• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

BİTKİLERDE HİPERPLASTİK SİMPTOMLAR 

Bitkilerin bazı organlarında yada tamamında boy veya renk bakımından normalin üzerinde bir gelişme yada bitki organlarında şekil değişikliği olması, veya bazı organların zamanından önce gelişmesi hiperplastik simptomları oluşturmaktadır. Bir dokuyu oluşturan hücrelerin sayısındaki anormal artışa "hiperplasya", bunun sonucunda bir  organın aşırı gelişmesine ise "hipertrofi" denir. 

 

1-AŞIRI BÜYÜME (Gigantizm)

Hücre, doku yada organların aşırı büyümesidir. Yaprak, meyve veya yumrularda, epidermis ve altındaki dokuların aşırı gelişmesiyle kabarık, pürüzlü, sertleşmiş yapılar oluşur ki bu belirtiye uyuz denir. Hastalık etmenlerinin zararlı etkisiyle, gövde ve köklerde ortaya çıkan aşırı büyüme sonucu oluşan şişkinliklere "ur" veya "gal", yaprak damarları üzerinde oluşan kulak şeklindeki çıkıntılara ise "enasyon" denilmektedir. 

 

2-ANORMAL RENKLENME

Normal olarak klorofil bulunmayan dokularda klorofil oluşumu, klorofil fazlalığı sonucu mavi-yeşil renk oluşumu veya antosiyanin pigmentlerinin fazlalığı nedeni ile kırmızı yada mor renk oluşmasıdır. 

 

3-BAZI DOKULARIN ZAMANINDAN ÖNCE OLUŞMASI

Sürgünlerin normal zamanından önce gelişmesi yada yaprak ve meyve saplarının dip kısımlarındaki süberin dokusunun erken oluşmasıdır.

 

4-DOKULARDA ANORMAL GELİŞME

Çiçek organlarının yaprak haline dönüşmesi, olgun bitkilerde fide yaprakları gibi küçük, genç yaprakların gelişmesi yada tohumların normalden farklı bir yerde oluşmasıdır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(33973 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bitkilerde Hiperplastik Simptomlar Nelerdir?

Bitkilerde Hiperplastik Simptomlar Nelerdir?

BİTKİLERDE HİPERPLASTİK SİMPTOMLAR Bitkilerin bazı organlarında yada tamamında boy veya renk bakımından normalin üzerinde bir gelişme yada bitki organlarında şekil değişikliği olması, veya bazı organların zamanından önce gelişmesi hiperplastik simptomları oluşturmaktadır. Bir dokuyu oluşturan hücrelerin sayısındaki anormal artışa hiperplasya ...

Bitkilerde Virüs Hastalıklarının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bitkilerde Virüs Hastalıklarının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Virüs, kelime olarak Zehir” anlamına gelmektedir. 17. ve 18. yüzyılda yanlış olarak, sebebi bilinmeyen bütün hastalıklar için kullanılmıştır. Yıllar geçtikçe gerek virüslerin kendileri gerekse meydana getirdikleri hastalıklar hakkındaki bilgiler çoğalmış ve virüs kelimesi daha özel bir anlam taşımaya başlamıştır. Bugün bile bilimde sebebi...

Bitkilerde Görülen Hastalıkların Ve Zararlıların Teshis Yöntemi Nasıl Yapılır?

Bitkilerde Görülen Hastalıkların Ve Zararlıların Teshis Yöntemi Nasıl Yapılır?

BİLİNMESİ YAPILMASI GEREKENLER İyi bir göze sahip değilseniz hastalıklarla, bitki besin noksanlıklarını ayırt edemezsiniz. Bitkileriniz zarar görür. BİLİNMESİ GEREKENLER Hastalık Etmenleri Fizyolojik Bozukluklar Bitki Besin Noksanlık ve arazları Bitkilerde Görülen Zararlılar Toprak Altı Zararlıları Mücadele Yöntemleri YAPILMASI...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi