• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

Hasır eşyalar, yıkanmadan temizlik gerektiren, kurumuş dalların en şık eşyalara dönüştürülmüş halidir. Dayanıklı malzemelerden örülmüş olması nedeniyle uzun yıllar kullanma imkânı sunan hasır, tozlanmaya ve kirlenmeye de müsait yapıdadır. Bu sebeple evinde hasır sepet ya da kutu olanların hasır temizliği nasıl yapılmalı iyi bilmelidirler. Su altında yıkanmaya kalkıldığında hasır eşyanın sağlam formu bozulacak ve eski verimi sağlayamayacaktır. Bu sebeple sabunlu bir su ile hafif nemlendirdikten sonra kuru bezle kurulayarak, hasır eşyaların temizliği rahatlıkla yapılabilir.

Hasır Eşya Temizliğinde Hangi Deterjanlar Kullanılmalı?

Doğal malzemelerden el emeği kullanılarak yapılmış olan hasır eşyalar, sepetten, koltuğa, çantadan saklama kutularına kadar, hayatı kolaylaştıran pek çok konuda kullanılmaktadır. Zamanla tozlanan ve leke tutmaya başlayan hasırların temizliğinde hasırın doğal yapısına zarar verecek kimyasallardan kaçınılmalıdır. Bunun yerine kalıp sabunlar suda eritilerek çok bastırmadan temizleme yapılabilir.

 

Hasır Eşya Temizliğinde Bilinmesi Gerekenler

Özellikle bahçe eşyalarında sıklıkla tercih edilen hasır, kullanışlı ve rahat olmalarına karşın zamanla temizlik gerektiren malzemelerdir. Lekeyi çok fazla tutmama özelliği kolay temizlik imkânı sunarken, temizlik sırasında kullanılan yanlış teknik ve malzemeler hasırın yapısını bozmaktadır. Bu sebeple hasır eşyaları temizlerken kirlenme derecelerine göre yöntemler tercih edilmelidir. Evde kullanılan hasır eşyaların temizliğinde, nemli bez ve sabunlu su yeterli gelirken, hasırdan olan bahçe mobilyalarında su ile yıkamak gerekebilir.

 

Hasır Eşyaların Ömrünü Uzatma Yöntemleri

Doğal olmasının yanı sıra hasır eşyaların son derece şık olması ve ev dekorasyonunu değerli kılması, pek çok alanda hasır eşyaların kullanım sıklığına yol açmıştır. Ancak severek kullanılan hasır eşyalar zamanla kırılarak eskimeye mahkûm bırakılmaktadır. Temizliği ve bakımında son derece özenli olunması gereken hasır eşyaların daha uzun ömürlü olmaları için su ve güneş ile temasından kaçınılmalıdır. Su ile sürekli temas eden hasır zamanla suyu içine çeker ve küf olarak gün yüzüne çıkarır. İçten küflenmeye başlayan hasır eşyaları bu sebeple silerek temizlemek ve dışarda kullanılan eşyaların yağmurdan korunmaları gerekir.

 

Hasır Eşyaları Doğal Malzemelerle Temizlemek

Kimyasal temizleyiciler ile arası iyi olmayan hasır eşyalar, kimyasalın etkisi ile ömür kısalmaktadır. İçe işleyen zararlı maddelerin hasır eşyalarda meydana getirdiği hasarlar kırılma ve kopma olacağı için telafisi pek mümkün olmayacaktır. Bu sebeple temizlikte sıkça kullanılan sirke, hasır eşyaların temizliği içinde rahatlıkla kullanılacak bir maddedir. Nemli beze damlatılan birkaç damla sirke, hasır üzerindeki leke ve tozların kolayca temizlenmesini sağlayacaktır.

Doğal hasır temizleme yöntemlerinden bir diğeri de tuzlu su ile temizlemedir. Tuzun birçok alanda temizlik maddesi olarak kullanılması eskilerden beri bilinen bir yöntemdir. Çamaşırları beyazlatması ve lekelerin çıkmasında etkili olan tuz, hasır eşyalarında tertemiz olmasına katkı sağlamaktadır. Kimyasallar birçok alanda insan sağlığını tehdit ederken, hasır eşya temizliğinde doğal maddelerden yararlanmak, hem sağlığa hem de hasır eşyaların dayanıklılığı için önemli bir konudur.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi