• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Acur Yetiştiriciliği

Acur toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir,kıraç arazilerde derine gider, elverişli topraklarda yüzlek kalır. Gövde 1-2 m kadar uzayabilir. Başlangıçta otsu,yuvarlak kesitli sonradan selülozik bir yapı kazanıp köşeli görünüm alır.  Kavun yaprakları gibi yuvarlak,kalp şeklinde veya beş köşeli olabilir. Acurun uzun ve oluklu, tüylü, yaprak sapları vardır. Kavun çiçeğine ve kabakgillerin çiçeğine benzer. Meyveler 45-90 cm uzunlukta 2.5-7.5 cm gibi farklı çap uzunluk ve renklerdedir. Eğri, yuvarlak veya orak şeklinde olabilir. Renkleri gri-beyazdan koyu yeşile kadar değişir. Acur yetiştiriciliğinde meyveler sertleşmeden hasat edilir ve değerlendirilir. 

Acur Yetiştiriciliği

İklim İstekleri 

Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 derecedir (min 15).  Yüksek sıcaklıkların çimlenme ve gelişim üzerine olumsuz etkileri vardır. Optimum gelişme sıcaklıkları 20-30 dereceler arasıdır. 

 

Toprak İsteği 

Geçirgen, su tutanı, organik ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda iyi yetişir. Ağır topraklarda kök hastalıkları artarken,kumlu topraklarda sulama sorunu vardır.

 

Ekim 

Acur doğrudan tohumla üretilir. Toprak hazırlığı ve ekim kavun karpuzda olduğu gibidir. Sıra arası ve üzeri değerleri:120-150x50-100 dür.Tohumlar ıslatılır ve bir kaçı birlikte dikilir. 

 

Çapalama 

Her ocakta çepinle kaymak kırılır ve en iyi gelişen birkaç bitki bırakılır. 10-15 boya geldiklerindeyse boğazları doldurulur. Sıra araları dallarla dolana kadar makine ile işlenir ve yabancı ot temizliği yapılır. 

 

Olgunluk, Hasat ve Depolama 

Hasat meyveler sertleşmeden,belirli bir renk ve büyüklüğe gelinince yapılır. Hasat gecikirse çekirdek evi boşalır,tüyler azalır,çekirdek rengi değişir ve sertleşir. Hasat ya sabah erken yada akşam gün batımında meyve sapından kesilerek yapılır. Genellikle depolanmadan tüketilir, ama buzdolabında 1 hafta tutulabilir. 

 

Verim 

Acurda dekardan 1.5-2 ton ürün alınır. Ürün miktarı yetiştirme şartlarına, toprağa, iklime, bitki sıklığına ve çeşide bağlıdır. 

 

Tohum Üretimi 

Tohumdan tohuma metoduyla tohum elde edilir. Tohum hasadı zamanına gelmiş meyveler oldukça büyük olurlar. Hasat edilen meyveler boylamasına kesilip tohumlar alınır ve yıkanır. Dekardan 10-15 kg tohum elde edilir. 

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Sorhocam

18.06.2023 21:20:18

Susuz kaldığında meyvesi acılaşabiliyor. 

Emin

18.06.2023 09:10:50

Hocam acır meyvesi yiken tadı acı yiyemiyorum nedeni nedir saygılar

Zeynep

18.10.2020 15:28:40

Teşekkürler bilgiler için

(07783 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Acur Yetiştiriciliği Acur toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir,kıraç arazilerde derine gider, elverişli topraklarda yüzlek kalır. Gövde 1-2 m kadar uzayabilir. Başlangıçta otsu,yuvarlak kesitli sonradan selülozik bir yapı kazanıp köşeli görünüm alır. Kavun yaprakları gibi yuvarlak,kalp şeklinde veya beş köşeli olabilir. Acurun uzun...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi