• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Burçak Yetiştiriciliği

Burçak kökü dik ve esmer renkte, sapları köşeli ve 25-30 cm boyunda, çalı manzarasında, yaprağı 8-10 çift yaprakçıktan müteşekkil ve nihâyetleri sülüklü, çiçeği sarımtrak beyaz renkte, dâneleri çok küçük, köşeli, kırmızımtrak esmer renkte, baklagiller familyasına bağlı yıllık bitki.

 

Burçak hemen hemen memleketimizin her yerinde yetiştirilmektedir. En çok Orta Anadolu ve Ege bölgesinde üretilir. Burçağa, Doğu Anadoluda "küşne" derler. Üretim miktarı senede 85.000 ton kadardır. Burçak yeşil olarak koyunlara yedirilir. Dâneleri sığırlara verilir. Kuvvetli bir hayvan yemidir.

 

Burçak İklim ve Toprak İsteği

İklim ve toprak isteği bakımından fazla seçici değildir. Ülkemizin rakımı yüksek yerler hariç hemen her yerinde yetişir. Fide dönemi hariç soğuğa dayanıklıdır. -6 C ye kadar soğuğa dayanabilmektedir. Genel olarak nemli ve ılıman iklimlerde iyi gelişme gösterseler de, kuraklık artınca verim düşer.

 

Burçak Ekim Zamanı

İklim ve hava koşullarına bağlı olarak kışları çok sert geçmeyen yerlerde sonbaharda yağışlardan sonra Ekim ortası – Kasım ortasıdır. Genel olarak erken ekilmesi verimi artırır.


Burçak Ekim Tekniği

Burçak için toprağın bir defâ işlenmesi yeterlidir. Ekimi Memleketimizde serpme olarak yapılır. Ancak makina ile sıraya da ekim yapılabilir. Dönüme 8-10 kilo tohum sarf edilir. Tohum ekildikten sonra tırmıkla toprağa gömülür. Tohumları küçük olduğundan pek derine gömmemelidir. Ekim Derinliği 3-4 cm geçmemelidir. Yetişme süresince herhangi bir bakıma ihtiyaç duyulmaz. Ancak yabancı ot kontrolü yapılmalıdır.

 

Burçak Gübreleme

Toprak analizlerinin yapılamadığı veya ön bitkide az gübre kullanıldığı durumlarda 6-7 kg/da etkili madde fosfor (P2O5) ile, çıkıştan sonra bitkilerin daha iyi ve hızlı gelişmesini sağlamak amacı ile de dekara 2-3 kg/da etkili madde amonyum sülfatın diskaro altına verilmesi yerinde olur. Atılacak gübrelerin miktarı etkili madde yüzdelerinden hesaplanır.

 

Burçak Hasat Harman

Burçak sık biter ancak fazla Boylanmaz. Yeşil ot üretiminde fiğ, % 25 çiçeklenme döneminden alt kısımlarda baklalar oluşuncaya kadar geçen süre içinde biçilmelidir. Yeşil ot üretiminde; genellikle % 25 çiçeklenme döneminde biçilir; kuru ot veya silaj elde edilmesi söz konusu olduğunda ise biçim için ilk baklaların tam dane doldurma dönemine kadar beklenebilir. Tohum üretimi için ise Bitkilerin sarardığı ve alt baklaların kuruduğu zamanda hasada geçilir. Hasat edilen burçak bitkileri kurutularak harman makinaları ile harman edilir.

 

Akburçak (Lathyrus satıvus), sarıburçak (Lathyrus aphaca) türlerinin tohumları zehirlidir. Tohumlarının bileşiminde nişasta, yağ ve proteinden başka toksik (zehirli) maddeler vardır ki, insan ve hayvanlar için zehirlidir. Uzun süre una karışmış ekmeğini yiyen insanlarda ve tohumunu yiyen hayvanlarda, vücudun belden aşağı kısımlarında, bacaklarda ağrılar, yanmalar ve nihâyet felç ile sonuçlanan zehirlenmeler olur ki, buna "latirismus" hastalığı adı verilir. Bu hastalık Akdeniz çevresi memleketlerinde, Hindistan ile ülkemizin Güney Anadolu bölgesinde görülür.

 

BURÇAK (Vicia ervilia (L) Willd.)

  • Burçak botanik yönden fiğ cinsine bağlı olan tek yıllık bir türdür.

  •  Kışa ve kurağa oldukça iyi dayanır. Yurdumuzda fazla miktarda yetiştirilen bir yem bitkisidir.

  • Özellikle hasadın güçlüğü ve verimin düşüklüğü nedeniyle, ekim alanı azalmaktadır.

  • Burçak tanesi için yetiştirilen bir yem bitkisidir.

  •  Danesi hayvanlar için besleyici bir yem bitkisidir.

 

Burçak Bitkisel Özellikleri

  • Kökler ince ve fazla dallanmıştır. Fazla derinlere kadar inmez.

  • Saplar, dik veya yarı dik olarak gelişir. Genellikle, kısa boylu bir bitkidir.

  • Kıraç koşullarda 50-60 cm kadar boylanabilir.

  • Bitki tamamen tüysüz veya seyrek tüylü olabilir.

  • Yapraklar karşılıklı bileşiktir. Yaprak ekseni çok kısa bir sülükle sonuçlanır.

  • Bir yapraktaki yaprakçık sayısı diğer fiğ türlerine göre daha fazladır. Kulakçıklar, yarım ay şeklinde ve kenarları dişlidir.

  • Çiçek topluluk şekli seyrek salkımdır.

  • Her yaprak koltuğunda 1-4 çiçek bulunur.

  • Çiçekler, oldukça küçük, taç yapraklar krem renklidir.

  • Meyve, belirgin şekilde boğumlu bir fasulyedir. İçerisinde 2-4 tohum bulunur.

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi