• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

LİMON SIÇANI (Rattus rattus frugivorus)

Meyve ağaçlarının gövde ve dallarının kabuklarını soyarlar. Bu tip ağaçlar zamanla kurur. Limon sıçanları; gerek yere düşmüş gerekse ağaçlardaki, hatta depolardaki, limon,  portakal, mandarin, turunç ve narların kabuklarını kemirir, delik açar meyvelerinin sulu kısımlarını tamamen yer. Limon çekirdeğini çok severler. Kemirme oranı % 3’den % 26’ya kadar çıkabilir. İlk zarar narlarda görülür.

 

Limon sıçanı: vücut 150-200 mm, kuyruk 190-215 mm arka ayak 35-40 mm uzunluktadır. Sırt ve karın renkleri birbirinden belirli bir şekilde ayrılmaktadır. Tüyleri sırtta; dip tarafı esmer gri, üst tarafı kahverengi kızıl, karında; kirli beyaz veya limonumsu renktedir. Vücut ağırlığı 125-180 gr’dır.

 

Normal beslenmelerini gece yaparlar. Yılda 5-6 defa doğurur her doğumda 6-13 yavru olur. Ortalama 3-4 yıl yaşarlar. Esas yuvalarını bina ve bahçe duvarlarının diplerine, bahçelerin etrafını çeviren çitler altındaki toprakta bulunur.  Yaz aylarında ağaçların yüksek yerlerinde, dalların çatallarında yazlık yuva yaparlar.

 

MÜCADELESİ:

Kültürel Önlemler:  Yaşama alanlarında ki geçit ve delikler harçlı cam ve kömür tozuyla kapatılmalıdır. Barındıkları çalılıklar temizlenmelidir. Ağaçlardaki yazlık yuvalar bozulmalıdır. Yere düşen meyveler erken toplanmalıdır.

 

Mekaniksel Mücadele: kapanlar önce işlek delik önüne ve geçtikleri yollara kurulmadan yerleştirilir. Yem verilerek alışmaları sağlanır. Bundan sonra yerleri değiştirilmeden kapanlar kurulur, dar alanlarda başarılı olunur.

 

Kimyasal Mücadele: her zaman yapılabilirse de beslenme yönünden en zayıf oldukları mayıs-eylül arası en uygundur. Meyvede meydana gelecek zararı önlemek için temmuz-ocak aylarında mücadele yapılmalıdır.

 

Kullanılacak İlaçlar ve Dozları:

Etkili madde adı ve miktarı

Formülasyon

Dozu(preparat)

Çinko fosfür %80-95

Coucmachlor %0.05

TOZ

YEM

2.4/2 kg /100 kg yeme

Hazır yem

 

Zehirli yemler 15x20x25 boyutunda, karşılıklı en küçük yüzeylerin alt kenarından 2 cm yükseklikten itibaren 7 cm. çapında birer delik bulunan üstten kapaklı yemleme kutuları içinde  verilmelidir. Her yemleme kutusuna konulacak zehirli yem miktarı 100 g dan fazla olmamalıdır. İçersindeki zehirli yem eksilince ilave edilmeli ve kirlenenler değiştirilmeli. İlaçlamaya zehirli yemin sıçanlar tarafından yenilmediği zamana kadar devam edilmeli. Ölü sıçanlar toplanıp derince gömülmeli.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(34174 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Limon Sıçanı Zararlısı

Limon Sıçanı Zararlısı

LİMON SIÇANI (Rattus rattus frugivorus) Meyve ağaçlarının gövde ve dallarının kabuklarını soyarlar. Bu tip ağaçlar zamanla kurur. Limon sıçanları; gerek yere düşmüş gerekse ağaçlardaki, hatta depolardaki, limon, portakal, mandarin, turunç ve narların kabuklarını kemirir, delik açar meyvelerinin sulu kısımlarını tamamen yer. Limon çekirdeğini ç...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi