Unlu Bit ile Mücadele Nasıl Yapılır?

Oval görünümlü, unlubit genelde kendisini beyaz veya pembe pamuksu kümelerle kaplar. Tam olarak mevsim koşulları değil de, gelişme koşulları vardır. Unlu bit ısı ve nemden hoşlanır. Ev bitkileri üzerinde yıl boyunca ya da bahardan sonra ve de sonbaharın başında bahçelerde görülebilirler. Kapalı ortamlarda, sulak ve özellikle yüksek sıcaklıklardan çok hoşlanırlar. Bitkilerin yapraklarına düzenli bir şekilde su püskürtülmesi olguyu vurgulamaktadır. Benzer bir şekilde, geç ilkbahar veya erken sonbaharda sıcaklığın yüksek olup, dış havanın nemli olduğunda görülür.

Hasar gören yaprakların damarlarında veya altında balmumsu bir madde görünür.Yapraklar yapışkan olur, bitki de zayıflar. Unlu bitler ciddiye alınmalıdır çünkü saldırı durumunda bitkinin ölümüne yol açabilir. Bitkinin özsuyundan beslendiğinden dolayı unlu bitler, bitkinin zayıf düşmesine yol açar. Bu da, bitkinin uygun biçimde gelişimini ve de fümajin olarak adlandırılan bir siyah mantarın varoluşuna neden olabilir.

 

Unlu bitler hangi bitkilerde görülür?

İç mekanlarda yetişen bitkiler üzerinde : ficus, hibiscus, orkide, gül, ama aynı zamanda kiraz, narenciye, ıhlamur, ortanca, zakkum, leylak, zeytin, böğürtlen, daha nadiren de bektaşi üzümü, şeftali ve daha nadir olarak elmalarda görülür.

 

BİYOLOJİK MÜCADELE

Ülkemizde kitle üretimi yapılan ve bahçelere salınan, bölge şartlarında kışı geçiremeyen Cryptolaemus motrouzieri Muls. (Col.:Coccinellidae) avcı böceği ve Leptomastix doctiilopii How (Hym.: Encyrtidae) parazitoidi en önemli doğal düşmanlarıdır. Bunlar dışında ülkemizde yerli doğal düşmanları da vardır.

 

Bahçe, nisan ayı ortasından itibaren 15 gün ara ile kontrol edilir. Yeni meyvelerin oluşmasından meyvelerin çanak yapraklarının kapanmasına kadar olan devrede ağacın gövde dal ve sürgün uçları, bu devreden haziran ayının son yarısına kadar meyve çanak yaprağı arası, temmuz ayından itibaren ise bitişik meyveler ve yaprağa temas eden meyveler kontrol edilir. Mayıs ayı sonuna kadar % 5 ağaç ve haziran ayı sonuna kadar % 8 ağaç veya meyve bulaşıklığı saptanırsa ağaç başına 2-3 adet predatör C. montrouzieri ile 10 adet parazitoit L. Doctylopiisalınması gerekir.

Ağustos ayında gerek ağaç ve gerekse meyve bulaşıklığı % 15 olursa ağaç başına 4-5 adet predatör ile 10 adet parazitoit verilir. Bu devrede meyve bulaşıklığı daha yüksek oranda tespit edilir ve koloni teşekkülü görülürse 5-10 adet veya daha çok sayıda predatör ile bu miktarın 2 katı parazitoit salınır. Eylül ayında %20 ağaç ve meyve bulaşıklığı bulunan bahçeye iklim durumuna göre Kasım sonuna kadar ağaç başına 10 adet predatör ve 20 adet parazitoit salımına devam edilir. Daha önce hiç parazitoit ve predatör salınmamış ve yoğun unlubit görülen bahçelerde yazlık beyaz yağlarla bir uygulama yapılarak unlubit populasyonu düşürülür ve uygulamadan bir hafta sonra yukarıda belirtilen değerler dikkate alınarak parazitoit ve predatör salımı yapılır.

Karınca faaliyeti olan bahçelerde yararlı böcek salımlarından önce ağaçların kök boğazları daire şeklinde karınca öldürücü toz bir ilaçla ilaçlanmalıdır. Ayrıca ağaçların toprakla temas eden dal uçları budanarak karınca faaliyeti önlenmelidir.

 

KİMYASAL MÜCADELE

Meyveler fındık iriliğinde iken %10 meyve bulaşıklığı(1 birey/10 meyve, bulaşık kabul edilir) görülen bahçelerde biyolojik mücadele uygulamasından önce populasyonu düşürmek ve dökümü kısmen önlemek için yazlık beyaz yağlar kullanılır.

x
Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Sorhocam

(2 yıl önce)

Toprağı atmanızda fayda var.

Uygulama aralığı 15 günden az olmamalı ve 2 uygulamadan fazla uygulama yapmayınız.

Önerilen %10luk dozun üstüne çıkmayınız.

Bu uyglama zararlının ölmesi için değil yumurta bırakmaması için uygulanan bir yöntemdir.

Zararlı yoğunluğu olduğu zaman malathion (%65M) aktif maddeli ilaç kullanınız.

Malathion ilacını ev içinde değil bitkiyi balkona çıkardıktan sonra uygulayınız.

Çiçeksever

(2 yıl önce)

Sırke ve arapsabunj ıle tedavı etmeye calıstıgım cıceklerıme, kac gun bu yedavıyı uygulamalıyım, bı de bıtkım öldu, kokunu attım. Olen bıtkımın ıcındekı topragı baska bıtkı ekmek ıcjn kullansam, toprakdan unlubıt yenı bıtkıye gecer mı. Bu bit, toprakda yasıyormu,. Ona gore kısın saksıyı toprakla baljonfa havalandıtıp oylr kullancam, yada topragı atacam.

Moikan

(2 yıl önce)

Unlu bit doğal yollarla yoketmenin yolunu söylüyorum denendi tecrübe edildi suya Arap sabunu ve sirke karıştırarak bu unlu bitten kurtulabilirsiniz

Selami

(2 yıl önce)

Üzüm de unlu bit lekesini nasıl çırabilirim ermeye başladı

Hacer Çelik

(2 yıl önce)

Unlu bitler Önce menekşeler de başladı şimdi bütün çiçeklerime sardı
Denemediğim yöntem kalmadı her türlü ev yapımı organik işlemi denedim ama olmadı bütün güzel çiçeklerim ölüyor
Varsa ilacı lütfen yazabilir misiniz
Kimsayal olması farketmez hemen almam gerekiyor

Banu

(3 yıl önce)

Ciceklerimde un biti oluştu nasıl onleyebilirim

Elf

(3 yıl önce)

Unlu biti temizliyorum ama sürekli oluyor, bonzaime de sıçradı... Ne yapabilirim?

Kaya

(3 yıl önce)

Çiçeğimden 1 2 tane çıktı cımbızla aldım ve öldürdüm bir daha olmaması için ne yapabilirim

Adem Gaylaz

(3 yıl önce)

Üzüm bağımda ki köklerde unlu bit aşırı derecede çoğaldı üzümlere soçradı nasıl önleye bilirim

Adem Gaylaz

(3 yıl önce)

Üzüm bağımda ki köklerde unlu bit aşırı derecede çoğaldı üzümlere soçradı nasıl önleye bilirim

Aydogan

(4 yıl önce)

Bonsaimde unlu bit oluştu.Bunun için evde uygulayabileceğim mümkünse kimyasal olmayan bir mücadele yöntemi önerebilir misiniz ? Teşekkürler.

Istemi

(5 yıl önce)

Çok akıllıca bir yöntem. Neden akıl edemediysek...teşekkürler admin.

Admin

(5 yıl önce)

Bol su ile yıkayın elinizle temizleyin.

Hilal

(5 yıl önce)

Merhaba unlu bit bitkiden eve yayılır mı? Benjaminin üzerinde oluşmuşlar yardımınızı rica edeim

Güvenlik Kodu : 26180

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Meyvecilikte Unlu Bit Ve Mücadelesi Nasıl Yapılır?

Meyvecilikte Unlu Bit Ve Mücadelesi Nasıl Yapılır?

Unlu Bit ile Mücadele Nasıl Yapılır? Oval görünümlü, unlubit genelde kendisini beyaz veya pembe pamuksu kümelerle kaplar. Tam olarak mevsim koşulları değil de, gelişme koşulları vardır. Unlu bit ısı ve nemden hoşlanır. Ev bitkileri üzer...

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.