Adaçayı Yetiştiriciliği

Adaçayının yurdumuzda 86 çeşidi vardır. Bunlardan ekonomik öneme sahip olan Anadolu Adaçayı(Salvia Triloba) ve tıbbi adaçayı(Salvia Officinalis)dir.Doğada toplanarak ihraç edilen ve yurdumuzun Akdeniz ve Batı Anadolu Bölgelerindeki dağlarda yetişen Anadolu adaçayında  toplama sırasında türlerin birbirine karışması  ve zamanından önce hasat edilmesi ile kalite düşüklüğü meydana gelmiştir.Bu nedenle ülkemizin adaçayı ihracatında son yıllarda büyük düşüşler meydana gelmiştir.Doğal olarak batı balkanlarda yetişen tıbbi adaçayı ihracatta aranan türdür.Bu nedenle tıbbi adaçayının kültüre alınarak yetiştirilmesinde fayda vardır.

    Adaçayı Yetiştiriciliği

Boyu 60 cm çıkan bu bitkinin üretimi, tohumla ve tesis edilen anaçlıktan alınan yarı odunsu yeşil çeliklerle olmaktadır.Kireçli ve kumlu-tınlı topraklarda iyi gelişen adaçayının tohumlarını,tarlaya atmadan önce toprağı iyi hazırlamak ve yabancı ot problemini ortadan kaldırmak gerekmektedir.Bir çapa bitkisi olan adaçayının tohumlarından dekara 1,5 -2 kg atılır.Mibzerle ekimde büyük fayda vardır.Tohumla tarlaya Ekim-Mart ayında yapılır.Fide ile dikimde  ise fide yastıklarına Kasım-Aralık aylarında m² ye 10 gram gelecek şekilde tohum atılır.Plastik örtü altında yetiştirilen fideler erken ilkbaharda tarlaya dikilir.

             

Fide yastığı ,tütün fideliğinde olduğu gibi hazırlanır.Hazırlanacak fidelik harcının 1/3ü elenmiş kum 1/3ü yanmış koyun gübresi,1/3 üde orman toprağından olmalıdır.Yabancı ot problemi olmaması için,fide harcının fümige edilmesinde fayda vardır.bu yastıklar toprak yüzeyinden en az 10 cm.yükseklikte olacak şekilde hazırlanmalıdır.Tohumlar ekilip örtü toprağı atıldıktan sonra düzenli olarak süzgeçli kova ile sulanmalıdır.Bir dekarlık adaçayı için10 metrekarelik fidelik hazırlanmalıdır.Buradan elde edilen fideler Mart ayı içinde engeç Nisan başında sıra üzeri 15cm.sıra arası 45 cm. olacak şekilde tarlaya şaşırtılır.

            

Çelikle üretim için adaçayı anaçlığı olması gerekmektedir. Ekim-Kasım aylarında buradan alınan 10-15 cm.lik yan yeşil sürgünler ya iyi hazırlanmış tavlı tarlaya direkt dikilir,yada herhangi bir yerde köklendirildikten sonra Mart-Nisan aylarında tarlaya şaşırtılır.

 

Köklendirme işlemi uygun bir toprakta karık açılıp çelikler yan yana  yatırıldıktan sonra örtülerek yapılır ve sulanır.Adaçayı dikilecek tarlanın toprak analizi mutlaka  yaptırılmalıdır.

 

Kullanılacak gübre bu sonuçlara göre yapılmalıdır. Normal şartlarda dekara 8kg.saf azot,6kg saf fosfor önerilmekte ise de bu değerler her toprağa göre değişir. Dikim hazırlanan karıklara  tütünde olduğu gibi plantuvar kullanılarak yapılmalı ve mutlaka can suyu verilmelidir.ilk yıl otçapası ve sulama düzenli olarak yapılmalıdır.

              

Birinci yıl bir biçim yapılmalıdır. En iyi biçim zamanı çiçeklenmenin başladığı dönemdir Tırpan veya orakla toprak seviyesinden 5-6cm yukarıdan biçim yapılabilir.Biçimde kökler zarar görmemelidir.Biçimden sonra sulama ve ot alma işlemleri yapılmalıdır.

             

İkinci yıldan itibaren yılda 2 biçim yapılan adaçayının İzmir şartlarında dekardan 550-800kg. Kuru yaprak alındığı tesbit edilmiştir. Denizli şartlarında il müdürlüğümüz arazisinde 1994 yılında tesis edilen 250m²lik anaçlıktan1995 yılında 120kg. Kuru adaçayı yaprağı elde edilmiştir. Tüccarlar ,piyasadan kuru adaçayı yaprağını uzunyıllardan beri 1 dolardan aşağı satın almadıklarını söylemektedirler.

             

Uygun zamanda edilen adaçayları mümkün olduğunca temiz ve gölge bir yerde kurutulmalıdır. İyi bir kurutma için serme kalınlığı 20cm’yi geçmemelidir. Serilen adaçayları sık sık alt üst edilerek kızışması ve kararması önlenmelidir. Kuruyan adaçaylarının yaprakları saplarından ayrılır, çuvallandıktan sonra serin bir yerde saklanır. Bir ihraç bitkisi olan tıbbi adaçayının çay olarak içimi tavsiye edilmemektedir.

Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Güvenlik Kodu : 06876

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Adaçayı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Adaçayı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Adaçayı Yetiştiriciliği Adaçayının yurdumuzda 86 çeşidi vardır. Bunlardan ekonomik öneme sahip olan Anadolu Adaçayı(Salvia Triloba) ve tıbbi adaçayı(Salvia Officinalis)dir.Doğada toplanarak ihraç edilen ve yurdumuzun Akdeniz ve Batı Ana...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.