Su Isıtıcısı İçerisindeki Kireç Limon İle Nasıl Temizlenir?
Su ısıtıcısı (ketıl) içindeki kireç, ısıtıcı rezistansı üzerinde biriken ve enerji verimliliğini düşüren kalsiyum karbonattır. Limon suyu (içindeki sitrik asit sayesinde) kireci çözmek için en doğal, güvenli ve etkili çözümlerden biridir.
İşte su ısıtıcınızı limon kullanarak kireçten arındırmanın adım adım yolu:
🍋 Su Isıtıcısı Kireci Limonla Nasıl Temizlenir?

Gerekli Malzemeler
-
Limon Suyu: Birkaç adet taze sıkılmış limon suyu (yaklaşık yarım su bardağı) veya dilimlenmiş limon.
-
Su: Yarım litre kadar.
Adım Adım Temizlik
-
Çözeltiyi Hazırlayın: Su ısıtıcısının içine yarım su bardağı limon suyunu (veya birkaç dilim limonu) ve üzerini geçecek kadar su (kirecin olduğu seviyeye kadar) ekleyin.
-
Kaynatın: Su ısıtıcısını çalıştırın ve çözeltinin kaynamasını sağlayın.
-
Bekletin (En Önemli Adım): Kaynama bittikten sonra, asidin kireci tamamen çözmesi için karışımı su ısıtıcısının içinde en az 15-30 dakika bekletin. Ağır kireçlenme varsa, karışımı bir gece bekletebilirsiniz.
-
Kireci Temizleyin: Bekleme süresinin sonunda, su ısıtıcısının içindeki çözeltiyi dökün. Yumuşak bir sünger veya bezle rezistansın ve tabanın kalan kireç kalıntılarını nazikçe silin.
-
Durulayın: Su ısıtıcısını temiz suyla doldurun ve bir kez daha kaynatın. Bu suyu dökün. Bu durulama işlemi, limon tadının ve asit kalıntılarının tamamen temizlenmesini sağlar.
💡 Alternatif ve Daha Güçlü Çözüm: Limon Tuzu
Eğer kireçlenme çok yoğunsa ve güçlü bir asit kullanmak isterseniz, limon tuzu (sitrik asit) daha hızlı sonuç verecektir:
-
Su ısıtıcısına su doldurun.
-
Suya 1-2 yemek kaşığı limon tuzu ekleyin.
-
Kaynatın ve 15-30 dakika bekletin.
-
Yukarıdaki gibi durulama işlemini mutlaka yapın.