🌺 Bahçenin Minyatür Mücevheri: Katmerli Çiçekli Süs Narı Bakımı

Süs Narı (Punica granatum'Nana'), geleneksel nar ağacının bodur ve kompakt bir versiyonudur. Özellikle Katmerli Çiçekli Süs Narı Fidanı ('pleniflora') çeşitleri, yaz boyunca açan, kırmızı, turuncu veya beyaz renklerdeki kat kat, gösterişli çiçekleriyle bahçelerde, saksılarda ve balkonlarda adeta minyatür bir şölen sunar. Peki, bu küçük, gösterişli fidanın Katmerli Süs Narı bakımı nasıl yapılır ve bol çiçek açması için nelere dikkat etmek gerekir?

Katmerli Çiçekli Süs Narı Bakımı

1. Katmerli Süs Narı Fidanı Genel Özellikleri

Anahtar Kelime: Katmerli Süs Narı, Punica granatum'Nana', bodur nar, peyzaj narı

Özellik Açıklama
Botanik Adı Punica granatum'Nana' pleniflora
Yaygın Adı Katmerli Bodur Süs Narı
Çiçek Rengi Canlı Kırmızı, Turuncu-Kırmızı (Çeşide göre değişir)
Çiçeklenme Dönemi Yaz başından sonbahara kadar (Uzun ve sürekli)
Form Bodur (Nana), yoğun dallı çalı veya küçük ağaç
Meyve Genellikle katmerli çiçekli çeşitler meyve vermez veya küçük, dekoratif meyve verir.

2. Süs Narı Bakımının Temel Gereksinimleri

Süs Narı, anaç nar ağacı gibi sıcak iklimleri seven, Akdeniz kökenli bir bitkidir.

☀️ Konum ve Işık İhtiyacı

• Güneş: Bol çiçeklenme ve sağlıklı gelişim için tam güneş ışığı (günde en az 6 saat) şarttır. Güneş, çiçeklerin rengini ve sayısını maksimize eder.

• Sıcaklık: Soğuğa dayanımı anaç nar kadar güçlü değildir. Özellikle saksıda yetiştirilenler için, şiddetli donlarda (genellikle -10°C altı) korunaklı bir alana alınması gerekebilir.

💧 Toprak ve Sulama

• Toprak: İyi drene edilmiş, kireçli veya hafif alkali toprakları tercih eder. Çok seçici değildir ancak su tutmayan kumlu-tınlı topraklar en iyisidir.

• Sulama: Kuraklığa dayanıklı olmasına rağmen, özellikle saksıda yetiştiriliyorsa ve çiçeklenme döneminde toprağın kurumasına izin verilmemelidir. Toprak yüzeyi kurudukça sulama yapılmalıdır.

🌿 Gübreleme

• İlkbahar: Yeni büyüme başladığında, çiçeklenmeyi teşvik etmek için yüksek potasyum ve fosfor içeriğine sahip bir gübre ile desteklenmelidir.

• Süs Narı, diğer meyveli nar çeşitleri gibi ağır beslenmeye ihtiyaç duymaz; yıllık hafif besleme yeterlidir.

3. Budama ve Peyzajda Kullanım

Anahtar Kelime: Süs Narı budaması, saksıda nar yetiştirme, katmerli çiçek açtırma

• Budama Zamanı: Budama, bitkinin uykuda olduğu geç kış veya erken ilkbaharda yapılmalıdır.

• Budama Tekniği: Bodur formu korumak ve yoğun dallanmayı teşvik etmek için şekil budaması yapılır. Ölü, hastalıklı veya iç içe geçen dallar temizlenmelidir. Katmerli Süs Narı, bonsai sanatına da uygun bir bitkidir.

• Peyzajda Kullanım: Bodur yapısı sayesinde küçük bahçelerde, kaya bahçelerinde, teras ve balkonlarda saksı bitkisi veya alçak sınır bitkisi olarak mükemmel bir tercihtir.

4. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Katmerli Süs Narı meyve verir mi?

Hayır,'pleniflora' (katmerli çiçekli) çeşitlerinin çiçekleri, organları meyve oluşumuna izin vermeyecek şekilde değişime uğradığı için genellikle meyve vermezler veya çok küçük, çekirdeksiz ve yenmeyen meyveler verirler.

Saksıda Süs Narı fidanı nasıl yetiştirilir?

Geniş ve derin bir saksı seçin. Kışın don riskine karşı saksıyı korunaklı bir yere taşıyın. Yazın bol güneş almasını ve düzenli sulanmasını sağlayın.

Süs Narı neden çiçek açmıyor?

Bunun en yaygın nedenleri yetersiz güneş ışığı (gölgede kalmak), yanlış gübreleme (azot ağırlıklı gübreleme) veya çok genç olmasıdır.

İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
GB
  • Gönül Bolabalı
  • ***@
nöbet tutan personele nöbet öncesi ya da nöbet sonrası eğitim vermek verimli olmamaktadır. Nöbetin nasıl geçeği stresinden konuya adapte olamıyoruz. Nöbet ertesi zaten uykusuz ve bitkin halde oluyoruz. Bir an önce evimize gitmeyi bekliyoruz. En arka sıralara geçip uyukluyoruz. İmza listesi gelsede imzayı atıp gitsek diyoruz. Zaten yöneticilerin düşüncesi'personel işten kaçmak için eğitim istiyor' şeklindedir. Eğitim zorunlu olursa bile gidemezsin iş vardır. sana eğitime girmiş gibi imza attırırlar
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?