• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Gri Yumuşak Koşnil

(Comlus Pseudomagnoliarum)

 

GRİ YUMUŞAK KOŞNİL TANIMI VE YAŞAYIŞI

Diğer kabuklu bitlerde olduğu gibi sert bir kabuğu yoktur. Ergin dişi elips şeklinde olup, kabuk üzeri düzdür. Gri zemin üzerinde iri koyu desenler bulunur. Genç dişilerin boyu ortalama 2.4 eni ise 1.4 mm’dir. Dişinin vücudu önceleri yassı olup, çoğalma döneminde şişkinleşir.

Ergin erkek kahve renkli ve 2.5 mm boyundadır. Pek hareketli değildir. Yumurtadan yeni çıkmış larva yassı, uçuk pembeye kaçan kirli sarı renkte ve oval biçimlidir. Larvaların anten ve bacakları iyi gelişmiştir, oldukça hareketlidir. Bir dişi 1000-1500 adet yumurta bırakır. Kışı ağaçların gövde ve kalın dallarında çoğunlukla ergin dönemde geçirir.

 

GRİ YUMUŞAK KOŞNİL ZARAR ŞEKLİ

Turunçgillerin yaprak, dal ve sürgünlerinde bitki özsuyunu emerek beslenir. Çıkardığı ballı maddelerle fumajine sebep olur. Sürgün ve yapraklar siyahlaşır. Gerek fumajin gerekse de beslenme sonucu ağaçlar zayıflar ve verimden düşer, meyvelerin kalitesi bozulur.

 

GRİ YUMUŞAK KOŞNİL Zararlı Olduğu Bitkiler

Polifag bir zararlıdır. Turunçgiller, bir çok çalı formundaki bitkiler ve süs bitkilerinde zarar yapar.

 

GRİ YUMUŞAK KOŞNİL MÜCADELE YÖNTEMLERİ

 

Kültürel Önlemler

Ağaçlar kuvvetli bulundurulmalı, sulama, gübreleme ve budama gibi bakım işlemlerine önem verilmelidir. Tozlu yol kenarlarındaki ağaçlarda bu zararlılar arttığından bu konuda da gerekli önlemler alınmalıdır.

 

Mekanik Mücadele

Zararlı ile yoğun bulaşık olan kuru veya kurumaya yüz tutmuş dallar kesilip parazitoit çıkışından sonra dallar yakılmalıdır.

 

Biyolojik Mücadele

Zararlının ülkemizde bir çok doğal düşmanı bulunmaktadır. Bunlar yüksek popülasyonlarda yalnız başlarına zararlıyı baskı altında tutamazlar. Ancak, mevcut doğal düşmanlarının korunması için gereksiz ilaçlamalardan kaçınılmalıdır. Ve spesifik bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.

 

Kimyasal Mücadele

Sıcak bölgelerde ve yıllarda mayıs sonundan, ılıman yerlerde haziran başından itibaren haftada 2-3 kez yapılan kontrollerde çıkışını tamamlamış koşnil oranı saptanır. Her sayımda bahçelerin değişik yerlerinden en az 100 koşnil kaldırılarak ters çevrilir ve lupla kontrol edilir. Bu yönteme göre yapılacak sürvey sonucunda koşnillerden % 70-80 aktif larva çıkışı tamamlandığında yapılacak tek ilaçlama zararlıyı kontrol alır.

 

GRİ YUMUŞAK KOŞNİL KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI:

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
 süre (Gün)
Yazlık yağ 700g/l EC 1.5 lt 21
Yazlık yağ 850g/l EC 1.2 lt 21

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi