• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Bakır Kaplar Nasıl Temizlenir?

Bakır kaplar, eskiden günlük olarak kullanılan, yemek yapmak ve yemek için oldukça kullanışlı ürünlerdi. Ancak, zamanla ne kadar tehlikeli kimyasallar içerdiği ve kullanımında dikkatsiz olunduğu takdirde, ne kadar ölümcül olabildiği anlaşıldığından, son zamanlarda, sadece dekor olarak kullanılır hale gelmiştir. Dekor olarak kullanılsa dahi, içerdiği kimyasallar nedeniyle, zaman içinde korozyon ve oksitlenme meydana gelebilmekte, görüntüsü çok bozulmaktadır. Bu görüntü değişimi, kimyasal olmayan yollar ile de düzeltilebilir.

 

En garanti yöntem ise, bakırların kalaylattırılmasıdır. Ancak, kalayın kullanım alanı daraldıkça, kalaycılarında birer birer yok olması nedeniyle, son zamanlarda kalaycı bulmakta zorlaşmıştır. Kalaylanan bakır, çok parlak, temiz ve güzel bir görüntüye kavuşur, ancak yine kimyasal yapısı nedeniyle, bu durum kalıcı olmayacaktır. Sürekli kalaylanması, bakır kapları eskiteceğinden, yıpratacağından, mümkün olduğunca uzun sürelerde kalaylanması, daha uygun olacaktır.

Bakır Kaplar Nasıl Temizlenir?

Bira ve Bakır

Bakır ürünlerin, kimyasal yapılarına çok uygun ve kolaylıkla bulunabilen bir ürün; biradır. Bakır kabınızın sığabileceği büyüklükte bir plastik leğen içerisine, bakır ürününüzü kaplayacak kadar bira boşaltınız. Bu biranın içine koyduğunuz bakır malzemenizi, bir gece kadar hiç hareket ettirmeden, biranın içinde bekletiniz. Ertesi gün, biranın içinden çıkartılan bakırın, kızıllığını geri kazandığı görülecektir. Ancak, bu temizlik için yeterli değildir. Kadife bir parça kumaş ile bakırınızı hiç suya değdirmeden, güzelce kurulayınız ve parlatınız. Bira, doğal yapısı ile bakır eşyalarınıza, en az zararı verecek ve eskisi kadar güzel görünmesini sağlayacaktır. Bu yöntem, ihtiyaç duyuldukça tekrarlanabilecek kadar, güvenli bir yöntemdir.

 

Ketçap ve Bakır

Ketçap, bakırın ihtiyaç duyduğu kızıllığı sağlayabilen ve içeriğindeki yağlar ile de parlaklık verebilen, güzel bir parlatma aracıdır. Parlatmak istediğiniz bakır ürünün üzerine, bir yemek kaşığı kadar ketçap sıkınız ve kadife bir kumaş parçası ile iyice yedirerek ovunuz. Bir süre beklettiğiniz bakırınızı, hafif ıslatılmış bir başka kadife kumaş parçası ile dikkatlice ovarak kurutunuz. Bu kurutma işlemi, ayı zamanda parlatmak için de işinize yarayacaktır.

 

Kül ve Bakır

En eski bakır temizleme yöntemi; küldür. Mangal yaptığınız bir gün, mangalı boşaltırken, küllerin en üstündeki, artık griden beyaza dönmüş gibi görünen kısmı, küçük bir kürek yardımı ile bir kutuya alınız. Bu külü, tüm bakırlarınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Bakır ürünlerinizi, bu külün üzerine koyunuz ve bir parça sünger ile külleri bakır malzemenizin üzerine sürtünüz. Bu işlemden sonra, bakırlarınızı yıkamayınız. Direk su ile temas, bakırların oksitlenmesine sebep olur. Hafif nemli bir bez ile fazla ıslatmadan, bakırlarınızı külden arındırabilirsiniz. Külün, en üstteki tabakadan olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Henüz yeni soğumuş bir kül, uzun süredir beklemiş olan külden, çok daha fazla etkili olacağından, mümkün olduğunca, soğur soğumak, elinizin dayanacağı ısıya ulaşan külün kullanılması, daha etkili olacaktır.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi