• notifications1
  • menü

Bugün : 25 Nisan 2024 Perşembe

ERİK PASI

Tranzschelia pruni-spinosae (Pers.) Dietel

 

1.TANIMI VE YAŞAYIŞI

Hastalık etmeni olan Tranzschelia pruni-spinosae kışı enfekteli yapraklar ya da genç sürgünlerde teliospor ya da uygun koşullarda üredospor halinde geçirir. Ayrı- ca etrafta yabani erik ve badem varsa alternatif konukçu olarak bunlarda da telio- spor enfeksiyonu görülebilir. Ayrıca Anemon spp. (dağ lalesi) ve Eranthis hyema- lis (kış boynuzotu) gibi bitkilerde alternatif konukçular arasında yer almaktadır.

Etmenin ülkemizde de eriklerde bir varyetesi daha saptanmıştır (Tranzschelia pruni-spinosa (Pers.) Dietel var. discolor (Fuckel)). Etmenlerin ayrımı teliospor morfolojilerinden yapılmakta olup teliosporlar iki hücreli ve daha koyu renkli, üredosporlar ise tek hücreli ve açık renklidir.

 

Primer enfeksiyonlar ilkbahar sonlarında çoğunlukla yere düşen yapraklarda kışlayan üredosporlar tarafından yapılır. Ancak kışı soğuk geçen bölgelerde teliosporlardan oluşan bazidiosporlarda primer enfeksiyonlarda söz konusu olabilmektedir. Uredosporlar geniş bir sıcaklık aralığında çimlenebilirler (8-38C; opt.13-26C) ve rüzgârla kolayca yayılabilirler.


2. BELİRTİLERİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Hastalığın ilk belirtileri mayıs-haziran aylarında üredospor enfeksiyonu sonucu yaprağın üst yüzeyinde parlak sarı renkli klorotik lekeler şeklinde görülür. Daha sonra yaprağın alt yüzeyinde bu lekelerin altında turuncu renkli püstüller görülür ve burada yeni üredosporlar oluşarak sekonder enfeksiyonları gerçekleştirir. Yaz sonuna doğru ise püstüller koyulaşır ve üredosporlar teliospor halini alır



Hastalık genellikle şiddetli zarar oluşturmamaktadır. Ancak mayıs ve haziran  ayları yağışlı geçerse yaprak, sürgün ve meyve enfeksiyonları görülebileceği için zarar şiddeti artabilmektedir. Yaprak enfeksiyonlarının şiddetli olduğu durumlarda yapraklarda dökülmeler ve gövde de zamklanma da görülebilmekte ve zarar daha da artmaktadır. Bu hastalık erik yetiştiriciliği yapılan her yerde görülmektedir. Epidemi yaptığı durumlarda verim kaybının %33’e kadar ulaştığı belirlenmiştir.

 

3. KONUKÇULARI

Etmenin konukçuları, başta kültür ve yabani erik ile badem türleri olmak üzere tüm Prunus türleridir.

 

4. MÜCADELESİ

4.1.Kültürel Önlemler

Hastalığın kontrolünde, bir önceki sezondan kalan ve primer enfeksiyon kaynağı olan yaprakların toplanıp yakılması oldukça önemlidir. Ayrıca hastalık belirtisi görülen sürgün ve meyveler ile budama artıkları da mutlaka toplanıp yakılmalı ve etrafta konukçu olabilecek yabani bitkiler varsa bunlar da uzaklaştırılıp imha edilmelidir.

 

4.2.Kimyasal Mücadele

Hastalık görüldüğünde veya bir önceki yıl zarar oluşturduğu durumlarda kimyasal mücadele yapılır.

 

4.2.1.İlaçlama zamanı

Hastalığın ilk belirtileri görülünce birinci ilaçlama yapılmalıdır. İklim koşuları hastalık çıkış için uygun olması durumunda kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılmalıdır.
 

4.2.2.Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları

Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.


4.2.3.Kullanılacak alet ve makineler

İlaçlamada ilaçlanacak alan dikkate alınarak bahçe pülverizatörü kullanılmalıdır.


4.2.4.İlaçlama tekniği

İlaçlamalarda ağacın tüm aksamının ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(28828 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Eriklerde Cep Hastalığı (Taphrina Pruni)

Eriklerde Cep Hastalığı (Taphrina Pruni)

Eriklerde Cep Hastalığı (Taphrina Pruni) ERİKLERDE CEP HASTALIK BELİRTİSİ Hastalığa yakalanmış meyvelerin şekli ve rengi bozulur, uzun, yassı veya normalden çok daha büyük olurlar. İçlerinde çekirdek bulunmaz, meyve eti gevrek yapıdadır ve renkleri bozuktur. Meyve rengi önceleri sarımsı, zamanla grimsi ve kahverengi olur. Daha sonra esmer...

Erik Cücelik Virüsü (Prune Dwarf İlarvirus (pdv))

Erik Cücelik Virüsü (Prune Dwarf İlarvirus (pdv))

Erik Cücelik Virüsü (Prune Dwarf Ilarvirus (pdv)) ERİK CÜCELİK VİRÜSÜ HASTALIK BELİRTİSİ Virüs, tohumla ve polenle taşınmaktadır. Tohum ve polenle yayılma özellikle kiraz, mahlep ve vişnede yaygındır. PDV, Prunus cinsine bağlı sert çekirdekli meyve grubunu enfekte etmektedir. Prunus türlerinin yetiştirildiği ılıman iklimlerde bulunmak...

Erik Pası Hastalığı (Tranzschelia Pruni-spinosae (pers.) Dietel)

Erik Pası Hastalığı (Tranzschelia Pruni-spinosae (pers.) Dietel)

ERİK PASI Tranzschelia pruni-spinosae (Pers.) Dietel 1.TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalık etmeni olan Tranzschelia pruni-spinosae kışı enfekteli yapraklar ya da genç sürgünlerde teliospor ya da uygun koşullarda üredospor halinde geçirir. Ayrı- ca etrafta yabani erik ve badem varsa alternatif konukçu olarak bunlarda da telio- spor enfeksiyonu görü...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi