• notifications1
  • menü

Bugün : 20 Nisan 2024 Cumartesi

Tarım Toprağını Uygulama Biçimleri

Toprağa Aşılama: Söz konusu mikrobiyal gübreyi temsil eden mikroorganizmaların saf kültürü pH toprağı veya haolm kili ile belirli oranda karıştırılarak toprağa ilave edilir.

 

Tohum Aşılaması: Biyolojik gübre olarak hazırlanan bakteri veya mantar solüsyonuna belirli oranda steril su ve sakkaroz çözeltisi ile karıştırılır ve çözelti haline getirilir. Burada sakkaroz çözeltisinin görevi bakteri veya mantar hücresinin tohum yüzeyine rahat yapışmasını sağlamak içindir. Bu şekilde muamele edilen tohumlar havada kurutulur ve daha sonra mibzer veya aletle tarlaya ekilir.

 

Kök Aşılaması: Bu uygulama özellikle saksı veya sera üreticiliğinde kullanılır. Şöyle ki daha önce saf olarak üretilmiş ve steril su ile karıştırılarak saf kültür bakteri veya mantar solüsyonu haline getirilmiş çözelti bir plastik leğene konur, sonra küçük fide halinde üretilmiş olan domates, patates vb. sebze fideleri yastıklardan alınarak kökleri bu biyolojik gübre solüsyonuna iyice daldırılır daha sonra ekilir.

 

Yukarıda çeşitli amaçlar için verilen ve biyolojik gübrede kullanılan mikro/makro organizmalar arasındaki uyuma göre söz konusu mikro veya makro organizmalar mikrobiyal gübre içerisinde tek tek uygulanabildiği gibi birkaçı da bir arada kompoze biyolojik gübre olarak tatbik edilebilir.

 

Mesela; Azotu sağlayan Rhizobium meliloti + fosfor sağlayan Glomus massea + Silical bakterileri bir arada verilerek NPK complex örnekte verildiği gibi yukarıdaki mikro/makro değişik kombinasyonları amaca uygun olarak hazırlanarak biyolojik gübre hazırlanır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Gamze Çakan

1.05.2018 07:03:26

Hocam merhaba,

Yonca tohumunu hem mikoriza hem de rhizobium'la aşılayabilir miyiz? Kaplayabiliyorsak uygulama sırası önemli midir? Aynı anda kaplayabilir miyiz?

(03482 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Mikrobiyolojik Gübreleme Nedir?

Mikrobiyolojik Gübreleme Nedir?

MİKROBİYOLOJİK GÜBRELEME Bitkisel ve hayvansal besinlerin kaynağı topraktır. Toprağın verim gücü ise içindeki besin maddelerinin yeteri miktarda bulunmasına bağlıdır. Eğer verimli bir toprak istiyorsak topraktaki eksik besin maddelerini gübrelemek suretiyle tamamlamamız gerekir. Bu besin maddelerinin başında azot gelir. Azot ürün verimine e...

Biyolojik Gübrelerin Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Biyolojik Gübrelerin Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Tarım Toprağını Uygulama Biçimleri Toprağa Aşılama: Söz konusu mikrobiyal gübreyi temsil eden mikroorganizmaların saf kültürü pH toprağı veya haolm kili ile belirli oranda karıştırılarak toprağa ilave edilir. Tohum Aşılaması: Biyolojik gübre olarak hazırlanan bakteri veya mantar solüsyonuna belirli oranda steril su ve sakkaroz çözeltisi ile...

Biyolojik Ve Biyoteknik Mücadele Nedir?

Biyolojik Ve Biyoteknik Mücadele Nedir?

BİYOLOJİK MÜCADELE Genel anlamda, biyolojik mücadele kısaca bir canlının diğer bir canlıya karşı kullanılmasıdır”. Kültür bitkilerinde zarar yapan böcek, hastalık etmeni ve yabancı otlara karşı, onlarla beslenerek yaşamını sürdüren doğal düşmanlarının kullanılarak yoğunluklarını azaltmak için yapılan işlemlerdir. Bilindiği gibi, doğada m...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi