• notifications1
  • menü

Bugün : 20 Nisan 2024 Cumartesi

Bakteriyel Kanser Ve Solgunluk  

(Clavibacter Michiganensis Subsp.)

 

BAKTERİYEL KANSER VE SOLGUNLUK HASTALIK BELİRTİSİ

Hastalığı oluşturan bakteri tohumla taşınabilir. Ayrıca hastalıklı bitki artıklarıyla toprağı da bulaştırabilir. Tohumda bulunan bakteri doğrudan doğruya iletim demetlerine geçer ve bitkinin her tarafına yayılır. Domates bitkileri çiçek devresine yaklaştığında alt yapraklardan itibaren solma başlar ve zamanla yukarı doğru ilerler. Bu solgunluğun bitkinin tek tek tarafında görülmesi ve solan yaprakların zamanla kuruması hastalığın tipik belirtisidir.

Bakteriyel Kanser Ve Solgunluk

Solgunluk belirtisi gösteren bitki ortadan ikiye kesildiğinde iletim demetleri boyunca ince sarı, açık kahverengi renk değişikliği görülür. Hastalığın ileri devrelerinde domates gövdesinde yara ve çatlamalar oluşur. Bu nedenle hastalığa bakteriyel kanser de denir. Meyvelerde ise ortası açık kahverengi, çevresi beyaz haleli ve kuş gözü olarak tanımlanan lekeler oluşur. Hastalıkla bulaşık tohumların rengi değişir ve çimlenme gücünü yitirir.

Bakteriyel Kanser Ve Solgunluk

BAKTERİYEL KANSER VE SOLGUNLUK HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BİTKİLER

Domates, biber, köpek üzümü

 

BAKTERİYEL KANSER VE SOLGUNLUK MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

  1. Temiz tohumluk kullanılmalıdır.
  2. Hastalıklı bitkiler sökülerek imha edilmelidir.
  3. Seralar sık sık havalandırılmalı, seralarda domateste koltuk alma işlemi yapılırken hastalık görülen bitkiler en sona bırakılmalıdır.
  4. Hastalığın görüldüğü seralarda 2 yıl süreyle ekim nöbeti uygulanmalı, domates ve biber dışındaki bitkiler yetiştirilmelidir.

 

 

BAKTERİYEL KANSER VE SOLGUNLUK KİMYASAL MÜCADELE

Bakteriyel Kanser Ve Solgunluk

Etkin ve ekonomik bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi