• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına alınması Hakkında Yönetmeliğin uygulamasına yönelik olarak sıkça sorulan sorular; Söz konusu Yönetmelik zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeleri üreten, ithal eden, ticaretini ve depolanmasını yapanların kayıt altına alınması, bu materyallerin üretim yerlerinde kontrollerin yapılması yurtiçindeki hareketlerinin izlenmesi, herhangi bir zararlı organizmaya rastlanması durumunda kaynağını bulunarak gerekli tedbirleri zamanında almayı amaçlamıştır.

 

Soru: Bitki Pasaportu Sisteminde yer alan Nihai Tüketici tanımının açıklaması nedir?

Cevap: “Bitki Pasaportu sistemi ve Operatörlerin Kayıt altına alınması hakkında Yönetmelikte geçen nihai tüketiciden kasıt; aldığı üretim materyalini çoğaltmamak amacıyla sadece kendi ihtiyacı için kullanmak üzere satın alanları ifade eder.

 

Soru: Orman fidanlıkları ile ilgili Bitki Pasaportu Sisteminin uygulanması nasıl yapılır?

Cevap: Orman fidanlıklarının Bitki Pasaportu Sistemine kaydı konusundaki uygulamalar; 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunun 40’ıncı maddesi kapsamında 25/07/2007 tarihli Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında imzalanan protokolde dikkate alınarak yürütülecektir. Bu protokolün 5. maddesinin “a” bendine göre Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliği gereğince tohumluk üreticilerinden istenen belgeler orman fidanlıklarından istenmez.

 

Bu durumda adı gecen orman fidanlıkları gerekli bitki sağlığı kontrolleri yapıldıktan sonra Bitki Pasaportu Sistemine kaydedilir. Kayıt Sertifikası Orman Müdürlükleri/Fidanlıkları adına düzenlenir. Yıllık denetimler sonucu Bitki Pasaportu basma yetkisi Orman Müdürlüklerine/Fidanlıklarına verilir.” denilmektedir. İl Orman Müdürlüğü yeniden yapılandırılmada orman fidanlığı şeklinde yapılandırılmış ise, orman fidanlıkları adına işlemler yürütülür. Orman fidanlıkları için yapılacak müracaatlar alındıktan sonra üretim yerleri ile diğer bitki sağlığı kontrolleri yapılır, uygun bulunması durumunda ise sisteme kaydı gerçekleştirilip kayıt sertifikası düzenlenir.

 

Soru: Orman fidanlıklarına kayıt sertifikasını diğerlerinden farklı özelliği var mıdır?

Cevap: Kayıt Sertifikasının düzenlenmesi Bakanlığımızın görev alanları içerisinde yer almakta olup orman fidanlıkları için özel bir kayıt sertifikası bulunmamaktadır. Bitki pasaportu kayıt sisteminde kullanılan yazılım programı yurt genelinde aynı olup sistem orman fidanlıkları içinde aynı kayıt sertifikasını vermektedir.

 

Soru: Orman fidanlıklarının bitki pasaportlarını kimler basacaktır?

Cevap: Kayıt Sertifikası düzenlenen orman fidanlığının bitki pasaportu basma yetkisi talep etmesi halinde üretim parsellerinin bulunduğu orman fidanlığına yetki verilir. Ayrıca müdürlüklerimizde de basılabilir.

 

Soru: Orman fidanlıklarından istenen belgeler nelerdir? Muayeneler nasıl yapılır?

Cevap: Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında imzalanan protokolün 5. maddesinin “a” bendine istinaden Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliği gereğince tohumluk üreticilerinden istenen belgeler orman fidanlıklarından istenmeyecektir.

 

Orman fidanlıkları, Orman Genel Müdürlüğü adına sözleşmeli fidan üretimi yapanlar ile projeli fidan üretimi yapanların Bitki Pasaportu Sistemine Kayıt olması, Orman fidanlıklarındaki fidan muayeneleri Müdürlüklerimiz gözetiminde Orman ve Su İşleri Bakanlığının uzmanları tarafından yapılarak muayenelerin tutanakla kayıt altına alınması, Bitki Pasaportuna tabi olan fidanların Orman Müdürlükleri tarafından Bitki Pasaportu basılarak dolaşıma girmesine izin verilmesi gerekmektedir.

 

Soru: Bitki pasaportu basma işlemleri ne zaman ve üretim materyallerinin ne kadarına basılır?

Cevap: Bitki Pasaportu Kayıt Sistemi üretime başlanılmadan önce operatörün beyanı ve operatörün üretim yerinde yapılacak denetimler sonucunda ortaya çıkan ve neticesinde uygun bulunan üretim materyallerinin onayı ile kayıt sistemi gerçekleşmektedir. Operatörün üretim yılı içerisinde tüm üretim miktarı dikkate alınarak kayıt yapılmalı ve bu üretim materyalinin satışa sunulması aşamasında satılacak kadarına Bitki pasaportu düzenlenmelidir.

 

Soru: Üretim yerinde veya üretim materyalinde karantinaya tabi bir etmene rastlanılması durumunda neler yapılmalıdır?

Cevap: Üretim yerinde karantinaya tabi bitki hastalık ve zararlıların bulunması durumunda Bitki Pasaportu Kayıt Sistemine dâhil edilmeyerek, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına alınması Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince hareket edilmelidir. Aynı parselde tüplü ya da açık köklü üretimlerde nematod analizi yönünden bulaşıklık durumlarında bitki sağlığı riskleri dikkate alınarak uygulama yapılmalıdır. Sisteme kayıtta parsel çok büyük ve üretimler arasında nematod bulaşma riskini elemine edecek yeterli izolasyon mesafesi bulunması durumunda parsel A-B-C diye bölümlendirilebilir.

 

Soru: Bitki pasaportu kayıt siteminde ilçe müdürlüklerinin yetkilendirilmesi durumunda müracaatlar nasıl değerlendirilmelidir?

Cevap: Operatörün arazi kontrolleri ve kayıtları il müdürlükleri tarafından da yürütülebileceği gibi yetkilendirilen ilçe müdürlükleri, kendi ilçesi için yapılmış müracaatları değerlendirebilecektir. Aynı operatörün farklı ilçelerde üretim parselleri mevcutsa; üretim parselinin fazla olduğu ilçeye müracaat ederek kayıtlarını yaptırmalı diğer ilçede bulunan parselleri için ise o ilçeden yazılı olarak üretim yerinin ve diğer bitki sağlığı kontrollerinin yapıldığına ve uygun bulunduğuna dair bir yazının alınmasından sonra ilgili parselin sisteme işlenmesi gerekmektedir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(43576 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Bitkilerde Fotosentez Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Bitkilerde Fotosentez Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Bitkilerde Fotosentez Fotosentez ve fotosentez denklemi ; Fotosentez ya da ışılbileşim, klorofil (kloroplastlarda) taşıyan canlılarda ışık enerjisi kullanılarak organik bileşiklerin üretilmesi olayı. Bu yolla besin üreten canlıların tümüne fotosentetik organizmalar denir ve bunların büyük bir çoğunluğunu planktonlar ve bitkiler oluşturur. Işığ...

Bitkilerin Türkçe - Latince İsimleri

Bitkilerin Türkçe - Latince İsimleri

A * Abaka – Musa textilis. (Bitki türü) * Abanoz – Diospyros ebenum. (Bitki türleri) * Acı bakla – Lupinus. (Bitki cinsi) * Acı yonca – Menyanthes trifoliata. (Bitki türü) * Acur – Cucumis flexuosus. (Bitki türü) * Açelya – Pentanthera – Tsutsusi. (Bitki türleri) * Açık tohumlular – Gymnos...

Türkiye de Yetiştirilen Endüstri (Sanayi) Bitkileri Nelerdir?

Türkiye de Yetiştirilen Endüstri (Sanayi) Bitkileri Nelerdir?

Türkiye de Yetiştirilen Endüstri (Sanayi) Bitkileri Üretilip hasat edildikten sonra doğrudan doğruya kullanılmayan ve farklı sanayi kuruluşlarında işlendikten sonra ürün olarak kullanabilen bitkilere endüstri bitkileri denir. Endüstri bitkileri arasında Türkiye de en fazla ekili dikili alana sahip ürünler: pamuk, ayçiçeği, ve şeker pancarıdır. ...

Bitkilerde Dormansi Ve Vernalizasyon Nedir?

Bitkilerde Dormansi Ve Vernalizasyon Nedir?

a. Dormansi: Sıcaklık, su, oksijen gibi çimlenme etmenleri yeterli düzeyde bulunsalar bile, kimi bitki tohumlarının çimlenmedikleri görülür. Olgunluğa yeni erişmiş tohumların çimlenebilmeleri için genellikle belli bir sürenin geçmesi gerekir. Böyle tohumlarda embriyo ve endosperm bulunmasına karşın çimlenme gerçekleşemez, işte içsel nedenlerle t...

Endemik Bitkiler Nelerdir?

Endemik Bitkiler Nelerdir?

ENDEMİK TÜRLER Türkiye, bitki tür ve çeşitleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Avrupa Kıtası, Türkiye’nin yaklaşık 15 katı büyüklüğüne sahip olmasına rağmen, tüm Avrupa Kıtası’nda yaklaşık 12.000 bitki türü yer alırken Türkiye’de 12.000’den fazla bitki türü bulunmaktadır. Ülkemizde III ve IV. jeolo...

Türkiye de Yetiştirilen Yağ Bitkileri Nelerdir?

Türkiye de Yetiştirilen Yağ Bitkileri Nelerdir?

Aşılı Fide Yetiştiriciliği Türkiye de üretimi yapılan yağlı ve tohumlu bitkiler: Zeytin, Ayçiçeği, Soya fasülyesi, Yer fıstığı, Anason, Gül ve Susam dır. Bunlar arasında en fazla üretimi yapılanlar zeytin ve ayçiçeğidir. Zeytin Zeytin Akdeniz iklimine has bir bitki türüdür. Genellikle kışların ılık geçtiği ve don olayının görülmediği kıy...

Bitkilerde Döllenme Olayı Nasıl Olur?

Bitkilerde Döllenme Olayı Nasıl Olur?

Döllenme Tepeciğe taşınan çiçek tozları burada çimlenir. Çiçek tozu borusu dişicik boyuncuğunda ilerlemeye başlar. Dişicik boyuncuğu içerisinde ilerleyen çiçek tozu borusu mikropilden embriyo kesesine girer. Generatif çekirdekleri (2 adet) embriyo kesesine boşaltır. Bunlardan biri yumurta hücresi ile birleşerek (döllenme) 2n yapılı zigotu, diğe...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi