• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

KHAPRA BÖCEĞİ (Trogoderma granarium)

 

KHAPRA BÖCEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Erginler, kırmızımsı kahve renkli ve oval şekillidir. Ergin dişi 2.5, erkek 1.8 mm boydadır. Yumurta saydam beyaz renklidir. Larva yaşına göre 0.5-5.5 mm boyda, halkalı bir görünüşe sahiptir. Vücut çok sayıda sert esmer kıllarla kaplıdır. Vücut sonunda uzun bir kıl demeti bulunur. Kapra böceği erginleri besin almadan 14-22 gün yaşar. Yumurtadan çıkan larva ortamdaki gıdaları yiyerek gelişir. Normal koşullarda gelişme süresi 40-56 gündür. Yılda ortalama 4-5 döl verir. Larvalar 4-5 yıl beslenmeden yaşayabilirler.

Khapra Böceği ile ilgili görsel sonucu

Zararlı Olduğu Ürünler

Hububat çeşitleri, süt tozu, bira mayası, organik kuru maddeler, kuru meyve, sebze tohumları, keten tohumu, pamuk tohumu vb. materyaller.

 

Zarar Şekli

Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek ağırlık, kayıpları oluştururlar. Zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle, ürün nitelik kayıplarına uğrar. Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar.

 

Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir. Bunlar; Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti. Sağlam tanede zararlı olmayanlar ise ikinci grupta yer alırlar. Bunlar; Kırma bitleri, Un kurdu, Testereli böcek, Küçük kırma biti, Ekin kara böceği .

 

Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  1. Zararlı girişini engellemek üzere pencerelere uygun sıklıkta tel geçirilir.
  2. Ambar yüzeylerindeki yarık, çatlak vb. sıva ile kapatılır.
  3. Ürünün nemi %13’den fazla olmamalıdır
  4. Yığın ve istifler ile duvar arasında 0.5 m aralık bırakılır.

 

Kimyasal Mücadele

Kullanılacak ilaçlar ve dozları hakkında en yakın il veya ilçe müdürlüklerine başvurulmalıdır.

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(63306 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Khapra Böceği Zararlısı

Khapra Böceği Zararlısı

KHAPRA BÖCEĞİ (Trogoderma granarium) KHAPRA BÖCEĞİ TANIMI VE YAŞAYIŞI Erginler, kırmızımsı kahve renkli ve oval şekillidir. Ergin dişi 2.5, erkek 1.8 mm boydadır. Yumurta saydam beyaz renklidir. Larva yaşına göre 0.5-5.5 mm boyda, halkalı bir görünüşe sahiptir. Vücut çok sayıda sert esmer kıllarla kaplıdır. Vücut sonunda uzun bir kıl demeti...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi