• notifications1
  • menü

Bugün : 25 Nisan 2024 Perşembe

Çalı türü bitkiler nelerdir?

Türlerini sayacak olursak; top mazı, altuni ardıç, yayıcı kekik, gold taflan, yeşil çıtır taflan, gümüşi taflan, bodur berberis, dik kekik, alacalı taflan, yeşil taflan, mor ada çayı, lavantın, sarı ada çayı, yeşil çalı hanımeli, alacalı çalı hanımeli, bodur nandına ve biberiye gibi bitkilerdir.

 

Peyzajda Kullanılan Çalı Türleri

  1. Altınçanağı (Forsythia intermedia)
  2. Altuni Mürver (Sambucus nigra var. Aurea)
  3. Ateş Dikeni (Prycantha coccinea)
  4. Avize (Yucca gloriosa)
  5. Badem (Amygdalis orientalis)
  6. Bodur Ladin (Picea excelsa)
  7. Defne (Laurus nobilis)
  8. Demirağacı (Casuarina angustifolia)
  9. Gül (Rosa sp.)
  10. Ilgın (Tamarix tetrandra)
  11. İğde (Eleagnus angustifolia)
  12. Japon Akübası (Aucuba japonica)
  13. Japon Ayvası (Chaenomeles japonica)
  14. Kadın Tuzluğu (Berberis stenophylla)
  15. Kamelya (Camellia japonica)
  16. Kartopu (Viburnum opulus)
  17. Keçi Sakalı (Spirea spp.)
  18. Kırmızı Yapraklı Akça Ağaç (Acer palmatum)
  19. Kızılcık (Cornus mas)
  20. Konik Ladin (Picea conica)
  21. Leylak (Syringa vulgaris)
  22. Mersin (Myrtus communis)
  23. Mimoza (Mimosa pudica)
  24. Muşmula (Cotoneaster franchettii)
  25. Muz (Musa paradisiaca)
  26. Orman Gülü (Rhododendron simsii)
  27. Oya (Lagerstromia indica)
  28. Sikas (Cycas revoluta)
  29. Süs Narı (Punica granatum)
  30. Taflan (Euonymus japonica)
  31. Turunç (Citrus microcarpa)
  32. Yasemin (Jasminum officinalis)
  33. Yayılıcı Muşmula (Cotoneaster horizontalis)
  34. Zakkum (Nerium oleander)

 

Çalı bitkisi nerede yetişir?

Sıcak ve güneşli yerlerde, ılıman iklimlerde, ışıklı ve yarı gölge yerde, nemli topraklarda yetişir. Üretimi tohum ekimi ile yapılır. 20-25 metre boylanan, 8-10 metre taç yapan, hızlı büyüyen bir bitkidir.Yaprakları tüylü ve olmuş yaprakları sonbaharda kırmızıdır.

 

Peyzajda Kullanılan Çalı Türleri


Berberis Bitkisi

Kadın Tuzluğu (Berberis)

Bu bitkinin yaklaşık 200 türü vardır. Ülkemizde bu bitki karamuk adıyla da bilinir. Yaz-kış yeşil ve yazın yeşil türleri olan, dikenli çalı formunda olan bir bitkidir. Yaprak dizilişleri sarmal, tek veya buket halinde olup yapraklar basit, parlak yapıdadır. Çiçekler çoğunlukla salkım veya bileşik salkım ya da çok az da olsa tek tek bulunur. Çiçekleri sarı renklidir.

 

Şimşir Bitkisi

Şimşir Çalısı

Şimşir bitkisinin Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika’da yetişen yaklaşık 30 kadar türü bulunmaktadır. Şimşir; genellikle 1 m boylu çalı, nadiren 7-8 m boyunda ağaççık formunda her dem yeşil bitkilerdir. Kabuk kahverengi, sarımsı kahverengidir. Sürgünler önce tüylü, sonra tüysüz, zeytin yeşili rengindedir. Budanmaya ve makasa çok iyi gelen bir bitki olup, çit bitkisi olarak kullanılabilir.
 

Japon Ayvası Bitkisi

Japon Ayvası

Japonya’da doğal olarak yetişen bu bitki; yazın yeşil, 3 m kadar boylanabilen, sık dallı, yaygın ve bodur gelişen bir çalı türüdür. Bazı bölgelerimizde bahar dalı veya yörük gelini adıyla da bilinmektedir. Dalları dikenli, yaprak kenarları testere dişli, 3-5 cm uzunluğundadır. Şekil olarak yumurta veya oval şeklinde, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık renkli, tüysüz ve sapı kısadır.

 

Dağ Muşmulası Bitkisi

Dağ Muşmulası

Dağ muşmulası Avrupa, Güney Afrika ve Asya’da doğal olarak yetişen bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dağ muşmulası çalı veya ağaççık formunda, genellikle yazın yeşil, nadiren yaz kış yeşil ve 60-90 cm. boyunda bir süs çalısıdır. Yaprakları parlak, küçük, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü grimsi yeşil ve tüylü, sade, tam kenarlı, sarmal dizilişli ve dar mızrak biçimindedir.

 

Funda Bitkisi

Funda Bitkisi

Funda; yaz-kış yeşil, genellikle bodur çalı formunda, nadiren küçük ağaç şeklindedir. Çalı formundaki bitkilerin boyu 0,2-1,5 m arasında değişmektedir. Bazı türleri ise ağaç kategorisinde yer alır ve 6-7 metre boylanır. Dünyada yaklaşık 600 kadar türü bulunan, ülkemizde Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Bu bitkiye süpürge çalısı adı da verilmektedir.

 

Taflan Bitkisi

Taflan Bitkisi

Bu bitkinin anavatanı Karadeniz Bölgesinin doğu kısımlarıdır. Avrupa, Asya ve Kuzey ve Orta Amerika ile Avustralya’da doğal olarak yetişen 170 kadar türü vardır. Ülkemizde karayemiş ve papaz külahı adlarıyla da bilinir ve ülkemize has yerli türleri bulunmaktadır.

 

Altın Çanak Bitkisi

Altın Çanağı Ağacı

Altın çanak bitkisinin anavatanı Çin’in kuzeybatı bölgeleridir. Ülkemizde de doğal olarak yetişen bir bitkidir. Yazın yeşil, kışın yapraklarını döken çalı formunda bir bitkidir. Bitkinin boyu 1,5-2 metreye kadar çıkabilir. Saçak kök yapısına sahiptir.

 

Ortanca Bitkisi

Ortanca

Kuzey ve Güney Avrupa’da Doğu ve Güney Doğu’ da ve Güney Doğu Asya’da doğal olarak bilinen 30 kadar türü vardır. Ülkemizin ılıman bölgelerinde yetiştirilmektedir. Yazın yeşil ve yaz-kış yeşil türleri bulunmaktadır. Ortanca genellikle çalı formunda bitkilerdir. Yaprakları tam veya dilimli olup, yaprak kenarları ise dişli ve karşılıklı dizilmiştir.

 

Zakkum Bitkisi

Zakkum

Dünyada Hindistan’ın kuzey bölgeleri ve Japonya’da, ülkemizde ise Akdeniz ve Ege bölgesinde dere kenarlarında doğal yetişir ve 2-3 türü bulunmaktadır. Yaz-kış yeşil, ağaç veya çalı formunda olan bitkilerdir. Bitki boyu 2-3 metre civarındadır.

 

Ateş Dikeni Bitkisi

Ateş Dikeni

Anavatanı Avrupa’nın güneydoğu bölgeleri ile Asya’dır. Güneydoğu Avrupa’dan Himalayalara kadar olan bölgede ve ülkemizde doğal olarak yetişir. Ateş dikeni ülkemizde köpek elması adı ile bilinir. Yaz-kış yeşil, dikenli ve çalı formunda bitkilerdir. Yaklaşık 3 metreye kadar boylanabilen türleri mevcuttur.

 

Kartopu Bitkisi

Kartopu Bitkisi

Kartopu yaz-kış yeşil veya yazın yeşil, çalı formundaki bitkilerdir. Yaprakları karşılıklı dizilmiş, kenarları dişli veya dilimlidir. Çiçekleri yuvarlak, şemsiye biçiminde, meyveleri siyah, sarı, kırmızı renkli ve üzümsü meyve durumundadır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(17240 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Çalı Türü Bitkiler Nelerdir?

Çalı Türü Bitkiler Nelerdir?

Çalı türü bitkiler nelerdir? Türlerini sayacak olursak; top mazı, altuni ardıç, yayıcı kekik, gold taflan, yeşil çıtır taflan, gümüşi taflan, bodur berberis, dik kekik, alacalı taflan, yeşil taflan, mor ada çayı, lavantın, sarı ada çayı, yeşil çalı hanımeli, alacalı çalı hanımeli, bodur nandına ve biberiye gibi bitkilerdir. Peyzajda Kullanı...

Peysaj Çalışmalarında Kullanılan Ağaç Türleri

Peysaj Çalışmalarında Kullanılan Ağaç Türleri

Pinuslar (Çam Ağaçları) pinecae familyasının tür bakımından en zengin bitkileridir. Çam Ağacının tüm türleri herdem yeşil genellikle orman ağacı olarak bilinir, daha çok fonksiyonel olarak değerlendirilir, odunlarından kereste kağıt vb. bir çok alanda ürün elde edilir. Peyzaj mimarlığında genellikle rekreasyon alanlarında kullanımı uygundur, par...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi