• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Sütün Kaynarken Taşmaması İçin

Süt, insan sağlığı için bir o kadar sağlıklı fakat oldukça tehlikeli bir maddedir. Doğal süt içmek sağlık için oldukça önemlidir. Fakat günümüzde açıkta satılan sütler sağlık koşullarına uymadığında tehlikeli olabiliyor. Uzmanlar özellikle çocuklar için pastörize süt kullanımını önermiyor. Bunun için köylerde birçok aile süt satıcılığı işiyle uğraşmaktadır. Çiğ süt kullanıyorsanız sütün kaynatılması gerektiğini biliyorsunuz. Pastörize sütler için böyle bir durum söz konusu değildir. Çiğ süt alırken sağlık koşullarına uygun ortamda satılmasına dikkat edin.

Süt

Pastörize Süt Tüketirken Dikkat Edin

Sadece çiğ sütü kaynatın! Pastörize sütü açıldıktan sonra 2 gün içinde tüketin. Süt oldukça hızlı bozulan bir içecektir. Bu nedenle saklama koşullarına dikkat edin. Pastörize sütü asla kaynatmayın! Bu durum besin değerlerinde kayıplara yol açar. Pastörize süt alırken buzdolabına koymayan marketlerden almamaya dikkat edin.

 

Sütün Taşmasını Önlemek İçin

Süt kaynatırken taşması kadınların hiç istemediği bir durumdur. Temizlik açısından hoşa gitmeyen bu durumda dikkat edilmeli, süt taşmaması için önlem almak gerekmektedir. Süt kaynattığınız tencerenin içerisine bir çay bardağı veya porselen bir kâse koyarak sütün taşmasını önleyin. Süt kaynarken tencerenin üzerine koyacağınız tahta kaşık da sütün taşmasını engelleyecektir. Ocağın saat alarmını kurarak doğru zamanda kapatırsanız süt taşmayacaktır.

 

Kaynayan Süt Neden Taşar?

Sütün çoğunluğu su olsa da yağ, protein, laktoz ve bazı mineraller içermektedir. Sütün içerisinde olan yağ kütleleri kaynama noktasına yaklaştıkça yukarı doğru çıkarlar. Bu da sıcak sütün üzerinde bir tabaka oluşturur. Isınan sütün çoğunluğunda bulunan su buharı kabarcıklarının yukarı çıkmasını bu tabaka engeller. Sayıları ısındıkça artan bu su buharı kabarcıkları tabakayı bir süre sonra itmeyi başarır. Bu da taşmaya yol açar. Süt kaynatırken karıştırarak tabaka oluşumunu engelleyerek taşma önlenebilir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Çiğdem Özen

1.04.2021 10:14:34

Merhaba,
Süt icindeki Kazein proteini 70-80 derecede bozulur ve sütün yüzeyinde ince bir zar oluşturur. Yukarı çıkan yağ burada birikir ve bu tabakayı kalınlaştırır. Süt 100 dereceye ulaştığında su molekülleri buharlaşmaya başlar ancak bu kaymak dediğimiz tabaka yüzünden dışarı kaçamazlar ve bir anda birikerek sütün taşmasına neden olurlar.

Alime

17.02.2019 16:45:19

süt neden taşar

(12530 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Sütün Kaynarken Taşmaması İçin Bunu Yapın!

Sütün Kaynarken Taşmaması İçin Bunu Yapın!

Sütün Kaynarken Taşmaması İçin Süt, insan sağlığı için bir o kadar sağlıklı fakat oldukça tehlikeli bir maddedir. Doğal süt içmek sağlık için oldukça önemlidir. Fakat günümüzde açıkta satılan sütler sağlık koşullarına uymadığında tehlikeli olabiliyor. Uzmanlar özellikle çocuklar için pastörize süt kullanımını önermiyor. Bunun için köylerde birç...

Sütün Tencereye Yapışması Nasıl Önlenir?

Sütün Tencereye Yapışması Nasıl Önlenir?

Sütün Tencereye Yapışması Nasıl Önlenir? Son zamanlarda doğal beslenmeye dönüş ile beraber dışarıdan alınan sütlerin kullanımında da artış görülmüştür. Dışarıdan alınan sütlerin kullanıma hazırlanması da bir o kadar zor ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Bu tür açık sütler, tüketilmeden önce kaynama noktasına getirilip soğutulmalıdır. Aynı duru...

Sütün Taşmaması İçin Mutlaka Yapın!

Sütün Taşmaması İçin Mutlaka Yapın!

Sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi