik ürünleri helal bileşenler içeren ve helal bir ortamda, helal olmayan maddelerle teması engellenerek; GMP (İyi İmalat Uygulamaları) koşullarında üretilen ürünlere denir. Helal bileşenler sentetik bileşenler ile bitkilerden elde edilen bileşenlerdir. Hayvansal olup haram kabul edilmeyen istisnai helal hayvansal bileşenler de içerebilir. Kullanılacak hammaddelerin kaynakları mutlaka bilinmeli ve hammaddeler de helal standartlara uygun olmalıdır.

 

Helal sertifikası veren bazı kuruluşlar; GİMDES (Türkiye), JAKIM, MUI, MUIS, Halal Certification Europe..

 

Helal sertifikası kimlere verilir?

Temmuz 2011 yılında başlayan helal gıda standardı çalışmaları bugün gıdalarda aranan temel belgelerden biri haline geldi. Türkiye'de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yürütülen çalışma ile et, tahıl, balık, çay, yumurta, şeker, süt ve bal gibi alanlarda üretim yapan firmalara Helal Gıda Belgesi veriliyor

 

Hangi ürünler helal?

Pet şişe, bardak ve damacana su çeşitleri helal sertifikasına sahiptir. - Süt, yoğurt, ayran, kaymak, tereyağı, krema, peynir ve çeşitleri için helal sertifikasına sahip olan markalardır.

 

Helal sertifikası neye göre veriliyor?

Helal belgesi İslami kurallara (Şafi, Mailiki, Hanbeli ve Hanefi mezhepleri uyarınca) uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır. Helal belgesi İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası bir belgedir.

 

Helal markalar hangileri?

  • Yeşilmarka.
  • Afia Gıda.
  • Ancora.
  • Aksu Vital.
  • Aluçdağı Sucuk ve Baharat.
  • Atiye Laçin Tatlıları
  • Bademella.
  • Balparmak. vb...

 

Helal Belgesi Nasıl Alınır?

Helal belgesi belgenin alınması için firmanızın tüm ham madde ve katkı maddelerinin helal hallerinin onaylı olması gerekmektedir. Günümüzde Türkiye’de Helal ürün belgelendirme Sistem Kalite Uluslar arası belgelendirme kuruluşumuza danışmanlığında gerçekleştirilmektedir. Helal Belgesi, İslami hükümlere uygun şekilde hazırlanan ürünlere alınan bir belgedir. Helal Belgesi açısından süreç ham madde sürecinden başlar. Ürünün ham maddesinden başlayarak mamul sürecinde kadar tüm proseslerinin, ürün bileşiminde yer alan maddeler ile katkı maddelerinin hem menşei imalat şekli ve yolları hemde ürün akışı sağlama kaynağı doğrultusunda İslami şartlara ve tüketici gerekliliklerine uygun bulunması gerekiyor. Bu durumun yanında üretilen ürünlerin paketlemesinde kullanılan malzemelerin ve depolama koşullarının insani gereklilikerine ve İslami koşullarıa uygun olması koşulu aranıyor. İyi hijyen uygulamaları, İyi üretim uygulamaları ile HACCP koşullarını da karşılanması gerekiyor.

 

Belgenin Alımı Süreci İse;

» Helal bir yapı inşa etmiş ve faal durumda  ve sürdürüyor olmanız gereklidir.

» Sonraki süreçte Sistem Kalite belgelendirme şirketimize başvuru da bulunması

» Sözleşmenin imzalanması,

» Belgelendirme için kurumda inceleme yapılması,

» İnceleme neticesinde Helal Belgesinin kuruma takdim edilmesi

» Kurumun Helal Logosunu ve belgesini faaline başlaması. 

 

Helal sertifikası şartlarına göre kozmetik ürünlerinde:

  1. İnsan vücudundan elde edilen maddeler kullanılmaz (plesanta, insan yağı gibi),
  2. Hayvanlardan (köpek, domuz gibi), iç organlarından, kanından vs. elde edilmiş maddeler (jelatin gibi) kullanılmaz, 
  3. Etanol kullanılmaz,
  4. GDO içerikli madde kullanılmaz,
  5. Sağlık açısından tehlikeli ve toksik maddeler kullanılmaz,
  6. Hayvansal kaynaklı bileşenlerin (kolajen, hyaluronik asit, gliserin gibi) yerine bunların sentezlerinin veya bitkisel kaynaklı olanları tercih edilmelidir.
  7. Üretim esnasında haram maddelerle kirlenme riski olmamalıdır.
KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi