• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Dereotu Faydaları ve Zararları

Yemeklerde, salatalarda sıkça kullandığımız dereotu tam bir şifa kaynağı, İçinde A, C vitamini ve bol miktarda kalsiyum, demir bulunduran dereotu, keskin kokusu ve nefis tadı ile mutfağın vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Salata, çorba, sos, balık ve et yemeklerinde kullanılan dereotunun tam bir şifa kaynağı olduğu ortaya çıktı. 

 

Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, gaz söktürücü, yatıştırıcı ve hazmettirici özellikleri bulunan dereotunun nefes açmak ve kötü ağız kokulardan arınmak için yarım ya da bir çay kaşığı tohumunun çiğnenmesinin yeterli olacağını belirtti. Dereotunun mide krampları ve spazmlarında da oldukça etkili olduğu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, tohumlarının kusma, hıçkırık ve karın şişmesi gibi rahatsızlıklara da iyi geldiğini kaydetti.

 

NEFESİ AÇIYOR, AĞRIYI GEÇİRİYOR

Dereotu tohumunun bal ile şerbet yapılarak içilirse kusmayı kolaylaştıracağını dile getiren Yrd. Doç. Uğur, "Tohumlarından yapılan çay, bağırsak yanmaları, karın ağrıları ve idrar yapamama gibi durumlarda fayda sağlamaktadır. Dereotu çayı yapmak için, ezilmiş 2 çay kaşığı dereotu tohumunu, kaynamakta olan suya atarak 2-3 dakika kaynatılması yeterlidir. On dakika kadar çayın demlenmesi beklendikten sonra, her yudumda nefesin açıldığı hissedilecektir. Çocuklara, gaz ve sancı durumlarında, seyreltilmiş çaydan daha az miktarlarda verilebilir" dedi.

 

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIYOR

Dereotunun aynı zamanda sindirime yardımcı ve idrar söktürücü özelliğinin de bulunduğunu belirten Uğur “Düzenli tüketilmesi durumunda, emzikli kadınların sütünü arttırma gibi özellikleri ile de halk reçetelerine girmiştir. Çürüme, ezilme, sancı, öksürük, uykusuzluk, sarılık, iskorbüt, ağrılı yerler, karaciğer, safra ve bağırsak problemleri, böcek sokmaları gibi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

 

KOLESTEROLÜ AZALTIYOR

Tohumları, sindirim sisteminde ishale neden olan birçok bakteriye karşı vücudu koruyor. Lapası rahimdeki enfeksiyonları temizliyor. Hayvanlar üzerindeki denemelerde, damarlarda genişlemeyi arttırdığı ve kan basıncını düşürdüğü, solunumu teşvik ettiği ve kalp atış hızını azalttığı belirlenmiştir. Yine fareler üzerinde yapılan denemelerde, dereotu yapraklarından çıkarılan coumarin (vanilyaya benzeyen koku) 14 günlük kürü ile farelerin kan serumunda trigliserit seviyesinde yüzde 50, toplam kolesterol seviyesinde ise yüzde 20 azalma belirlenmiştir"

 

Dereotunun Faydaları;

  1. İştah açar.
  2. Hazmı kolaylaştırır.
  3. Bronşları temizler, öksürük söktürür.
  4. Bol miktarda idrar söktürür.
  5. Böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
  6. Karaciğer hastalıklarında faydalıdır.
  7. Safra ifrazatını arttırır.
  8. Grip ve soğuk algınlığının çabuk geçmesini sağlar.
  9. Cinsel istekleri kamçılar.
  10. Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
  11. Kansızlığı giderir.
  12. Kanı temizler.
  13. Kandaki şeker miktarını düşürür.
  14. Sinirleri yatıştırır.
  15. Sigaranın zararlarını azaltır.
  16. Suyu, saç dökülmesini ve kepeklenmeyi önler.
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(91933 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Dereotu Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Dereotu Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Dereotu Faydaları ve Zararları Yemeklerde, salatalarda sıkça kullandığımız dereotu tam bir şifa kaynağı, İçinde A, C vitamini ve bol miktarda kalsiyum, demir bulunduran dereotu, keskin kokusu ve nefis tadı ile mutfağın vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Salata, çorba, sos, balık ve et yemeklerinde kullanılan dereotunun tam bir şifa kaynağı oldu...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi