• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Neden Hassas Tarım?

Neden Hassas Tarım?

Hassas Tarım Nedir?

Hassas tarım, işin her aşamasında modern teknolojilerin kullanımına dayalı bir tarım yönetim sistemidir. Genellikle bir bölge tarım arazisi olarak heterojen alanlara sahiptir ve teknoloji sayesinde bu karışık alanlar tanımlanabilir ve yönetilerek tarım işlemi uygulanabilir. Sonuç olarak çiftçiler tohumları, gübreleri, ilaçlamaları daha verimli bir şekilde kullanır; bu da hasadın artmasına yardımcı olur. Tarımda teknoloji kullandıkça verilere dayalı kararlar alındıkça geleneksel modellere göre karar alma giderek daha az anlam ifade etmeye başlar. Ayrıca tarımda kullanılan teknolojiler sayesinde kaynaklar akılcı kullanılır ve çevrenin korunmasına yardımcı olur.  Günümüzde mobil teknolojilerin gelişmesi, yüksek hızlı internet erişimleri, uydu verilerinin gelişmesi ve erişiminin kolaylaşması ile birlikte hassas tarım fikri giderek gelişen bir alan haline geldi.

Hangi Teknolojiler Kullanılabilir?

Tohum ekimi, gübre kullanımı ve ilaçlamada birbirine karşımayı önlemek için araziye yerleştirilmiş bilgisayarlar ve GPS sistemleri kullanılabilir. Değişken ve farklı özelliklere dayalı alanlar için dijital haritalama, her bir bölge ve bölge içinde yer alan alanlar için gübre, tohum ve ilaç dozlarını hesaplayan akıllı sistemlerden faydalanılabilir. Dronlar ve uydular ile tarım alanları uzaktan görüntülenebilir, dronlar ile havadan ilaçlama, sulama işlemleri uygulanabilir. Elektronik sensörler kullanılarak hava, sıcaklık, nem, basınç ve oluşabilecek diğer koşullar kontrol edilebilir.  Bilgisayarlar, akıllı telefon ve uygulamalar ile bilgiler analiz edilir, bölgelerin korunması ve çiftliğin verimli bir şekilde yönetilmesine yardımcı olunabilir. Ayrıca bu sistemler teknolojinin gelişmesi ile günün şartlarına uygun şekilde güncellenebilir.

 

Neden Hassas Tarım?

Karlı ve gelecekte kaçınılmaz bir alan haline gelecek hassas tarım teknolojinin gelişmesi ile birlikte kaçınılmaz hale gelecektir. Hassas tarım sayesinde Amerikalı çiftçiler 11 ile 40 bin dolar arasında tasarruf edebiliyor. Tanzanya’da çiftçiler, sözleşmeleri düzenlemek, kredi toplamak ve diğer ödeme işlemler için telefonlarını kullanıyor. Dünya da ve ülkemizde ki bazı tarım bölgelerinde yeterli alan hesaplamaları, bölgesel iklim verileri veya yanlış ölçüm ve oranlar yüzünde tohum, gübre ve ilaçlama süreçlerinde binlerce ve on binlerce dolar israf edilmekte. Bu nedenle çiftçiler hassas tarım uygulamalarına ne kadar erken başlarsa gelecekte o kadar rekabet edebilir olacaklardır. 

 

Karmaşık Bir Sistem Mi?

Hassas tarım karmaşık olduğu kadar kolay ve verimli uygulamaların yapılabileceği önemli bir alandır. Tarımda kullanılabilecek çoğu teknoloji yeni ve özel beceriler gerektirebilir. Örneğin tarım alanının uydu görüntülerini kendiniz analiz edemeyebilirsiniz, dron kullanım belgeniz veya becerileriniz olmayabilir buna benzer diğer teknolojik araçların kullanımı veya uygulaması sizin için zor olabilir fakat tarım alanında kullanılabilecek ve verimliliğinizi artıracak tarım ekipmanlarını, elektronik sensörleri, internet alt yapısını ve ihtiyacınız olan diğer tüm teknolojik becerileri sizler için hazır hale getirebiliyoruz. Tüm teknolojik araçları kullanmadan bazen tek bir akıllı telefon ve internet ile hassas tarımı sizlerin erişimine açık hale getirebiliyoruz.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi