• notifications1
  • menü

Bugün : 16 Nisan 2024 Salı

Kızıl Yanıklık

Pseudopezicula tracheiphila 


Hastalık etmeninin genel özellikleri

Pseudopezicula tracheiphila (Müll.-Thurg.)Korf & Zhuang = Pseudopeziza tracheiphila Müll.-Thurg. (anamorph: Phialophora tracheiphila (Sacc. & Sacc.) Korf) fungal hastalik etmeni olup, baglarda kizil yaniklik hastaligina neden olmaktadir. Fungus kis gibi olumsuz kosullari yere dökülen yapraklarda geçirir. Bu yapaklarda çok sayida apothecium üreme organlari tesekkül eder, bunlardan fungusun sporlari bir toz bulutu gibi etrafa (sürgün ve yapraklara) dagilir. Enfeksiyonlar yapraklarin alt yüzeylerindeki stomalarindan gerçkelesir. Penetrasyondan sonra fungal miselyum enfeksiyon noktasindan etrafa dogru gelisme gösterir ve parankima dokusundaki hücreler arasi bosluklara yerlersir.

 

Fungal etman daha sonra yapraklardaki damarlara geçer ve damarlar içerisindeki iletim demetleri yardimiyla bitki içerisinde yayilmasina devam eder ve zamanla iletim demetlerinin tikanmasina neden olabilirler. Hastaligin inkubasyon süresi 2-3 haftadir. Fungusun gelisimi hava ve topraka sartlarina baglidir, genellikle yaz aylarinda topragi çok kuru olan baglarda hastalik ortaya daha fazla çikmaktadir. Hastalik etmeninin diger bir türüde baglarada köseli yaprak yanikligi hastaligina neden olur bü tür, Pseudopezicula tetraspora Korf, R.C.Pearson, & Zhuang (anamorph: Phialophora-type)' dir. 

 

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları)

Hastalik etmeni çiçek saplarına saldırır ve çiçeklerin ve gelismekte olan meyvelerin dökülmesine neden olurlar. Hastalik etmeni yapraklar üzeinde ise sari ya da kirmizimsi lezyonlar ana damarlar veya yaprak kenarlari tarafindan sinirlanmistir. Geç enfeksiyon sonucunda bitkilerin yaprak kurumalarina ve dökülmelerine neden olmaktadirlar. 

    

Mücadelesi 


Kültürel mücadele

  • 1. Hastalıklı olan dallarin ya da tüm bitki artiklarinin yok edilmesi.
  • 2. Dayanıklı çeşitlerin tercihi.


Kimyasal mücadele

Bu hastalık etmenine karşı kimyasal mücadele tavsiye edilmiyor, fakat fakat hastaligin ortay çiktigi biliniyorsa çiçek enfeksiyonlarini korumak için koruyucu ilaçlama yapilabilir. Yaz enfeksiyonlari için diger hastaliklar ile yapilan mücadele yeterli olmaktadir.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi