• notifications1
  • menü

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

Entomopatojen Bakteriler

Entomopatojen bakteriler günümüzde zararlı böceklere karşı en fazla kullanılan mikroorganizmalardır. Spor oluşturanlar ve oluşturmayanlar olarak ikiye ayrılır. Bunlardan spor oluşturanlar böceklere karşı savaşta kullanılırlar. Ancak en fazla kullanılanları spor oluşturan fakültatif bakterilerin kristal taşıyanlarıdır. Bakteriler böcek vücuduna besinleriyle birlikte ağız yoluyla girerler. Kristal taşıyan spor formundaki bakteri, böcek vücudunda sporangium içinde endosporlar ve protein taşıyan kristaller oluşturur.

 

Bu kristalle toksin ihtiva ederler. Böcekler bu toksin veya bakterinin vücudunu sarması sonucu ölürler. Entomopatojen bakterilerin çoğunluğu Bacillus ve Coccobacillus cinsleri içinde yer alır. Coccobacillus acridiorum çekirgelerde patojen olan bir türdür. Bacillus popilliae ve Bacillus thuringiensis diğer önemli iki türdür. Yurdumuzda da Yeşilkurt Heliothis armigera (Hb), Ağkurtları Hyponomeuta spp., Kır tırtılı Lymantria dispar L., Çam kese tırtılı Thaumatopoea pityocampa Schf Salkım Güvesi Lobesia botrana D.-s. Elma içkurdu Cydia pomonella (L), yaprakbükenler Archips Spp gibi zararlı lepidopter türlerine karşı önerilmekte ve kullanılmaktadır.

 

Bacillus thuringiensis israelensis isimli bakterinin piyasada birçok biopreparatı bulunmaktadır. Sivrisinek larvalarıyla mücadelede kullanılmaktadır. Temiz sularda etkilidir.

 

Bacillus Sphaericus isimli bakterinin piyasada birçok biopreparatı bulunmaktadır. Sivrisinek larvalarıyla mücadelede kullanılmaktadır. Kirli sularda da etkilidir.

 

Pseudomonas flourescens isimli bakterinin biopreparatı Bıo cure b dir. Kök çürüklüğü, çökerten, gövde çürüklüğü, kurşuni küf, açık rastık, yaprak lekesine karşı kullanılır.

 

Ampelomyces quisqualis isimli bakterinin biopreparatı Bıo dewcon dur. Külleme, karaleke ve midiyo ya karşı kullanılır.

 

Bacillus thuringiensis preparatları:

  1. Bt kurstaki: Kelebek Tırtıllarına karşı
  2. Bt aizawai : Kelebek tırtıllarına karşı
  3. Bt tenebrionis : Coleoptera larvalarına karşı
  4. Saccharopolysora spinosa(Spinosad) preparatları: Lepidoptera, Diptera, Coleoptera,Thysanoptera’ ya karşı
  5. Beauveria bassiana preparatları: Beyazsinekler, Tripsler, Yaprak bitleri, Tırtıllar, Coleopter larvaları, Çekirgeler, Karıncalar.
  6. Metarhizium spp. ve Paecilomyces spp. preparatları: Nuclear Polyhedrosis Virüs, Granulosis Virüs: Lepidoptera,
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(31787 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Entomopatojen Bakteriler Nedir?

Entomopatojen Bakteriler Nedir?

Entomopatojen Bakteriler Entomopatojen bakteriler günümüzde zararlı böceklere karşı en fazla kullanılan mikroorganizmalardır. Spor oluşturanlar ve oluşturmayanlar olarak ikiye ayrılır. Bunlardan spor oluşturanlar böceklere karşı savaşta kullanılırlar. Ancak en fazla kullanılanları spor oluşturan fakültatif bakterilerin kristal taşıyanlarıdır. B...

Entomopatojen Virüsler Nedir?

Entomopatojen Virüsler Nedir?

Böceklerde hastalık oluşturan organizmalara entomopatojen denir. Entomopatojenler, virüs, bakteri, protist, fungus ve nematodları içeren geniş bir mikroorganizma grubundan oluşur. Entomopatojen virüsler hücre çekirdeğinde polihedra (çok yüzeyli partiküller) oluşturanlar (NPV), hücre sitoplâzmasında polihedra oluşturanlar (SPV) ve granül oluşt...

Entomopatojen Funguslar Nedir?

Entomopatojen Funguslar Nedir?

Entomopatojen Funguslar Entomopatojen funguslar zararlılara genellikle deri yoluyla enfekte olurlar. Zararlının vücudu içinde miselleri gelişir. Vücut boşluğunu misellerin doldurması sonucu zararlıyı fiziksel olarak, salgıladıkları toksinlerle zehirleyerek öldürürler. Entomopatojen funguslar özellikle orantılı nemi yüksek olan bölgelerde ve mev...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi