Acı Kavun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

🛑 Acı Kavun (Cırtatan) Faydaları ve Zararları: Yüksek Toksisite ve Kanama Riski Uyarısı

Acı Kavun (Ecballium elaterium), halk arasında Cırtatan, Eşek Hıyarı veya Yabani Hıyar olarak bilinen, Akdeniz ve çevre bölgelerde yetişen bir bitkidir. Bitkinin öz suyu, özellikle kükürbitasinler adı verilen güçlü bileşenler içerir. Geleneksel halk hekimliğinde belirli amaçlarla kullanılsa da, aşırı derecede güçlü, tahriş edici ve zehirli bir bitkidir.

Acı Kavun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

❌ HAYATİ TEHLİKE UYARISI: ACI KAVUN AŞIRI ZEHİRLİ VE TEHLİKELİDİR!

Acı Kavun'un öz suyunun veya herhangi bir kısmının kontrolsüz, bilinçsiz veya dahili (ağız yoluyla) kullanımı kesinlikle yasaktır. Bitki özü, çok güçlü tahriş edici ve müshil etkileri nedeniyle kolon kanaması, şiddetli ishal ve aşırı dehidrasyon yoluyla ölüme neden olabilir. Acı Kavun, günümüz tıbbında yer almayan, çok yüksek riskli bir bitkidir.

1. Acı Kavun'un Geleneksel Kullanım Alanları

Acı Kavun'un'faydaları,' modern tıp tarafından onaylanmış ve önerilmiş uygulamalar olmayıp, yüksek riskli geleneksel kullanıma dayanır.

• 💧 Güçlü Müshil (Purgatif): Bitkinin öz suyu, bağırsakları aşırı derecede tahriş ederek çok şiddetli ve hızlı bir müshil etki yaratır. Geleneksel olarak inatçı kabızlık durumlarında kullanılmıştır.

• 👃 Sinüzit ve Burun Akıntısı: Halk hekimliğinde, buruna damlatılarak şiddetli burun akıntısı ve hapşırma yoluyla sinüsleri temizlemek amacıyla riskli bir şekilde kullanılmıştır.

2. Acı Kavun'un Zararları ve Yüksek Riskleri

Acı Kavun'un tehlikeli zararları, içerdiği kükürbitasinlerin hücreleri tahrip edici etkisinden kaynaklanır.

💀 Şiddetli Gastrointestinal Hasar

• Kanlı İshal ve Kolit: Dahili (ağızdan) tüketimi veya öz suyunun sindirim sistemine karışması, bağırsaklarda ciddi iltihaplanmaya (kolit) ve kanlı, şiddetli ishale yol açar.

• Dehidrasyon: Kontrolsüz sıvı ve elektrolit kaybı nedeniyle hızlı ve ciddi dehidrasyon ve buna bağlı organ yetmezliği riski çok yüksektir.

• Mide Bulantısı ve Kusma: Zehirlenmenin ilk aşamalarında şiddetli mide bulantısı ve kusma görülür.

👃 Burun ve Mukoza Zarı Tahrişi

• Kanama ve Şişlik: Bitkinin öz suyunun sinüsleri açmak için burun boşluğuna damlatılması, burun mukozasında şiddetli yanma, ağrı, şişlik ve hatta kanamalara neden olabilir.

• Göz Tahrişi: Öz suyunun göze teması durumunda kalıcı göz tahrişi ve görme bozuklukları ortaya çıkabilir.

🤰🏻 Hamilelikte Düşük Riski

• Bitkinin şiddetli kasılmalara neden olabilen güçlü etkileri nedeniyle hamilelikte kullanımı kesinlikle düşüğe yol açabilir ve yasaktır.

🩺 Sonuç ve Güvenlik Uyarısı

Acı Kavun (Ecballium elaterium), faydalarının riskleri yanında sönük kaldığı, geleneksel tıpta bile artık güvenilir bir yeri olmayan bir bitkidir. Modern tıpta sinüzit veya kabızlık için çok daha güvenli ve etkili tedavi yöntemleri mevcuttur.

❗ HAYATİ ÖNEMLİ EYLEM: Acı Kavun'u hiçbir amaçla kullanmayınız. Kazara temas veya tüketim şüphesi durumunda (özellikle burun bölgesinde şiddetli ağrı, şişlik veya kanama varsa) derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz veya zehir danışma hattını arayınız. Bu makale tıbbi tavsiye yerine geçmez.

Sağlık sorunlarınız için her zaman bir tıp uzmanına danışın.

Konu Görselleri
  • Acı Kavun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
GD
  • Gazi DOĞAN
  • ***@sorhocam.com
Bu bitkinin adı her ilde farklı. Ben sinüzit için kullandım. Çok zehirli dikkat etmek lazım. Asla buruna damlatmayın. Suyuna kulak çöpünü batırıp burun içindeki kılları nemlendirin yeterli. Bu işlemden sonra 15-20 dakika şiddetli bir grip gibi oluyorsun. Burunu her sümkürmede topak topak iltihap atılıyor. Sinüzit için en uygun bitki şeker pancarı kökü. Rendeleyip suyunu alıp buruna damlatma yoluyla kullanılıyor. Hiç bir yan etkisi de yok.
M
  • Memet
  • ***@sorhocam.com
Sakın kullanmayın ben kullandım baş ağrısı bitmiyor kafamda uğultu gitmiyor ne
A
  • Aysel
  • ***@sorhocam.com
Tarifi çok önemli yazar mısınız
ED
  • Emine durgut
  • ***@sorhocam.com
Bende sinüzit hastayım ve okuduklarim çok ilgimi çekti denemek istiyorum ama nerden bulabilirim bilmiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim
T
  • Tanu
  • ***@sorhocam.com
Acı kavunu sapıyla kesin yoksa koparırken patlayp suyu akiyo sonra evinize gelin 10 tanesini bardağın içinde sapını koparin suyu bardağa fışkırıyor sonra onu boş burun spreyi şişesine doldurun eczaneden serum suyu alın üzerine serum suyu doldurup kırın acı kavun suyunu sonra 3 gün boyunca sabah öğle akşam her burun deliğine 3 fıs kullanın 3 gün boyunca zaten ikinci günde peçete yetisteremessiniz sinüzit namına biseyiniz kalmicaktr
A
  • Ali
  • ***@sorhocam.com
Acı kavunu bire üç oranında suyla seyreltip burnuna çek su genizden gelsin
C
  • Cebrail
  • ***@sorhocam.com
Acı kavun şeker hastalığına iyi gelir miş
Tarçın ve tarhun ile birlikte
Doğru mu acaba
ÖG
  • ömer göksu
  • ***@sorhocam.com
Bizde it kavunu derler 1 damlasına 34 damla su katıp burnuma çekerek kullandım..3-4 gün akıntı oldu...2-3 sene oldu hala burnumdan sabahları akıntı oluyor...iyi mi oldu-kötü mü oldu bilmiyorum...keşke yapmasaydım diyorum....doktora sormadan yapmamak lazım....ama alerjik olup öldürebilir diyorlar..beyin hücrelerini öldürüyor diye bir doktor yazısı okumuştum..
MA
  • murat ay
  • ***@sorhocam.com
SİNÜZİT AMACIYLA ARKADASLARIMLA BERABER KULLANDIK. ACIKAVUNDAN CIKAN SUYU ÇEKİRDEK VE TANECİKLERLE TEMİZLEDİK. BİR TANE ACIK KAVUNUN SIVISININ TAMAMINI BİR ÇAY BARDAĞI SUYUN İÇİNE ATTIK. SONRA PAMUKLA BURUN DELİKLERİNE AYRI AYRI 2SER DEFA CEKTİK. İYİ ÇEKEMEYEN ARKADASLAR DA AKINTI OLMADI. AMA BEN DE AKINTI 2 GÜN DURMADI. BAZEN KANLI AKINTI DA OLDU. BOGAZIMDA DA TAHRİŞLER OLDU. BUNLAR GAYET NORMALDIR 2 GÜN SONRA TÜM YAN ETKİLER GECTİ. ÇOK RAHATLATTI. BİTTİ Mİ DESENİZ BİTMEDİ. DOZU DA İYİ TUTTURDUĞUMUZU DÜŞÜNÜYORUM.
E
  • Eda
  • ***@sorhocam.com
Bende kullandım çocuğum olmuyor diye ama şuan çok ağrım var
MY
  • Musfafa yalovs
  • ***@sorhocam.com
Sırtımda sol tarafımda yanma batma ve el değdiğinde bile ağrı geçmeyen 3 yıldır jülan bare hastalığı sonucu çıkan ağrıya acı kavun yağı iyi gelirmi ne yapmalıyım
R
  • Ramazan
  • ***@sorhocam.com
Ben bunu kullandim ama akinti durmuyor saatlerce ve muhteşem bi baş ağrisina donuştu ne yapmam gerekiyor varmi yarsimci olabilecek
G&
  • Güneş ☀️
  • ***@sorhocam.com
Acı kavun tohumu mevcut isteyene göndere bilirim
AA
  • Ahmet ankara
  • ***@sorhocam.com
İsteyene tohum göndereyim ANKARA AHMET
Y
  • Yok
  • ***@sorhocam.com
Yesil incir yada
Sade pazar dan temin edebilirsiniz umut bey int siteleri var ayrica gercek tip kitabindan dogru kullanimi okuyabilitsiniz int te var
U
  • umut
  • ***@sorhocam.com
ben yaklaşık 10 gün önce acı kavun yağı aldım.satan arkadaşın tarifine birebir uydum ama hiç sonuç alamadım.belki yağın kalitesinden de kaynaklanıyor olabilir.ama hiç etkili olmadı.acı kavunun kendisini arıyorum.izmirdeyim.aramadığım yer kalmadı.destek olur musunuz?ücretiyle almak istiyorum.hiç sorun değil yeterki şu ağrıdan ve rahatsızlıktan kurtulayım.37 yaşındayım.yaklaşık 7-8 yaşlarından beri çekiyorum.belirli dönemlerde ciddi bir ağrım oluyor.ağrımın olmasa bile yaklaşık 30 yıldır nefes almamda,konuşmamda, kısacası günlük yaşantımda çok ciddi yoruluyorum.lütfen bana yardım edin.
izmir içinde veya yakın illerde manisa,uşak,aydın,muğla,denizli hiç farketmez,işim gereği bu bölgeleri çok geziyorum.yeterki ürünü bulayım.
5307304896 aramanızı rica ediyorum.
GC
  • Gök ceylani
  • ***@sorhocam.com
Lütfen aci kavunla sünüzit tedavisi olanlar buraya nasil tedavi olduklarini anlatirlarsa memnun olurum bu sünüzit olan ilet üc senedir beni bitirdi
B
  • Belgin
  • ***@sorhocam.com
Benimde sinüzitim vardı acı kavunun suyunu bir damla su bir damla acı kavunun suyu karıştır basın öne eğik parmağını batır burnuna çek başını yukarı kaldırma iki kere tekrarla hiç birseyin kalmıyor iltahap hepsi sokuluyor
B
  • Bahar
  • ***@sorhocam.com
Bnimde migrenim var iyi gliyomus nerden bulabilirim
M
  • Maksatyardimmolsun
  • ***@sorhocam.com
Arkadaşlar ben çocukluğumda dayanılmaz başağrısı yaşıyordum tabii sebebi sinüzit idi bununla şükür kurtuldum yıllar öncesi annem uyguladı bana o gün bugündür sinuzitten eser kalmadı.. yinede araştırıp bilgi edinin derim faydası kadar tehlikesi de var.. burun deliklerime birer damla damlatti annem risk almamak adına önce çay kaşığına damlatti sonra burnuma akıttı o damlayı günlerce sinuzitim aktı mendiller dolusu irin aktı ama şükür o gün bitti.. benim bildiğim bu
S
  • SİNÜSLÜ
  • ***@sorhocam.com
BURDAN SÖYLESENİZ TARİFİ DE DUA ALSANIZ KÖTÜMÜ OLURDU
Z
  • zonguldak
  • ***@sorhocam.com
lütfen acı kavunu bilinçli kullanan birisi nasıl kullanıldığını yazarsa yardımcı olur.
H
  • hakan
  • ***@sorhocam.com
burda söyleseydin ismail abi
İE
  • İSMAİL ERKAL MUĞLA
  • ***@
ACI KAVUNU KULLANMASINI BİLEMEMİŞSİNİZ.BEN 1989 DA KULLANDIM ŞİMDİ YIL 2016 HALA RAHATIM VE RAHMETLİ ASKER ARKADAŞIM KADİR CEYLANIN SAYESİNDE..AĞRI ZAMANI SANKİ BAŞININ ÜSTÜNDE TONLARCA AĞRI VE AĞLAMAYA KADAR GİDERDİ.BAŞIMI YUKARI KALDIRAMAZDIM..7 KAVUNLA 7 GÜNDE AĞRIYA SON BEN KENDİMDEN BİLİYORUM.YALNIZ< KULLANIM ŞEKLİNİ HEP YANLIŞ YAPILMIŞ OKUYORUM.İSTEYENE SÖYLEYEBİLİRİM 5446610521
AA
  • Ali Aksu
  • ***@
Biz halk dilinde buna pıtrak derdik. Bizim buralarda yabani olarak çok çıkardı. Olgunlarına değince patlardı. Çok acı bir tadı var ve zehirli diye biliyorum.
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?