• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

SODYUM

Bitkilerin Sodyum Alımı: Bitkiler Sodyumu Na+ iyonu şeklinde alırlar. Bitkilerde sodyum temelde floem iletim boruları içersinde taşınır. Bitkiler aldıkları sodyum miktarı ve sodyum tepkimeleri yönünden iki grup altında toplanır;

a.Natrofilik bitkilerde, sodyumun bitki organları arasında üniform şekilde dağılır.

b.Natrofobik bitkilerde ise sodyum kökte toplanır.

 

Bitkilerin Sodyum İçeriği: Bitkilerin Na içerikleri genelde % 0.01 ile %10 arasında değişir. Baklagil bitkileri baklagil olmayan bitkilere göre daha fazla Na içerirler. Bitkilerin yaprakarında Na miktarı tohumdaki miktara göre daha fazladır.

 

Bitkilerde Sodyumun Metabolik İşlevleri: Sodyum kimyasal yönden potasyuma büyük benzerlik gösterir. Kimi bitkilerde sodyum kısmen potasyumun görevlerini yüklenmektedir. Pek çok bitki için sodyum mutlak gerekli bir bitki besin elementidir. Yere düşen çiğden, atmosferden ve taban suyundan su absorbe edebilmesi nedeniyle sodyum, kurak dönemlerde bitkilerin solmalarını geriletir ve su ekonomisine olumlu etki yapar.

 

 

Bitkilerin Sodyum Kaynakları

Toprak ; Sodyum yerkabuğunda en fazla bulunan (%2.8) altı elementten biridir.Tarım topraklarının Na içerikleri %0.1 ile %1 arasındadır ve ortalama miktar %0.63’ dür. KDK %15’ inden fazlasını Na+’ un oluşturduğu topraklara sodik (alkali) topraklar denir. Bu topraklar doğrudan tarımda kullanılamazlar. Islah edildikten sonra tarımda yararlanılabilir.Gereğinden fazla sodyum toprağın fiziksel yapısını bozar. Toprak agregatları parçalanır, su ve hava geçirgenliği azalır.

 

Gübreler ; Kimyasal gübrelerle ve ahır gübresiyle olduğu kadar bitkisel ve hayvansal kökenli atıklarla da karşılanabilir. Endüstri yörelerinde yağışlarla her yıl toprağa önemli miktarda sodyum karışmaktadır. Şili güherçilesi olarak da bilinen sodyum nitrat (NaNO3) en çok kullanılan gübredir. Değişik miktarlarda NaCl içeren potasyumlu gübrelerden de yararlanılmaktadır.

 

Bitkilerde Sodyum Noksanlığı: Yaprakların olağanüstü incelmesi, Yaprakların metalik yeşil renk alması ve yaprak altlarının pembemsi görünüm kazanmasıyla ortaya çıkar.Yaprak kenarları yukarı doğru kıvrılırken ana damar boyunca kırışıklık ve koyu kahverengi nekrotik lekeler oluşur.

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi