• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

SUBSTRAT KÜLTÜRÜ TEKNİKLERİ 

Yataklarda Yetiştiricilik

Yatak, tekne, kanal olarak adlandırılan yetiştirme ortamları çok sayıda bitkinin bir arada yetiştirilmesine imkân verir. Domates, biber, hıyar gibi sebzelerde yataklar çift sıralı dikime olanak verecek genişlikte (30-40cm) hazırlanır ve yataklar arası 100cm genişlikte mesafe bırakılır. Derinliğin 15cm olması yeterlidir. Drenaj sorunu olabileceğinden yatak uzunluğunun 30m’yi geçmesi önerilmez. Salata-marul, taze soğan gibi sık dikilen türlerin yetiştirilmesi düşünülüyorsa yatak genişliği arttırılır, yataklar arasındaki mesafe azaltılır.

 

Yataklar farklı şekillerde ve farklı malzemeler kullanılarak hazırlanabilir. Genellikle sera zeminine %0.5 eğim verildikten sonra, yataklar yerden yüksekte olacak tarzda bir iskeletin üzerine veya doğrudan sera zemininin üzerine yerleştirilir. Yatakların yerden yüksekte olması, özellikle kış aylarında kök ortamının daha sıcak olmasını sağlamaktadır.

 

Plastik örtü ile kaplanan sera zeminine, biriket ayakların orta kısmına PVC drenaj borusu döşendikten sonra tel kafesler sabitlenmekte ve tel kafeslerin üzerine yerleştirilen plastik malzeme ile yataklar oluşturulmaktadır. Yatakların tabanına drenaj borusunun üzerine gelecek şekilde drenaj delikleri açılmaktadır. Tabana file serildikten sonra, drenajı kolaylaştırmak için yaklaşık 3-5cm yükseklik oluşacak şekilde 8-16mm tanecik iriliğine sahip pomza dökülmekte ve yatakların içi substrat ile doldurulmaktadır.

 

Plastik örtü ile kaplanan sera zemininin üzerine, yanlardan ince galvaniz tel ile desteklenerek çift kat UV katkılı yumuşak plastik örtü kullanılarak yetiştirme yatakları oluşturulmaktadır. Drenaj ile ilgili sorun yaşamamak için yatak uzunluğu 30m ile sınırlandırılmaktadır. Drenaj çözeltisi eğimin alt ucuna yerleştirilen borular ile uzaklaştırılmaktadır.

 

Eğim verilen sera zemininin üzerine plastik örtü kaplamadan önce, yataklar yan tarafları tuğla, gazbeton vb ile yükseltilerek hazırlanabilmektedir. Yatağın içine siyah renkli yumuşak polietilen örtü serildikten sonra drenajı kolaylaştırmak için kaba pomza veya kırmataş dökülmekte ve yatakların içi substrat ile doldurulmaktadır. Drenaj çözeltisi eğimin alt ucuna yerleştirilen borular ile uzaklaştırılmaktadır.

 

Günümüzde tercih edilmemekle birlikte, en basit şekliyle yataklar toprak açılarak hazırlanabilir. Bu durumda, yaklaşık 40cm genişlikteki sera toprağı, yan yüksekliği 15cm, orta yüksekliği 20cm olacak şekilde çıkarılır. Yatakların içi ve ara yollar plastik örtü ile kaplanır. Özellikle yatakların içindeki plastik örtünün yırtık olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde hastalık etmenleri ve nematodlar sera toprağından topraksız ortama bulaşabilir. Plastik örtünün üzerine, yatağın daha derin olan orta kısmına drenajı sağlamak üzere kaba pomza veya kırmataş dökülür ve yatak kullanılacak olan substrat ile doldurulur. Yatağın alt ucuna drene olan çözeltinin tahliyesi için PVC boru bağlantısı yapılmalıdır. Yataklarda yetiştirilen bitkilere besin çözeltisi iki bitki sırasının arasından geçirilen bir damla sulama borusu ile verilebilir veya bir yatağa bitki sıralarına paralel olarak iki sıra damla sulama borusu yerleştirilir. Bu tekniğin olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır:

 

Olumlu Yönleri

  • Topraksız tarım teknikleri arasında, geleneksel tarzda toprakta yapılan yetiştiriciliğe benzerliği en fazla olan yöntemdir.
  • Yataklarda yapılan yetiştiricilikte torba veya saksılarda olduğu gibi özel damlatıcıların kullanılması gerekli değildir.
  • Birden fazla bitki bir arada yetiştirildiğinden, bir bitkinin damlatıcısının tıkanması durumunda, bu bitki yakınındaki diğer bitkilerin damlatıcılarından gelen besin çözeltisinden faydalanabilir. Böyle durumlarda bitkiler, torba ve saksılardaki bitkiler kadar hızlı bir şekilde strese girmez.
  • Taze soğan, salata-marul ve yeşillikler gibi sık ekilen/dikilen bitkilerin yetiştiriciliğine uygundur.
  • Topraksız tarıma yeni başlayan küçük üreticiler için daha uygun bir sistemdir.
  • Tuğla veya gazbeton benzeri malzeme kullanılarak sabit yataklar hazırlandığında, torba –paket kullanımına kıyasla atılan plastik miktarı azalmaktadır.

 

Olumsuz Yönleri

  • Üretim dönemi sonunda kullanılan substratın değiştirilmesi ve yatakların yeni substratla doldurulması güç ve zaman alıcıdır.
  • Torba veya saksılarda yetiştiriciliğe göre bitki başına kullanılan ortam hacmi genelde daha fazladır.
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(07021 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Topraksız Tarımın Yararları Ve Zararları Nelerdir?

Topraksız Tarımın Yararları Ve Zararları Nelerdir?

TOPRAKSIZ TARIMIN YARARLARI Verimli topraklar gerektirmediği için verimsiz topraklar değerlendirilmiş olur (Carruthers, 2001). Ürünlerin besin değeri ve PH dengesi kolaylıkla sağlanabilir. Besin solüsyonu uygulamalarının kontrollü bir şekilde yapılmasıyla, optimum düzeyde makro ve mikro elementlerinin dengelenmesi sağlanmaktadır. Kontrollü ...

Topraksız Tarım Şekilleri Nelerdir?

Topraksız Tarım Şekilleri Nelerdir?

Topraksız Tarım Şekilleri Sistemin temeli İngiltere de Kaliforniya Üniversitesi nden Profesör Doktor William Gericke tarafından 1950’lerde atıldı. Ancak pratik uygulamaları 1990’larda hızlandı. Türkiye’de ise ilk olarak 1995 de Antalya da uygulanmaya başlandı. Bugün topraksız tarım tekniği yaklaşık 100 serada uygulanıyor. Sera...

Topraksız Tarımda Katı Ortam Kültürleri

Topraksız Tarımda Katı Ortam Kültürleri

Topraksız Tarımda Katı Ortam Kültürleri Topraksız yetiştiriciliğin bu sisteminde gerekli olan katı veya sert ortam, lokal olarak elde edilen materyallerden oluşur. Seçilen ortam materyallerinin esnek, gevrek, su ve hava tutma kapasitesi iyi ve kolaylıkla drene edilen özellikleri olmalıdır. Bu özelliklere ek olarak toksin maddelerden, hastalık v...

Topraksız Tarımda Kaya Yünü Kullanımı

Topraksız Tarımda Kaya Yünü Kullanımı

Topraksız Tarımda Kaya Yünü Kullanımı Kaya yünü bazaltik kayaların eritilmesi, eriğin liflere dönüştürülmesi ile üretilir. Lifler eritildikten sonra ortama yapıştırıcı eklenerek sıkıştırılarak geniş bloklar halinde kurutulur. Geniş bloklar, küçük bloklara kesilerek çoğaltma bloklarını oluşturur. Kaya yünlerinin hepsinin yapısı aynı değildir. En...

Topraksız Tarımda Su Kültürleri (Hidroponik Sistemler)

Topraksız Tarımda Su Kültürleri (Hidroponik Sistemler)

TOPRAKSIZ TARIMDA SU KÜLTÜRÜ (HİDROPONİK KÜLTÜR) 1. DURGUN SU KÜLTÜRÜ: Besin çözeltisi ışık geçirmeyen, yaklaşık 15cm derinlikteki kapların içine konur. Ya da kapların üzeri ışık geçirmeyen bir malzeme ile kaplanır. Çözelti akvaryum pompası ile havalandırılmalıdır. Havalandırma borusunun ucuna havalandırma taşı takılarak daha iyi havalandırm...

Topraksız Tarımda Dikey Torbalarda Yetiştiricilik Nasıl Yapılır?

Topraksız Tarımda Dikey Torbalarda Yetiştiricilik Nasıl Yapılır?

SUBSTRAT KÜLTÜRÜ TEKNİKLERİ Dikey Torbalarda Yetiştiricilik Birim alandaki bitki sayısını artırma amacıyla geliştirilen bu yöntemde bitkiler, belli mesafelerle asılmış olan polietilen torbalarda yetiştirilmektedir. Salata-marul ve çilek yetiştiriciliği için uygundur. Sarılıcı süs bitkilerinin anaçlık üretiminde de kullanılabilmektedir. Sera k...

Topraksız Tarımda Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Topraksız Tarımda Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Topraksız Tarımda Bitki Besleme (Gübreleme) Topraksız yetiştiricilik, bitkilerin besin maddeleri gereksinimlerinin karşılanması esasına dayanır. Topraksız tarımda bitki besleme geleneksel yapılan yetiştiricilikteki bitki beslemeden daha farklıdır. Bu farkın nedenleri şunlardır: 1.Topraksız tarımda bitki başına kullanılan ortam hacmi çok azdı...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi