• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

KLOR

Bitkilerin Klor Alımı:Klor bitkiler tarafından kökleri ve toprak üstü organları aracılığıyla Cl- iyonu şeklinde alınır.Bitkilerin klor gereksinimi çok azdır.Klor alımı temelde besin çözeltisinin yada toprak çözeltisinin Cl- konsantrasyonuna bağlıdır.Klor alımı ve birikimi üzerine ortamda fazla miktarda bulunan NO3 ve SO4 anyonları olumsuz etki yapar.

 

Bitkilerin Klor İçerikleri:Bitkilerde kuru madde ilkesine göre Cl- miktarı çoğunlukla %0.2-%1.8 arasında değişir.Bu miktar bitkilerin makro besin elementleri içeriklerine benzerlik gösterir.Ancak optimum bitki büyümesi için gereksinim duyulan Cl miktarı yaklaşık 100 kat daha azdır(150-300 mg/kg).

 

Bitkilerde Klorun Metabolik İşlevleri: Kloroplastların granumları içinde, fotosentezin ışık tepkimelerinde rol alır. Gözeneklerin açılıp, kapanmasında rol oynayarak fotosentezi dolaylı etkiler. Membran geçirgenliğinde rol üslenir

 

Bitkilerin Klor Kaynakları:

Toprak ; Topraklarda klor genellikle çözünebilir klor bileşikleri, örneğin NaCl, CaCl2 ve MgCl2 şeklinde bulunur.Toprakların toplam Cl- içerikleri 50-500 mg kg-1 arasında değişiklik gösterir. Silvit, halit, apatit ve sodalit önemli minerallerdir.

 

Gübreler ; Bitkileirn klor gereksinimleri kimyasal gübreler kullanılarak giderildiği gibi, ahır gübresi ve bitkisel artıklar kullanılarak ta giderilebilir.En yaygın kullanılan gübre Amonyum klorür, Kalsiyum klorür ve Potasyum klorür’dür.

 

Bitkilerde Klor Noksanlığı: Bitkilerde solma belirtileri, yaprakların yüzey alanları küçülürken kuru madde ağırlıklarında da azalmalar görülür. Olgun yapraklarda damar arasında kloroz oluşur.

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi