• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Gübre Şerbeti Nasıl Yapılır?

Bu yazımda doğal gübrelerden gübre şerbetinin nasıl hazırlanacağına dair önemli püf noktalarını açıkladım.  Doğal gübrelerin bir müddet suda bekletilmesiyle oluşturulan sıvıya gübre şerbeti denir. Tarımda kullanılan her çeşit doğal gübreden şerbet yapılabilir. 

Gübre Şerbeti Nasıl Yapılır? 

Farkı ve önemi 

Doğal gübreyi bitkilere yılda bir veya iki defa verirsiniz. Zamanla suyun ve faydalı mikroorganizmaların etkisiyle içindeki faydalı elementler toprakta çözülür kökler onları alır bitkiler beslenir. Gübre şerbeti ise çok daha çabuk etki eder. Yılda bir iki defa kuru gübre yerine bitkinin gelişim sürecine göre birkaç hafta ara ile gübre şerbeti vermek tekrarlanırsa normal gübrelemeye göre çok daha büyük etkisi olur.  Suni gübrelerde ve yapay bitki besinlerinde bitkilerin ihtiyaç duydukları maddeler tam olarak mevcut değildir. Doğal gübrelerde her şey mevcut olduğu gibi bitkilerin en büyük yardımcısı faydalı mikroorganizmalar bile bulunur. 

 

Gübre şerbeti nasıl yapılır? 

Sadece su ile karıştırılıyor diye düşünmeyin birkaç önemli aşaması var. Bütün bunlara dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bitkileriniz fayda değil zarar görebilir. 

 

Gübrenin niteliği 

Doğal gübrelerden yapacağınız gübre şerbetinde eski veya diğer tabirle yanmış; gübre kullanmalısınız. Yanmış veya eski demekle kastedilen şey şudur: Çürümesi, kokuşması, küflenmesi, fermantasyonu olmuş bitmiş demektir. Yanmış gübre pis kokmaz. Macun gibi olmaz. Taze gübrelerin yeterince eskimiş, yanmış olmaları için duruma göre en az 6 ay bekletilmiş olmaları gerekir (bu bekletilme ise basit bir iş değil). Aşağıdaki tariflerde taze gübreler kullanılmaz, eski yanmış gübreler kesinlikle şart, buna dikkat edin. 

 

Kullanılacak suyun niteliği 

En az iki gün dinlendirilmiş, kloru uçmuş tortusu dibe çökmüş su kullanmalısınız. Havuzlarda bekletilen pis suda bakteriler oksijeni tüketmiştir bunlar iyi değil. Oksijenli su gerekiyor ki gübredeki faydalı mikroorganizmalar faaliyete geçsin. Gübreyle karıştırmadan önce suyu çırpın, dövün, çalkalayın ki oksijen oranı artsın. 

 

Suya karıştırma oranları 

Sığır gübresi: 1/3.. Solucan gübresi: 1/4.. Koyun, keçi gübresi: 1/5.. Güvercin, tavuk gübresi: 1/10.. 
Güvercin, tavuk vb. kuş gübreleri çok kuvvetlidir ama ne yazık ki bazı bitkilere zararlı olabilir çünkü bunlarda sıvı ve katı dışkı karışık oluyor ? kurusa bile bir şey değişmez. Tuzlu topraklara uyum sağlayamayan bitkilerde kuş gübreleri kullanılmamalı. Bu arada, tuz sadece bildiğimiz yemeklik NaCl tuzu değildir. Daha başka kimyevi maddelere de tuz deniyor. 

 

Su - gübre karışımını bekletme süresi

En az 6 saat, en fazla 24 saat, eğer hava fazlaca serin gidiyorsa 2 gün bekletilmeli. Eğer akvaryum hava motorunuz varsa onunla suya hava vermek çok faydalı olur (kısa süreli bekletmelerde pek gerekmez). 

 

Daha fazla bekletmek? 

Bir iki hafta, üç hafta bekletin tavsiyelerine katılmıyorum. Belki lahanalar için uygun olabilir. Benim tarifim geneldir. Fazla bekletilirse gübre şerbetinde azot oranı fazlaca yükselir, bu da birçok bitki türlerinin dengelerini bozar. İyi değil. Kof gelişmeyi ve dolayısıyla hastalıklanma riskini fazlaca arttırır. Tavsiye etmem. Siz yine de uzun süreli bekleterek azot oranının fazlaca yükselmesini istiyorsanız şuna dikkat edin: Bir akvaryum hava motoru ile suya hava sağlamak bunda kesinlikle şarttır. Zira su günlerce haftalarca oksijensiz kalırsa gübre şerbetiniz şerbet değil, zehir olur: Farklı bakteriler oluşup gübre şerbetinin kökleri zehirleyip çürütmesini sağlarlar. 

 

Bekletme süresinin sonunda: 

Gübre şerbetini un eleği gibi çok ince bir elekten geçirin. Sonra elekten geçmiş koyu şerbeti aynı ölçüde su ile karıştırın. 

 

Elekten geçirilmiş ve ayrıca sulandırılmış gübre şerbetinin kullanımı 

Bununla bahçenizdeki ya da saksılarınızdaki bitkileri sulayın. Sulama esnasında tortusu dibe çökmesin: Arada çalkalayarak karıştırarak sulama yapın. Yapraklara da püskürtebilirsiniz faydası olur. Artanını saklamayın, daha doğrusu artma olmasın. Hepsini birkaç saat içinde bitirmelisiniz. 



Gübre şerbeti ile sulama zamanı ve sıklığı 

Sabah erken saatte veya akşam güneş batmasına yakın zamanda yapmalısınız. Kupkuru toprakta zararlı olabilir. Eğer toprak çok fazla kurumuşsa bitkilerinizi akşamdan sulayın, sabahleyin gübre şerbeti ile ayrıca sulayın. Sıklığına gelince: Bitkilerin yaşam döngüsüne göre değişir. Şerbetin temiz su ile karıştırılma oranına göre de değişir. Yukarda dediğim gibi şerbeti temiz su ile bire bir oranında karıştırmışsanız ayda 1 defa.. Eğer temiz suyu iki misli fazla tutarak karıştırmışsanız 15 günde 1 defa yeterlidir.

 

Sebze olarak yenen bitkilerde ürün toplamaya 1,5 – 2 ay kalıncaya dek gübre şerbetine ayda veya 15 günde bir devam edebilirsiniz. Güllerde ve tüm bahçe süs bitkilerinden yaz ortasına kadar.. Lale ve benzeri sadece baharlık soğanlı bitkilerde çiçek açtıkları zaman bir defa, duruma göre eğer yapraklar hiç bozulmamışsa 15 gün veya 1 ay sonra son bir kez tekrarlanabilir. Yaz ortasında bir defa çiçek açan zambaklara, ilkbahar ortasında 1 defa, çiçek açtıkları zaman 1 defa verin. Çiçek açtıktan sonra ise bir veya iki defa uygun aralıklarla tekrar edebilirsiniz. Amarillis ve klivya gibi çok değerli bitkilerin çabuk büyümesini istediğiniz yavrularına ilkbahar ortasında başlayıp sonbahar girmeden önceye kadar ayda bir devam edilebilir. 

 

Gübre şerbetini bir defa hazırlayıp şişelerde saklayarak sonra zaman zaman kullansak? 

Olmaz.. Gübre şerbetini sonraki günlere bekletmeyin. Hazırladığınız şerbetin tamamını o gün bitirmek zorundasınız. Artanını başka yerlere dökün. Tekrar ihtiyaç olduğunda yenisini yapacaksınız. 

 

Elekten geçmeyen posayı ne yapacağız? 

Geri kalan posayı atmayın bahçenize yayın, serpin, gömün… Eğer organik gübre veya basit kompost yapıyorsanız ona ekleyin büyük faydası olur.  

 

Kaynak : Erdal Yüksel 

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Yalçın

21.05.2021 10:16:00

Merhaba elimde bıldırcın kemresi var ama yanmış değil bunu şerbet yapıp sebzelerime versem domates biber salatalık bı zararı olur mu acaba. Kimisi sıkıntı olmaz diyor ama yazınız da yamış olması gerekir demişsiniz . Cvplarsaniz sevinirim

Ali

15.06.2017 12:21:37

Kayseride bir elma bahçemiz var. tam bodur bir fidanlık. ortalama 8500 fidan. gübre şerbetini bir fidan için ne ölçüde vermeliyiz? fidanın dip tarafına 1 su bardağı vs. ? toprak derinliğimiz az. o yüzden fidanların sağlıklı gelişimi için gübreye önem veriyoruz.

Barış Özhan / Kocaeli

15.06.2017 12:20:47

merhabalar, darıca ilçesinde kırmızı kaliforniya solucanı ve solucan gübresi üretimi yapmaktayız. kocaeli, istanbul, marmara bölgesine yakın konumda bulunan tesisimizi ziyaret edebilir yada ilgilenen arkadaşlar çekinmeden arayabilirler.

(18433 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Gübreleme Nedir, Nasıl yapılır?

Gübreleme Nedir, Nasıl yapılır?

Gübreleme Bitkilerin beslenmeleri için gerekli olan bitki besin maddelerinin başında AZOT, FOSFOR ve POTASYUM gelir. Bunlar bitkilerin en çok ihtiyaç duydukları besin maddeleri olup, tarım topraklarında da genellikle yeteri kadar bulunmamaktadır. Gerek ürünler beslenmek için gerekse toprak içinde sızan sular önemli miktarda besin maddelerini to...

Kireçli Topraklarda Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Kireçli Topraklarda Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

KİREÇLİ TOPRAKLARDA GÜBRELEME. Nitrifikasyon: amonyumun (NH 4 + ) nitrat (NO 3 – ) toprak bakterileri tarafından dönüştürülmesidir. Nitrifikasyon hızı, pH değerleri 7 ile 8 arasında olan topraklarda en hızlıdır ve azalan pH değerleriyle azalır. Amonyum gübreleri nitrifikasyon sırasında protonları serbest bıraktıklarından pH’ı düşürü...

Gübre Şerbeti Nasıl Yapılır? 

Gübre Şerbeti Nasıl Yapılır? 

Gübre Şerbeti Nasıl Yapılır? Bu yazımda doğal gübrelerden gübre şerbetinin nasıl hazırlanacağına dair önemli püf noktalarını açıkladım. Doğal gübrelerin bir müddet suda bekletilmesiyle oluşturulan sıvıya gübre şerbeti denir. Tarımda kullanılan her çeşit doğal gübreden şerbet yapılabilir. Farkı ve önemi Doğal gübreyi bitkilere yılda bir v...

Kompoze Gübreler Nelerdir Ve Kompoze Gübre Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Kompoze Gübreler Nelerdir Ve Kompoze Gübre Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Esasen bir gübre cinsi olmayıp, iki veya daha çok bitki besin maddesi kapsayan gübrelere kompoze (karışım) gübreler denilmektedir. Kompoze gübre içerisindeki bitki maddeleri N - P205 ve K2O sırasına göre % olarak ifade edilmektedir. Kompoze gübreler birkaç besin maddesini kapsadıklarından uygulamada kolaylık ve ekonomi sağlarlar. Ancak gübre kar...

Arpa - Buğday Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Arpa - Buğday Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Arpa - Buğday Gübreleme Sulu şartlarda; Toprak ekime hazırlanırken; dekara 4 ton iyi vasıflı yanmış ahır gübresi ve dekara 2 litre Hümik Asit verilerek toprakla karışması sağlanmalıdır. 13.25.5+10(SO3)+Me gübresinden dekara 28 kg ekimle beraber tohum derinliğine banta verilmelidir. % 46 N ÜRE gübresinden dekara 10 kg Şubat ayı içinde...

Tarımda Kullanılan Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Tarımda Kullanılan Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Tarımda Kullanılan Gübre Çeşitleri Nelerdir? Bugün dünyada kullanılan gübrelerin çesitleri pek çoktur. Biz yurdumuzda halen var olan gübrelerin kimyasal, fiziksel ve tarımsal özelliklerini inceleyeceğiz. Yurdumuzda bugün için kullanılan azotlu gübreler amaonyum sülfat, kireçli amonyum nitrat (CAN) ve üredir. Fosforlu gübrelerden süperfosfat ve...

Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)

Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)

Toprak verimliliğini arttırmada en önemli faktörlerden biri bitki besin elementleridir. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için uygun miktar ve formülasyonlardaki besin elementlerinin gübre olarak gerek topraktan gerektiği durumlarda da yapraktan verilerek kullanılması gereklidir. Damla Sulama Gübreleri : %100 suda erir NPK içerik...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi