• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Et tavukçuluğunda üretim süresinin çok kısa olması, (42 GÜN) birim alanda yoğun üretim yapılabilmesi yemin ete dönüşme oranının yüksek olması, iş gücünün diğer tarımsal işletmelere nazaran daha düşük olması, kırmızı etle kıyaslandığında tavuk etinin ucuz, kolesterol ve yağ oranının düşük , sindirimi kolay, besin değeri açısından iyi bir protein kaynağı olması nedeniyle etlik piliç eti üretimi hayvancılık sektöründe özel bir önem arzetmektedir.

ETLİK PİLİÇ ÜRETİMİ NASIL YAPILIR?

Etlik piliç üretimi yapmak isteyen üretici; ya kendisi bağımsız olarak veya piyasada çoğunlukla uygulanan çeşitli entegre firmalarla sözleşme imzalayarak üretime başlar. Kendi başına üreticinin üretime başlaması durumunda; sağlık, altlık, civciv, yem, ilaç, nakliye, kesimhane, paketleme ve pazarlama işlemleri için bizzat kendisi değişik firmalarla ilişki kurar. Bu sistem zor ve zahmetli bir iştir. Diğer yöntem olan entegre firmalarla sözleşme imzalayarak üretime başlarsa; yukarıda sayılan tüm işlemleri entegre firma üstlenir. Üretici yalnızca civcivleri büyütüp kesimlik piliç oluncaya kadarki bakım ve idaresini yapar.

 

BİR ÜRETİCİ BU İŞE NASIL BAŞLAR

İlk önce uygun kümes ayarlanmalı ve kümes iyice basınçlı su ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir. Ve kümes kuruduktan sonra civcivler kümese alınmadan en az bir hafta önce hazır hale getirilmeli ve kontrollerinin yapılmış olması gerkir. Kuşların ve farelerin kümese girmeleri engellenmelidir.Kümesler kapalı tutulmalı ve civcivler kümese gelmeden en az 24 saat önce kümes ısıtılmalıdır. Kümes girişine kümes kontrol kartı koyulmalıdır. Ve bu karta civciv adeti günlük ölen civciv adeti yapılan aşılar verilen ilaçlar ve yem tüketimi yazılmalıdır. Kümes zeminine önce toz kireç serilir daha sonra üstüne saman veya talaş serilir.

 

YEMLİK VE SULUKLAR

Yemlik ve suluklar iyice temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli sulukların akıtıp akıtmadığı kontrol edilmelidir. Ve daha sonrayemlik ve sulukların çalışıp çalışmadığı devamlı olarak kontrol edilmelidir. Kümesdeki su deposuda temizlenip dezenfekte edilmelidir. Civcivlerin sıhhatli ve zaiyatsız olmaları için kümes ısısının iyi takip edilmesi gereklidir. İlk 10 -15 gün çok önemlidir. civcivleri ısıtıcılara, yemliklere ve suluklara yakın durabilmesi için 500-700 arasında civcive 3,5-4 metre çapında duralitten kendi kendine durabilen daireler oluşturulmalıdır.

 

Civciv daireleri 10-15 günlük süre sonrasında kaldırılmalıdır. Çünkü civcivler artık alışmış olacaktır. Kümes sıcaklığı ilk günlerde 33-34 C' olmalıdır. Sıcaklık 2 güne bir 1C' düşürülerek kesime yakın 18-20 C' civarında tutmak gerekir. Yedi günlüğe kadar her 20 civciv için bir suluk temin edilmelidir. Verilecek olan suyun sıcaklığının 18-24 derece olması faydalı olacaktır. Her 50 civciv için 1 yemlik yeterli olacaktır. Otomatik yemlik veya uzun yemlikler kullanılıyorsa bir civciv için 3cm yeterli olacaktır.

 

HAVALANDIRMA İHTİYACI

Kümeslerde havalandırma ihtiyacı çok önemlidir. Kümesde amonyak kokusunun keskin hale getirlmeden devamlı olarak havalandırılmalıdır. Havalandırma yapılırken kümes sıcaklığına çok dikkat edilmelidir. Sıcaklık istenilen sıcaklıkların altına düşürülmeden havalandırma yapılmalıdır. Ve havalandırma yapılırken civcivlerin üzerine ceyran yapmamasına dikkat edilmelidir.

 

NEM İHTİYACI

edilmelidir. Kümesde nemde çok önemlidir. Kümesde nemin %60 olarak tutulmasına dikkat edilmesi gerekir. Nemin yüksek olması ise zararlıdır.

 

AYDINLATMA İHTİYACI

Aydınlatma ihtiyacı ilk 10-12 gün 5 watt olmalı daha sonra ki günlerde 3 watt a düşürülebilir. Ampüllerin yerden yüksekliği enaz 2 metre olmalıdır.Aydınlatma yapılırken yüksek wattlı ampül yerine düşük wattlı çok ampül kullanılması daha faydalı olacaktır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(47559 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Etlik Piliç Yetiştiriciliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Etlik Piliç Yetiştiriciliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Etlik Piliç Yetiştiriciliği Kasaplık et tavukçuluğunda üretim süresinin çok kısa olması, birim alanda yoğun (entansif) üretim yapılabilmesi yemin ete dönüşme oranının yüksek olması, iş gücünün diğer tarımsal işletmelere nazaran daha düşük olması, kırmızı etle kıyaslandığında tavuk etinin ucuz, kolesterol ve yağ oranının düşük , sindirimi kolay,...

Piliç Nasıl Yetiştirilir?

Piliç Nasıl Yetiştirilir?

ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ Et tavukçuluğunda üretim süresinin çok kısa olması, (42 GÜN) birim alanda yoğun üretim yapılabilmesi yemin ete dönüşme oranının yüksek olması, iş gücünün diğer tarımsal işletmelere nazaran daha düşük olması, kırmızı etle kıyaslandığında tavuk etinin ucuz, kolesterol ve yağ oranının düşük , sindirimi kolay, besin değe...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi