• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Ağaç Aşılama

Son derece etkili bir yöntem olan ağaç aşılama sayesinde birçok işe yaramaz ağaç, meyve ağacına dönüştürülerek daha değerli bir hale getirilebilmektedir. Günümüzde ağaçların cinsini iyileştirmek ya da daha iyi bir cins ile değiştirmek için ağaç aşılama yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemin son derece zor olması ve yapan kişiler tarafından bilinen inceliklerinin olması nedeniyle herkes yapamamaktadır. Günümüzde sadece ağaç aşılama işiyle geçinen insanlar bile bulunmaktadır.

Ağaç Aşılama

Kimi zaman bahçeye dikilen bir meyve fidanı, aşılı olmadığı zaman her ne kadar bakım yapılırsa yapılsın herhangi bir şekilde meyve vermez. Bu fidan yıllarca büyüse bile sadece yaprak açarak kalakalır. Bu gibi durumlarda diktiğiniz fidan belli bir boya ulaştığında gerekli olan aşıyı yaparak çok ciddi bir şekilde meyve alabilirsiniz. Fakat bunun için öncelikle yaptığınız aşının tutması gerekmektedir. Eğer sizler ağaç aşılamayı bilmiyorsanız kesinlikle bu işi bilen kişilere yaptırmalısınız. Genel olarak diktiğiniz fidandan meyve almak istiyorsanız kesinlikle bu fidanı aşılatmalısınız. 

 

Bunun yanında tarım alanında özel olarka yetiştirilen bazı fidanlar özünden aşılıdır. Bu nedenle dikildikten sonraki yıllarda herhangi bir aşılama işlemine gerek duymaz ve daha hızlı bir şekilde meyve vermeye başlar. Fidan özünde aşılı bile olsa ileri ki zamanlarda isteğinize bağlı olarak aşılayabilir ve bu fidanın cinsini değiştirebilirsiniz. Günümüzde ağaç aşılama diye bir şey olmasaydı, dünyanın en kolay mesleği meyvecilik olurdu. Çünkü dikilen meyve fidanları herhangi bir bakım yapılmadan meyve verir ve her dikilen fidandan kolaylıkla meyve alınırdı.
 

Ağaç aşılamanın tabi bir başka nedeni de bulunmaktadır. Genellikle insanlar aşılama işlemini değişik fidanlardan değişik meyveler elde etmek için kullanırlar. Bunun için herhangi bir portakal ağacında oluşan Finike Portakallarını Vaşington cinsine değiştirebilirsiniz.


Ağaç Aşılama

Ağaç aşılama, aslında doğrudan doğruya yabani ağaçlara yapılabilmektedir. Bu durumlarda bir yabani ağaca aynı familyadan olan bir başka ağaç aşılanabilir. Farklı familyalardan ağaçlar dikildiğinde yapılan aşılama işlemi başarısız olarak farklı sorunlar oluşabilir. 

 

Ağaçlara göre aşılamalar:

  1. Şeftali ağacına: Kayısı erik ve badem ağaçları aşılanabilir.
  2. Ayva ağacına: Malta eriği ve muşmula aşılanabilir. 
  3. Erik ağacına: Şeftali, kayısı ve badem aşılanabilir.
  4. Elma ağacına: Sadece armut aşılanabilir.
  5. Vişne ağacına: Sadece kiraz aşılanabilir. 
  6. Ahlata ağacına: Armut, muşmula ve ayva aşılanabilir. 

 


Bu meyveleri veren ağaçlara yapılan ağaçlara tabi farklı meyvelerde aşılabilir. Fakat aşıların tutma ihtimali düşeceği için başarısız sonuçlara ulaşılabilir. 

 

Ağaç aşısı nasıl yapılır?

Ağaç aşısı yapılması için öncelikle uygun zaman olan ilkbahar ayının beklenmesi gerekmektedir. Öncelikle nisan ve mayıs ayları aşı için seçilmelidir. Bu ayların dışındaki zamanlarda yapılan aşılardan başarısız sonuçlar alınabilir. Ağaç aşılama tekniği ise şu şekilde yapılmaktadır. 

 

Aşılama işlemi için öncelikle üzerinde göz bulunan bir dalcık üzerinde yapılmaktadır. Bu aşılar ise yarma, İngiliz usulü yarma olarak ayrılmıştır. Yapılacak aşı yarma aşısıysa bilek kalınlığındaki ağaçlar kesilir ve bu ağacın arası yarılır. Ağaç yarıldıktan sonra pürüzler bıçakla alınır. Daha sonra yarılan yere aşısı yapılacak olan ağacın uygun dalları yerleştirilir. Bunu yanında İngiliz usulü aşı ise kalem kalınlığında fidanlarda yapılır. Fidan kesildikten sonra üzerime bir çentik açılır ve aşı kalemine de aynı biçimde çentik yapılır. Bu çentikler karşı karşıya getirilerek birleştirilir. Bu şekilde üzeri sarılır. 

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(18574 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Ağaçlar Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Ağaçlar Ne Zaman ve Nasıl Aşılanır?

Ağaç Aşılama Son derece etkili bir yöntem olan ağaç aşılama sayesinde birçok işe yaramaz ağaç, meyve ağacına dönüştürülerek daha değerli bir hale getirilebilmektedir. Günümüzde ağaçların cinsini iyileştirmek ya da daha iyi bir cins ile değiştirmek için ağaç aşılama yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemin son derece zor olması ve yapan kişiler tar...

Ceviz Ağaçlarında Budama Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır?

Ceviz Ağaçlarında Budama Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır?

Ceviz Ağaçlarında Budama Halk arasında yanlış bir inanış hâkimdir. Ceviz budanmaz, ceviz sulanmaz, ceviz aşılanmaz.” Bu üçü de tamamen yanlıştır. Tam aksine ceviz aşılanmalı, ceviz budanmalı ve ceviz sulanmalı. Bu üç işlem ceviz tarımında olmazsa olmazlardandır. CEVİZ AĞACINDA BUDAMA Cevizde budamayı iki ana kategoriye ayırmak isti...

Meyve Ağaçlarında Budama Zamanı Ne Zamandır?

Meyve Ağaçlarında Budama Zamanı Ne Zamandır?

Budama zamanının meyve ağaçlarının vegetatif gelişmesine olduğu kadar, generatif faaliyeti üzerine de etkisi büyüktür. Budama zamanı, meyve ağacının toplu büyümesini, kesime karşı göstereceği tepkiyi, verimini, fizyolojik ve ekonomik ömrünü etkiler. Budama, yaz ve kış olmak üzere iki ayrı mevsimde yapılır. Bazı meyve türlerinde budamayı, hem yaz...

Zeytin Ağaçlarının Budanması Nasıl Yapılır?

Zeytin Ağaçlarının Budanması Nasıl Yapılır?

Zeytin ağaçlarının budanmasını etki eden bir çok faktör vardır. Öncelikle budama zamanının iyi tespit edilmesi gerekir. Budama ağacın soğuya karşı olan direncini azaltır ve soğuktan daha çok etkilenmesini sebep olur. Bundan dolayı soğuk tehlikesi olan bölgelerde şiddetli soğuklar geçtikten sonra, ılıman bölgelerde kışın veya ilkbaharda budama ya...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi