• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

Meningokok aşısı, mikrobik menenjit olan Meningokok menenjitine karşı korunma sağlayan bir aşıdır. Çocuklar karma ve zatürre aşısı olduklarında, mikrobik menenjite karşı korunabilir. Fakat meningokok hastalığına karşı bu şekilde korunamazlar. Bu hastalık hem hızlı, hem de ağır seyirli bir rahatsızlıktır. Bu menenjit vakalarında % 10 oranında, sepsis halinde % 20 oranında ölüm gerçekleşmektedir. Menenjit beyin iltihabının yanında, vücutta ağır kanamalara, döküntüye ve çok sayıda organın yetmezliğine neden olan meningokoksemi korkulan bir hastalıktır.  

Meningokok hastalığı riski olan kişiler kimlerdir?

Bu hastalık 5 yaşın altındaki çocuklarda ve 15-25 yaş arası kişilerde daha fazla görülmektedir. İnsanlarda % 5-10 oranında mikrobun taşıyıcısı kişiler bulunmaktadır. Ancak bu kişilerde hastalık oluşmamaktadır. Toplu yaşamın olduğu kışlalarda, kamplarda, hacca gidenlerde sık görülür. Öğrenci yurtları da bu konuda risklidir. Aynı evin içinde hastalıklı birisi varsa, bulaşma riski çok yüksek olur. Bu nedenle bağışıklık sistemi yetersiz olan kişiler mutlaka aşılanmalıdır. Bağışıklık siteminde kompleman bölümünde yetmezlik olanlar, HIV hastaları, dalağı çalışmayan kişilere aşı uygulanmalıdır. Hastalığın salgın olduğu ülkelere gideceklerde aşı olmalıdır. 

 

Meningokok hastalığının çocuklardaki durumu

Bu hastalığın görülme sıklığı nadirdir. Ülkemizde tüm yaşlarda görülmesi 100.000 kişide 2-4 kadardır. Görülen vakaların çoğunluğunu 2 yaşın altındaki çocuklar oluşturmaktadır. Bu yaş grubundaki çocuklarda daha ağır ve ölümcül seyretmektedir. Hastalığın görülme sıklığının dışında, seyrinin ağır olması daha tehlikelidir.

 

Meningokok aşısı ne zamandan beri uygulanmaktadır?

Aşı 2006 yılından itibaren bebeklere uygulanmaktadır. Ancak aşının ruhsatı ülkemizde 2013 yılında verildiğinden, yeni bir aşıymış gibi düşünülür. Dünyada aşının uygulaması 60 milyon civarındadır.

 

Menenjit aşısı hangi tür meningokoklardan oluşur?

Meningokok mikrobu tek tip değildir. İnsanlarda hastalığa neden olan 5 tipte meningokok bulunmaktadır. Bunlar A, B, C, Y, W 135 tir. Bunlar dünyada coğrafi bölgelere göre dağılım gösterir. Menactra (meningokok) aşısında A,C Y, W 135 olarak 4 tipte meningokok için korunma bulunur. B tipine karşı yeni aşı geliştirilmesine çalışılmaktadır. ülkemizde daha çok B ve W 135 tipinde hastalık görülmektedir. Hacca gidenlerde genellikle W 135 tipte meningokok görülmektedir.

 

Meningokok aşısı bebek ve çocuklara nasıl uygulanır?

Aşı 9-23 aylık olan bebeklerde 3 ay aralıkla 2 defa uygulanmaktadır. 2-11 yaşlarındaki çocuklara ise tek doz olarak uygulanır. Aşının tekrar dozu henüz belirlenmemiştir. Aşıdan sonraki koruma % 90-100 seviyelerindedir. Bu koruma oldukça iyi bir orandır.

 

Meningokok aşısının yan etkileri nelerdir?

Aşının en fazla görünen yan etkisi enjeksiyon yerinde oluşan hassasiyet ile kızarıklıktır. Az bir oranda huysuzluk, uykulu hal, ağlama, kusma, iştahsızlık ve ateş gibi etkiler görülür. Bu etkilerin azaltılması için, karma aşılarla bir arada uygulanmamalıdır.

 

Meningokok aşısı ne zaman yapılamaz?

  • Aşının içeriğine alerjinin olması
  • Aşının tıpasında olan latekse karşı alerjinin olması
  • Yüksek ateşli hastalık geçirme
  • Önceden Guillain Barre adındaki sinir hastalığının geçirilmesi halinde aşı yapılamaz. 
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(01581 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Meningokok Aşısı Nedir?

Meningokok Aşısı Nedir?

Meningokok aşısı, mikrobik menenjit olan Meningokok menenjitine karşı korunma sağlayan bir aşıdır. Çocuklar karma ve zatürre aşısı olduklarında, mikrobik menenjite karşı korunabilir. Fakat meningokok hastalığına karşı bu şekilde korunamazlar. Bu hastalık hem hızlı, hem de ağır seyirli bir rahatsızlıktır. Bu menenjit vakalarında % 10 oranında, se...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi