• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

GERBERADA BEYAZSİNEKLER

[Bemisia tabaci Genn., Trialeurodes vaporariorum (West.) (Hem.:Aleyrodidae)]


1.TANIMI VE YAŞAYIŞI

Bemisia tabaci (Tütün beyazsineği) ergini yaklaşık 0,55-0,87 mm boyunda, vücut koyu sarı renkte olup, kanatlar üzerindeki beyaz mum tabakası nedeniyle genel olarak beyaz görünür. Gözler kırmızı renkte, antenler 7 segmentlidir. Kanatlar dinlenme halindeyken vücut üzerinde çatı şeklindedir.


Yumurtalar genellikle dağınık veya küçük kümeler halinde bırakılır. Yumurta elips şeklinde, 0.25 mm boyunda, yeni konulduğunda sarımsı-beyaz renkte olup yaprak yüzeyinde dik durur, olgunlaştıkça renk koyulaşarak soluk kahverengiye döner. Larva yeni çıktığında oval, üç çift bacaklı ve hareketlidir. Pupa oval şekilde olup, Sera beyazsinği’nden farklı olarak vücudun her iki tarafı hafif girintili ve sarımsı-krem renklidir. Üzerinde 12-14 adet iyi gelişmiş diken şeklinde çıkıntı bulunmaktadır. Bu dönemde erginin gözlerini oluşturacak kırmızı renkli yapı belirgin olarak görülebilir. Pupa gelişimini tamamlayınca pupa kabuğunun dorsali T şeklinde yırtılarak ergin çıkar. Pupadan çıkar çıkmaz erginlerin kanatları genişler ve düzelir. Parazitlenmiş pupa sera beyazsineğine göre daha açık renkli olup, kahverengidir. 

 

Trialeurodes vaporariorum (Sera beyazsineği) ergini yaklaşık 1-2 mm boyunda olup Tütün beyazsineği’ne göre daha büyüktür. Vücut soluk sarı renkte olmakla birlikte, kanatlar üzerindeki beyaz mum tabakası nedeniyle genel olarak beyaz görünür. Kanatlar Tütün beyazsineği’nden farklı olarak dinlenme halindeyken vücut üzerinde düz bir şekilde olup, yaprağa paralel haldedir.

 

Yumurtalar genellikle düzenli daire veya yarım daire şeklinde bırakılır. Yumurta yeni konulduğunda sarımsı-beyaz renkte olup, olgunlaştıkça renk koyulaşarak siyaha yakın koyu kahverengiye döner. Sera beyazsineği’nin pupası belirgin bir şekilde kalın olması nedeniyle yaprak yüzeyine yandan bakıldığı zaman kenar kısmı pasta dilimi şeklinde görünmektedir. Pupanın çevresi, Tütün beyazsineği’nden farklı olarak bir mum tabakası ile çevrili olup, daha ovaldir. Pupa krem renklidir. Parazitlenmiş pupa ise siyah renklidir. 

 

Beyazsinek erginleri, pupadan çıktıktan sonra çiftleşip 2-4 gün sonra taze yaprakların alt yüzeyine yumurta bırakmaya başlar. Yumurtalar bırakıldıktan 4-10 gün sonra açılır. Yumurtadan çıkan larvalar beslenmek için uygun bir yer buluncaya kadar 1 saat-1gün gezinir. Kendini sabitledikten sonra styletini bitki dokusuna sokarak beslenmeye başlar. Bu dönemde bacaklar kaybolur. Zararlı, 3 larva dönemi geçirir, sonraki dönem pupa dönemi olarak kabul edilir. Bir dişi 300 kadar yumurta bırakır. Sıcaklıklar 14 °C nin altına düştüğünde yumurtlama olmaz. Düşük nemde de dişiler yumurta bırakamaz ve erginlerin ölüm oranı yüksektir. Her iki türde, kışı yumurta, larva ve pupa halinde genellikle yabancı otlar üzerinde geçirir. Akdeniz Bölgesi’nde özellikle örtüaltı tarımı yapılan yerlerde kış mevsimi boyunca yaşamlarını sürdürür. Yılda ortalama 9-10 döl verir.

 

2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI

Ergin ve larvalar bitki öz suyunu emerek, bitkinin zayıflamasına neden olur, zararlı yoğun olursa bitkinin gelişmesi tamamen durur. Ergin ve larvaların salgıladığı balımsı, tatlı madde bitkinin yapraklarını kaplar, üzerinde saprofit mantarlar gelişerek fumajine neden olur.  Bitkinin stomalarını kapatır. Bitki solunum ve fotosentez yapamaz hale gelir, verim ve kalite düşer. Bu sürecin sonunda bitki ölebilir. Beyazsinekler ayrıca virüs hastalıklarının taşınmasında önemli rol oynar. Özellikle sebze ve pamukta oluşturdukları zarar çok önemlidir.

 

3. KONUKÇULARI

Beyazsinekler, polifag bir zararlı olup, kasımpatı, gerbera, aster, solidago, gysophila, lisianthus, helianthus, Atatürk çiçeği, begonya, impatiens ve difenbahya gibi süs bitkilerinin yanında pamuk, bamya, domates, patlıcan, biber, fasulye, hıyar, kabak, lahana gibi birçok bitkide zararlı olmaktadır.

 

4. DOĞAL DÜŞMANLARI

Ülkemizde aşağıdaki doğal düşmanlar saptanmıştır.


Predatörler:

  1. Chrysoperla carnea (Steph.) (Neu.: Chrysopidae)
  2. Orius spp. (Het.: Anthocoridae)
  3. Nabis pseudoferus (Het.: Nabidae)
  4. Macrolophus caliginosus (Wgn.) (Het.: Miridae)
  5. M. nubilis (Het.: Miridae)
  6. Parazitoidleri:
  7. Eretmocerus mundus (Mercet) (Hym.: Aphelinidae)
  8. Encarsia spp. (Hym.: Aphelinidae)
  9. Prospeltella spp. (Hym.: Aphelinidae)

 

5. MÜCADELESİ

5.1. Kültürel Önlemler

Beyazsinek kışı yabancı otlarda geçirdiği için çevredeki yabancı otlarla mücadele edilmelidir. Beyazsinek populasyonu nemli ortamlarda artış gösterdiğinden fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Sera içi nemini azaltmak için havalandırma yapılmalıdır. Azot fazlalığı, bitkiyi beyazsineğin beslenmesi için uygun hale getirdiğinden fazla azotlu gübre kullanımından kaçınılmalıdır. Seraların havalandırma açıklıkları ve girişleri 462 μm’lik tül ile kapatılmalıdır.

 

5.2. Biyoteknik Mücadele

Seraya fidelerin dikimi ile birlikte, ilk ergin uçuşunu belirlemek amacıyla dekara 1adet sarı yapışkan tuzak, bitkilerin 10- 15 cm yukarısına asılır. Tuzaklarda ergin tespit edildikten sonra, 10 m2 ’ye bir tuzak gelecek şekilde tuzaklar almaşık olarak yerleştirilir.


5.3. Kimyasal Mücadele


5.3.1. İlaçlama zamanı

Bir dekarlık alanda en az 20 bitkinin alt, orta ve üst kısmından birer adet olmak üzere toplam 60 adet yaprakta sayım yapılır. Sayımda yaprak başına 5 adet larva+pupa tespit edildiğinde ilaçlamaya karar verilir.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi