• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Zirai Dron Kullanım Alanları

Zirai Dron Kullanım Alanları

Drone teknolojisi, zaman alan ve zor görevlerin yerine getirilmesine yardımcı olurken aynı zamanda maliyetleri düşürerek verimliliği artırır.  Tarımda dron kullanımı, endüstri olgunlaştıkça ve yeni teknoloji tanıtıldıkça gelişmeye devam etmesi öngörülmektedir. En yağın zirai dron kullanım alanları aşağıda belirtilmiştir.

1. Toprak ve Saha Analizi

Zirai dronlar bir ekin döngüsünün başlangıcında, ortasında ve sonunda mevcut toprağın kalitesini çevreleyen yararlı verilerin elde edilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. Mevcut toprağın 3 boyutlu haritalarını elde ederek, toprak kalitesi, besin yönetimi veya toprağın ölü bölgeleri ile ilgili herhangi bir sorun olup olmadığını görebilirsiniz. Toprak ve sahadan elde edilen bu bilgiler, çiftçilerin ekim süreçlerini, mahsulü, toprağı ve daha fazlasını yönetmek için en etkili modelleri belirlemelerine yardımcı olabilir. Sürekli izleme, su kaynaklarının daha iyi kullanılmasına, ilaçlamanın verimliliğine ve mahsulün besin seviyelerinin daha etkili bir şekilde yönetilmesine yardımcı olabilir.

 

2. Tohum Ekimi

Zirai dronlarla tohum ekimi nispeten daha yeni bir teknolojidir ve henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır, ancak bazı şirketler drone ekimini denemektedir. Aslında üreticiler tohumları, hazırlanmış toprağa fırlatma yeteneğine sahip özel sistemleri deniyorlar. Dron teknolojisi ile uğraşan şirketler, çok çeşitli ekolojik ve tarımsal sorunlara yardımcı olmak için benzersiz drone teknolojileri geliştirmede etkili oldu.  Zirai drone teknolojisi, çok çeşitli çiftlik türlerine uyarlanabilir ve uygulanabilir, böylelikle genel ekim süreleri ve genel olarak işçilik maliyetleri azalır.

 

3. Püskürtme ve Nokta Püskürtme

Mahsuller, yüksek verimi korumak için tutarlı gübreleme ve ilaçlama gerektirir. Geleneksel olarak bu, manuel olarak, araçlarla veya uçakla yapılırdı. Bu yöntemler sadece verimsiz ve külfetli değil, aynı zamanda çok maliyetli olabilir. Ülkelerin havacılık kurumlarının onayı ile, Zirai dronlar gübre, herbisit veya pestisitler ile doldurulabilir büyük rezervuarlar ile donatılabilir. Püskürtme için drone kullanmak çok daha güvenli ve uygun maliyetlidir. Dronlar tamamen bağımsız olarak çalıştırılabilir ve belirli zaman çizelgeleri ve rotalarda çalışacak şekilde programlanabilir. Örneğin, mahsulün belirli bir bölümünde yabancı bir bitki varsa, sorunu tespit etmek için dronlar kullanılabilir. Dronların çalışma hızıyla, potansiyel mahsul sorunlarını tüm çiftlikte yaygın bir sorun haline gelmeden önce teşhis edebilir ve tedavi edebilirsiniz.

 

Eskiden mahsullerin nokta püskürtülmesi inanılmaz derecede zordu. Yabani otlarla veya belirli bir mahsulle ilgili bir sorununuz varsa, tüm arazinin püskürtülmesi gerekirdir. Birisinin tüm alanı yürümek zorunda kalacağı için bu büyük bir zaman ve kaynak israfıdır, ayrıca pestisitlerin genel maliyetleri ve kimyasal kullanımın ilgili çevresel maliyeti de vardır. Zirai dronların sağladığı nokta püskürtme ile, aynı görev daha az parasal ve daha düşük çevresel maliyetle daha kısa sürede gerçekleştirilebilir.

 

4. Mahsul Haritalama ve Ölçme

Drone teknolojisini kullanmanın en büyük avantajlarından biri, büyük ölçekli mahsul ve ekim izleme işleminin kolaylığı ve etkinliğidir. Geçmişte olası sorunları tespit etmek ve çiftliğin geniş ölçekli bir görüntüsünü elde etmeye yardımcı olmak için uydu veya uçak görüntüleri kullanıldı. Bu sistemler yalnızca pahalı olmakla kalmayıp, insansız hava araçlarının sağlayabileceği hassasiyetten de yoksundu. Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA) ile günümüzde, yalnızca gerçek zamanlı görüntü elde etmekle kalmayıp, aynı zamanda ürün ilerlemesini gerçek zamanlı olarak animasyonlarla elde edebilirsiniz. Drone haritalama ve ölçme ile, teknoloji kararları artık gerçek zamanlı verilere, güncel görüntülere veya en iyi uygulama tahminlerine dayalı olarak alınabilir. Yakın kızılötesi (NIR) drone sensörleri ile, aslında ışık emilimine dayalı olarak bitki sağlığını belirleyebilir ve size genel çiftlik sağlığının kuş bakışı görünümünü verebilirsiniz. 

 

Tarım dronları ile aşağıdaki gibi bilgileri toplayabileceksiniz:

  • Genel mahsul ve bitki sağlığı
  • Ürün türüne göre arazi dağılımı
  • Mevcut mahsul yaşam döngüsü
  • Mevcut ekin alanının ayrıntılı GPS haritaları

 

Sonuç olarak, insansız hava araçları arazi ve kaynak kullanımını en üst düzeye çıkarmaya ve çiftçilerin ekim yerlerini daha iyi belirlemelerine yardımcı olabilir.

 

5. Sulama İzleme ve Yönetimi

Sulama zahmetli olabilir. Kilometrelerce uzunluktaki sulama kanalları ile sorunlar ortaya çıkması kaçınılmazdır. Termal kameralarla donatılmış dronlar, sulama sorunlarını veya çok az veya aşırı nem alan alanları tespit etmeye yardımcı olabilir. Bu bilgilerle, drenajı en üst düzeye çıkarmak, doğal toprak akışına bağlı kalmak ve hassas mahsullere zarar verebilecek su birikintilerini önlemek için mahsuller daha iyi yerleştirilebilir. Su ve sulama sorunları yalnızca maliyetli olmakla kalmaz, aynı zamanda mahsul verimini de bozabilir. Tarım dronları sayesinde, bu sorunlar sorun yaratmadan önce tespit edilebilir.

 

6. Gerçek Zamanlı İzleme

Bazı dronlar, tek bir pilotun çiftlik hayvanlarını yönetmesini ve izlemesini sağlayan termal görüntüleme kameralarıyla donatılmıştır. Bu, çiftçilerin çiftlik hayvanlarını çok daha sık ve daha az zaman ve personel yatırımı ile takip etmelerini sağlar. Drone operatörü, herhangi bir yaralı veya eksik çiftlik hayvanı olup olmadığını görmek için sürüyü hızlı bir şekilde kontrol edebilir ve doğum yapan hayvanları görebilir.  Ayrıca, termal görüntüleme, bazı çiftlik sahipleri için büyük bir avantaj olabilecek, herhangi bir çiftlik hayvanını göz önünde bulundurmaya da yardımcı olacaktır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(64586 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Zirai Dron Kullanım Alanları

Zirai Dron Kullanım Alanları

Drone teknolojisi, zaman alan ve zor görevlerin yerine getirilmesine yardımcı olurken aynı zamanda maliyetleri düşürerek verimliliği artırır. Tarımda dron kullanımı, endüstri olgunlaştıkça ve yeni teknoloji tanıtıldıkça gelişmeye devam etmesi öngörülmektedir. En yağın zirai dron kullanım alanları aşağıda belirtilmiştir. 1. Toprak ve Saha Ana...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi