• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Neden Silaj Yem

Geviş getiren hayvanların besin madde gereksinimlerini tümüyle sadece yoğun yemlerle karşılamak mümkün değildir. Yoğun yemlerle birlikte yeşil veya kuru kaba yemler ile silajların da rasyonlara girilmesi ve böylece hem ekonomik besleme hem de rasyonel beslemenin gerçekleştirilmesi zorunludur. Hayvanların yeşil yem gereksinimlerini doğadan taze olarak karşılamak, her bölgenin kendine özgü vejetasyon koşulları nedeniyle, yılın ancak belli günlerinde mümkündür.

 

Orta Avrupa ülkeleri için 160-180 gün olan bu süre, ülkemizin de dahil olduğu Akdeniz iklim kuşağındaki ülkeler için yaklaşık 200 gündür. Bu nedenle yılın geri kalan zamanında hayvanların kaba yem gereksinmeleri değişik kaynaklarla karşılanmak zorundadır. Vejetasyon dönemlerinde otlatılarak veya biçilerek hayvanlara verilen yemlerin fazlası, su içerikleri nedeniyle uzun süre oldukları şekilde elde tutulamazlar. Kızışarak bozulmayı önlemek için suca zengin kaba yemlerin değişik yöntemler yardımıyla kullanılacakları döneme kadar saklanması gerekir. İşte bu saklama yöntemlerinden biri de silolayarak saklama yani silaj yapmadır. Yemlerin bu yolla uzun süre saklanmasına ilişkin bazı bilgiler çok eskilere dayanmaktadır.

 

Romalılardan kalan bazı yazıtlarda, Akdeniz ülkelerinde o zamanlar bile bazı yeşil yemlerin kuyulara veya toprak üstüne yapılmış kulelere doldurularak saklandığı bildirilmektedir. Nitekim MÖ 1500-1000 yıllarında eski Mısırlıların yeşil yemleri silaj yaparak sakladıkları saptanmıştır. Baltık ülkelerinde çok eskiden yemlerin bu şekilde korunduğu, bunun zamanla Almanya\'da uygulandığı ve 17.yüzyılın sonlarına doğru da diğer ülkelere yayılmaya başlandığı anlaşılmaktadır. Ancak yeşil yemlerin silolanması son 50 yıl içerisinde tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Silaj yapımı ülkemizde yeni tanınan bir tekniktir.

 

Ülkemizde son yıllarda giderek büyük önem kazanan ve çiftçilerimiz tarafından daha yakından tanınmak ve ruminant beslemede kullanımı yaygınlaştırılmak istenen silaj, üretim açısından bilgi gerektiren teknik bir konudur. Silolamanın yapılacağı yerin seçimi, silo kabı, silo kabının doldurulması, kapatılması, fermentasyon süresince bekletilmesi ve boşaltılması mutlak surette tekniğine uygun yapılmalı, ayrıca silolanacak materyalin seçimi, hasat edilmesi ve silolamaya uygun hale getirilmesinde de bilimsel esaslar dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde silolama amacına ulaşmayacak, elde edilen silajlardan beklenen fayda sağlanamayacaktır. Silaj yapımı kadar silajla besleme de belli açılardan bilgi gerektiren diğer bir konudur.

 

Ülkemizde silaj yapımı ve silajla beslemeye ilginin artmasına rağmen bu konuda eğitici uygulama ve yayım materyalinin sağlanmasında zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Silaj yapımı ve silajla besleme konusundaki eğitim faaliyetlerine katkı oluşturması amacıyla hazırlanan bu kitapçık, çiftçilerimiz tarafından silaj yapımı ve silajla besleme hakkında sorulan tüm sorulara cevap verebilecek şekilde hazırlanmaya çalışılmıştır.

 

Daha ekonomik ve rasyonel hayvan beslemenin gerçekleştirilmesine katkı sağlayarak ülkemiz ekonomisine katma değer yaratacağı kesin olan silaj yapımı ve silajla besleme, pratik açıdan tüm yönleriyle aşağıda sunulmuştur. Silaj yapımı ve kullanımı konusunda daha detaylı teknik bilgiler için Ziraat Fakültelerinin Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi kitapları yardımcı olacaktır.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(56662 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Neden Silaj Yem Üretmeliyiz?

Neden Silaj Yem Üretmeliyiz?

Neden Silaj Yem Geviş getiren hayvanların besin madde gereksinimlerini tümüyle sadece yoğun yemlerle karşılamak mümkün değildir. Yoğun yemlerle birlikte yeşil veya kuru kaba yemler ile silajların da rasyonlara girilmesi ve böylece hem ekonomik besleme hem de rasyonel beslemenin gerçekleştirilmesi zorunludur. Hayvanların yeşil yem gereksinimleri...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi