• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Gübreleme İle İlgili Önemli Sorular Ve Cevapları

1. Verime yatmış üzüm bağındaki damla sulama ile gübrelemeyi anlatınız?

Nisan Mayıs ve Haziran aylarındaki damla sulamalarla birlikte örneğin dekara 11,3 kg üre 14,3 kg AS ve 14,7 kg MAP uygulanacaktır. Bu aylarda 3 günde bir sabahın serin saatlerinde 2-3 saat süre ile sulama yapılmalı böylece 90 gün/3 = 30 kez sulama yapılacaktır. Her sulama ile gübre verilebileceği gibi, bir sulamada gübreli su, iki sulamada gübresiz su verilebilir. Her uygulamada gübre uygulaması zahmetli olacağından ve 3 seferde bir gübre verilecekse söz konusu 3 ayda 30 sulama yapılacak ve 30/3 = 10 seferinde gübre verilecektir. 3 ayda verilecek toplam gübre miktarları 10 bölünürse bir seferde verilecek gübre miktarı belirlenmiş olur.

 

Mesela 11,3 kg üre / 10 sulama = 1,13 kg üre, 14,3 kg AS / 10 sulama = 1,43 kg AS ve 14,7 kg MAP / 10 = 1,47 kg MAP bir kez sulamada uygulanır. Diğer gübrelerde bu şekilde hesaplanarak verilebilir. Gübreli sulamada önce gübresiz olarak su verilir, sonra gübre tankı vanası açılarak gübreli su uygulanır, gübre bitince bir miktar gübresiz su verilerek sulama sonlandırılır.

 

2. Killi, kireçli, yüksek pH'lı ve organik maddece fakir topraklardaki bozukluk nasıl giderilir?

Killi topraklar ağır topraklar olduğundan bahçe bitkileri için elverişli değillerdir. Bu nedenle iyi drene edilip organik gübrelerle gübrelendiklerinde meyvecilik yapılabilir. Yoğun çiftlik gübresi verilmeli. K fazla olduğundan kalsiyum ve magnezyum alımı zorlaşmakta ve yeşil gübre biyogübre kompost gübreler verilmelidir.

 

Kireçli topraklar yüksek pHlı topraklardır. Bu nedenle mikro besin elementlerince fakirdirler. Bunun için yapılan analizler sonucunda noksanlık gösteren elementlerle toprak veya yapraktan gübreleme yapılmalıdır. Çok kireçli olursa MAP verilir PS kullanılabilir. Jips uygulanabilir Meyve ağaçları pHsı 6-7,5 arasındaki topraklarda iyi yetişirler. Bunun için yüksek pHlı topraklarda pHnın 1 birim düşürülmesi için dekara yaklaşık 200 kg kükürt atılarak sürülmelidir. Ayrıca AS gübresi kullanılabilir. Organik maddece zayıf olan topraklarda dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir. Arada bir yeşil gübreleme yapmakta faydalı olacaktır. AN AS Üre gibi yapay gübreler ilkbaharda omca iz düşümünce toprağa karıştırılabilir. 

 

3. Damla sulama ile yapılan verim çağındaki bodur elma bahçelerinin gübrelemesi nasıl yapılır?

Nisan, Mayıs ve Haziran ayındaki damla sulamalarla birlikte üç günde bir sabahın serin saatlerinde 2-3 saat süre ile sulama yapılmalı böylece 90gün/3 = 30 kez sulama yapılacaktır. Her sulama ile gübre verilebileceği gibi, bir sulamada gübreli su, iki sulamada gübresiz su verilebilir. Her uygulamada gübre uygulaması zahmetli olacağından ve 3 seferde bir gübre verilecekse söz konusu 3 ayda 30 sulama yapılacak ve 30/3 = 10 seferinde gübre verilecektir. Gübreli sulamada önce gübresiz olarak su verilir, sonra gübre tankı vanası açılarak gübreli su uygulanır, gübre bitince bir miktar gübresiz su verilerek sulama sonlandırılır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi