• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Tarla Sarmaşığı

Convolvulus arvensis

 

Tanımı ve yaşayışı

Tarla sarmaşığı Convolvulaceae familyasından tohum ve rizomla üreyen çok yıllık bir bitkidir. Tarlalarda ilkbahar toprak işlemesinden sonra sürgünler toprak yüzünde görülmeye başlar. Mayıs ayı sonundan itibaren bitkiler çiçeklenme periyoduna girer. Çiçeklenme, Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Çiçeklenme başlangıcından' hemen sonra bitkilerde tohumlar meydana gelir. Tohum kabuğu sert olduğundan tohumlar uzun yıllar toprakta canlı kalabilir.

Tarla Sarmaşığı

Tarla sarmaşığı, derin ve etkili kök sistemine sahiptir. Kökler, kesif, horizontal (yatay uzanan) rizomlardan gelişir. Kuvvetli rizomlar toprakta 2 m derinliğe kadar inebilir. Yeni sürgünler, 60 cm'ye kadar olan derinliklerden yüzeye çıkabilir. Gövdesi tüysüz, ince, yerde sürünücü veya sarılıcı ve tırmanıcıdır. Bunlar 30-100 cm uzayabildikleri gibi bazen 3 m'ye ulaşabilirler.

 

Yapraklar basit, stipülsüz, uzun saplı, tüysüz veya çok tüylü-dür. . Çiçekler 1.5-2.5 cm büyüklükte, hafif pembemsi veya morumsu beyaz, huni şekilli uzun saplıdır. Çiçek sapı 5 cm kadardır. Meyve, 6-8 mm çapında, küresel olup her kapsülde 1-4 tohum bulunur. Tohum, 4-5 mm uzunlukta ve üç köşelidir. Tohum rengi, koyu kahverengiden siyaha kadar değişir. Tohum kabuğu, sert ve tüysüzdür .

 

Tarla sarmaşığı, genellikle vejatatif olarak ürer. Rizomlar havaların ısmmasıyla çimlenirler. Yaz sonunda bitkilerin toprak üstü aksamı öldüğü halde, toprak altı aksamı çok yıllıktır. Uzun yıllar yaşar ve her yıl yeni
sürgünler verir.

 

Tarla Sarmaşığı Mücadelesi

a) Kültürel önlemler

Tarla sarmaşığı, tohum ile de üreyebildiği halde genelde toprakaltı organları ile ürediğinden toprak işleme aletlerini, bulaşık tarladan temiz tarlalara geçirmeden önce tarla sarmaşığı rizomları, yeni gelişmeler için büyük bir besin deposu görevini yapar. Tarja sarmaşığının kontrolünde, sadece tohum vermeyi önlemekle kalmayıp toprakaltı aksamında besin . birikiminin (rezervlerinin) azalmasını da sağlamak gerekir. Yoğun toprak işleme, tarla sarmaşığının kontrolünde etki sağlar. 2-4 hafta aralıklarla veya sürgünler 10-15 cm boya ulaştığında toprak işleme, tarla sarmaşığını kontrol eder. Bu arada münavebe uygulanmalıdır.

 

b) Kimyasal mücadele

Nohut tarlasında çıkan Tarla sarmaşığının kimyasal mücadelesi talimatta yer alan ilaçlarla mümkün değildir. Ancak münavebe bitkisi buğdayda 2.4-D'li ilaçlarla mücadele yapılarak nohut için daha temiz bir tarla sağlamak mümkün olabilir.

 

Tarla sarmaşığı hızlı gelişme devresinde 2,4-D'li ilaçlara hassastır. 90-110 g/da 2,4-D etkili madde, birçok şartlar altında bu otu kontrol eder. Etkili kontrol, tarla 'sarmaşığının tomurcuk-çiçeklenme devresinde veya sonbahar sonlarında 2,4-D uygulandığında elde edilir. Kurak alanlarda ise er iyi sonuç tomurcuklanma öncesi-tomurcuk devresinde 2,4-D ester uygulanması ile elde edilir. Bununla beraber, ilkbaharda nadas alanlarında toprak işleme ve tomurcuk-çiçeklenme devresinde ilaç uygulanması en iyi kontrolü sağlar.  Tarla sarmaşığı ve diğer yabancı otların kimyasal mücadelesinde tavsiye edilen ilaçlar ve dozları e yer almaktadır.

Konu İle İlgili Etiketler

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Sorhocam

11.06.2021 13:47:02

İlaçsız en iyi mücadele çapa yapmaktır. Fakat kanyaş, tarla sarmaşığı gibi otların kökleri derinde olduğu için çapalamayla kurtulamazsınız.

Ramazan Dede

11.06.2021 12:40:32

Sorumu cevaplamışsınız, çok teşekkür ederim. Tarla sarmaşığnın toprağa bir zararı olmadığını öğrendim. Buna sevindim. Aynı şekilde geliç otunun yani kanyaşın toprağa bir zararı var mıdır? Bunu da öğrenmek istiyorum. Sizce geliç otuyla ilgili diğer bitkilere ve toprağa zarar vermeyen ilaçsız en iyi mücadele şekli hangisidir? Tavsiye edeceğiniz ilaç varsa adını yazar mısınız?

Sorhocam

11.06.2021 11:04:33

Tarla sarmaşığı, Kahkahaçiçeğigiller familyası Convolvulus cinsinin bir türüdür. Avrupa ve Asya'ya özgü, 0,5–2 m yüksekliğe kadar büyüyen, tırmanan veya sürünen çok yıllık otsu bir bitkidir. İki çeşidi vardır: Convolvulus arvensis var. arvensis. Daha geniş yapraklı Convolvulus arvensis var. lineerifolius. Toprağa hiç bir zararı yoktur fakat kültür bitkisi yanında çıkmışsa kültür bitkisinin beslenmesine ortak olur. hastalıklara ve zararlılara konukçuluk edebilir.

Ramazan Dede

11.06.2021 09:53:58

Tarla sarmaşığının toprağa nasıl bir zararı vardır?

Kadir

31.05.2021 12:58:44

Tütününde tarla sarmaşığından kurtulmamıza yardımcı olur musnz ?

Cansel

31.05.2021 12:57:01

Tütünde tarla sarmaşığı mücadelesi nasıl olur ?

Sorhocam

30.05.2021 13:27:57

tarla sarmaşığı derin köklü zor ölen ot grubundadır. Soğanda bu otun mücadelesi sadece çapadır.

Kurban

28.05.2021 11:01:48

Soganda tarla sarmasigini hangi ilac öldürür

(06872 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Tarla Küskütü Otu

Tarla Küskütü Otu

Tarla Küskütü, Sarı Bağsak, Cin Saçı (Cuscuta Campestris Yuncker) Cuscuta campestris Yuncker (Tarla küskütü, Sarı bağsak, Cin saçı) (Parazit Bitkiler - Yarı Parazit) Familyası : Cuscutaceae Sinonimi : C.arvensis Fiori and Paol İngilizcesi : Field dodder Çevre İstekleri : - Tarla Küskütü Morfolojisi : Yarı Parazit gövdesi inceden ...

Tarla Sarmaşığı Otu Nedir?

Tarla Sarmaşığı Otu Nedir?

Tarla Sarmaşığı Convolvulus arvensis Tanımı ve yaşayışı Tarla sarmaşığı Convolvulaceae familyasından tohum ve rizomla üreyen çok yıllık bir bitkidir. Tarlalarda ilkbahar toprak işlemesinden sonra sürgünler toprak yüzünde görülmeye başlar. Mayıs ayı sonundan itibaren bitkiler çiçeklenme periyoduna girer. Çiçeklenme, Ekim ayı sonuna kadar de...

Convolvulus Arvensis L. (Tarla Sarmaşığı, Çit Sarmaşığı) Otu

Convolvulus Arvensis L. (Tarla Sarmaşığı, Çit Sarmaşığı) Otu

Convolvulus arvensis L. (Tarla sarmaşığı, Çit sarmaşığı) (Geniş Yapraklılar) Familyası : Convolvulaceae Sinonimi : Convolvulus minor Gilib. İngilizcesi : Field Bindweed Çevre İstekleri : Bitki besin maddesince zengin, nemsiz, sıcak, gevşek, tınlı, derin toprakları sever. Tahıllarda, bağda, yol kenarlarında rastlanır. Yer yer Gün...

Tarla Köpek Papatyası Otu Nedir?

Tarla Köpek Papatyası Otu Nedir?

Tarla köpek papatyası Anthemis arvensis Tarla köpek papatyasi Papatyanın anavatanı Türkiye’dir. Papatyalar ilkbahar aylarında mayıstan başlayarak yazın ilk ayı hazirana kadar çiçek açar. Ortalama olarak 25 cm boya sahiptirler. Yaprakları ince ve parçalıdır, sapları yoktur. Çiçeğin orta kısmında sarı bir yuvarlak bulunur. Sarı y...

Tarla Yavşan Otu Nedir?

Tarla Yavşan Otu Nedir?

Tarla yavşan otu Veronica arvensis Yavşanotu (Veronica arvensis), çiçekli bitkiler familyası Plantaginaceae nin yaklaşık 500 türle temsil edilen en büyük cins taksonudur, daha önceleri sıracaotugiller (Scrophulariaceae) familyasında sınıflandırılmıştır. Aynı adla da anılan Yavşan (Artemisia) ile karıştırmamak gerekir.

Boz Tarla Sarmaşığı Otu Nedir?

Boz Tarla Sarmaşığı Otu Nedir?

Boz tarla sarmaşığı Convolvulus galacticus Bu konu hakkında bilgiler hazırlanmaktadır. Bilgiler yakında kullanıma sunulacaktır!

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi