Fidan Ne Zaman ve Nasıl Dikilir? Başarılı Bir Bahçe Kurulumunun Püf Noktaları 🌳🛠️

Fidan dikimi, bahçecilik ve meyvecilikte en kritik aşamalardan biridir. Doğru zamanda ve doğru teknikle dikilen bir fidan, sağlıklı büyümenin ve yüksek verim almanın temelini oluşturur. Bu makalede, fidan dikimi için en uygun zamanları, adım adım dikim sürecini ve dikkat etmeniz gereken hayati noktaları bulacaksınız.

1. Fidan Dikimi İçin En Uygun Zaman

Fidan dikimi zamanı, fidanın türüne (yapraklı veya ibreli) ve kök durumuna (açık köklü veya tüplü) göre değişir. Genel kural, bitkinin dormansi (uyku) döneminde dikilmesidir.

Fidan ne zaman ve nasıl dikilir?

A. Kışlık Dikim (Açık Köklü Fidanlar İçin)

• Uygun Zaman: Kasım ayından Mart ayı sonuna kadar olan dönemdir.

• Bu dönemde bitki yapraklarını dökmüş, özsuyu hareketini durdurmuş ve büyüme döngüsüne ara vermiştir.

• Avantajı: Kökler toprakla temas ettikten sonra, kış boyunca yavaşça toprağa tutunmaya başlar. İlkbaharda hava ısınmaya başladığında, fidan büyümeye daha güçlü ve hazır bir şekilde başlar.

• Dikkat: Toprak don halindeyken veya aşırı ıslak (çamurlu) iken dikim yapılmamalıdır.

B. Yazlık Dikim (Tüplü / Saksılı Fidanlar İçin)

• Uygun Zaman: Yılın 12 ayı boyunca dikim yapılabilir, ancak yazın en sıcak günlerinde (Temmuz-Ağustos) zorunlu olmadıkça dikimden kaçınılmalıdır.

• Avantajı: Tüplü fidanlar, kökleri toprakla çevrili olduğu için şok riski düşüktür ve mevsimden bağımsız olarak dikime uygundur.

• En İdeal Dönem: İlkbahar başı ve sonbahar başı, tüplü fidanlar için kök gelişimi açısından en uygun zamanlardır.

2. Adım Adım Fidan Dikimi Tekniği

Başarılı bir fidan dikimi için her adımın doğru uygulanması gerekir.

Adım 1: Dikim Çukurunun Hazırlanması

1. Boyut: Çukur, fidanın kök topunun en az iki katı genişliğinde ve biraz daha derin olmalıdır. Geniş çukur, köklerin kolayca yayılması için önemlidir.

2. Toprak Hazırlığı: Kazılan üst toprak (verimli kısım) bir kenara, alt toprak ise ayrı bir kenara konulur. Üst toprak, organik gübre (yanmış ahır gübresi) veya kaliteli torf ile karıştırılarak zenginleştirilir.

Adım 2: Fidanın Dikime Hazırlanması

1. Açık Köklü Fidan: Dikimden hemen önce, fidanın uzun ve yaralı kökleri hafifçe budanır (taze kesim yapılır). Kökler, dikimden önce çamur bulamacı içine daldırılarak nemlendirilir.

2. Tüplü Fidan: Fidanı saksıdan çıkarın. Kökler saksı şeklini almış ve birbirine dolanmışsa, köklerin ucu hafifçe tırnaklanır veya keskin bir bıçakla çizilerek köklerin yeni toprağa yönelmesi sağlanır.

Adım 3: Fidanın Yerleştirilmesi

1. Fidanı çukurun ortasına yerleştirin.

2. Önemli Kural: Fidanın kök boğazı (aşı yeri veya gövdenin kökle birleştiği nokta), mutlaka toprak seviyesinin üzerinde kalmalıdır. Kök boğazının gömülmesi, bitkinin çürümesine ve hastalanmasına neden olabilir.

3. Hazırlanan karışım toprağı (üst toprak + gübre) çukura doldurmaya başlayın ve fidanı dik tutun.

Adım 4: Sıkıştırma ve Can Suyu

1. Toprağı doldururken hava boşluklarını gidermek için ayak ucuyla hafifçe bastırarak sıkıştırın.

2. Fidanın çevresinde, sulama suyunun akmaması için küçük bir havuz oluşturun.

3. Hemen ardından bol miktarda can suyu verin. Bu, toprağın oturmasını sağlar ve köklerin hava boşluklarından kurtulmasına yardımcı olur.

Adım 5: Destek ve Budama

1. Destek: Özellikle rüzgârlı bölgelerde, fidanın rüzgârda sallanıp köklerinin zarar görmemesi için yanına bir destek çubuğu (kazık) dikilir. Fidan çubuğa gevşek bir şekilde bağlanmalıdır.

2. Budama: Dikimden sonra, fidanın hava koşullarına ve kök kaybına uyum sağlaması için tepe kısmı veya dalları hafifçe budanarak su kaybı azaltılır.

3. Dikim Sonrası İlk Bakım İpuçları

• Sulama: Toprak nemini kontrol edin ve ilk yıl boyunca özellikle sıcak ve kuru dönemlerde düzenli sulama yapın.

• Malçlama: Fidanın kök boğazı çevresine organik malç (ağaç kabuğu, saman vb.) sermek, nemi korur, toprak sıcaklığını dengeler ve yabani ot çıkışını engeller.

• Gübreleme: Dikim sırasında verilen gübre yeterlidir. İlkbaharda yeni sürgünler çıktıktan sonra, bitki büyüme dönemine girdiğinde ihtiyaç duyarsa takviye gübre verilebilir.

Başarılı bir fidan dikimi, sabır, dikkat ve doğru uygulamayı bir araya getirerek bahçenizin geleceğini güvence altına alır.

Konu Görselleri
  • Fidan Ne Zaman Ve Nasıl Dikilir?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
C
  • Cengiz
  • ***@sorhocam.com
Selamün aleyküm arkadaşlar Haziran'da tayinim sebebiyle il değiştireceğim. Daha önce toplu olarak diktigim kayısı erik kestane ve ceviz fidanlarını Haziran'da kurutmadan başka bir ile nasıl tasiyabilirim bana fikir verir misiniz fidanlarının kurumamasi gerek
UY
  • Uğur yapar
  • ***@sorhocam.com

İyi akşamlar Nisan da diktiğim tüplü badem fidanlarının yerini ne zaman değiştirebilirim

E
  • Ersin
  • ***@sorhocam.com
Bu zamanda hangi çeşit meyva fidanı dikilir
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?