• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Kaçak Çayın Faydaları Ve Zararları

Kaçak Çay, başta Sırilanka, Irak, Suriye ve İran'dan olmak üzere senelerden beri Türkiye'ye kaçak yöntemlerle gelerek ismini duyuran bir lezzetin hikayesi, Kaçak çay bununla birlikte bir tarihin hikayesi. Kaçak yöntemlerle geldiği amaçlı adı kaçak çay olarak kalan dökme çaylar ithalat ve resmi yollardan geliyor olsa da adı yeniden de kaçak çay İthal yöntemiyle gelen bu çay Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinin büyük bir çoğunluğunda kullanılıyor. Doğu'da kaynayan her demlik, kaçak çayla tanışıyor. Kaçak çayın lezzetine alışamayanlar ya da zor bulanlar ise kaçak çayı Rize çayıyla karıştırma yöntemine gidiyor. Çay sofralarda bir lezzet olmanın yanında tarihin ve kültüründe en mühim unsurlarındandır.  

Kaçak Çay

Doğu kısmında bilhassa Diyarbakır'da evlerimize, iş yerlerimize rastgele bir biçimde ziyaretimize gelen kişiye çay içirmek çok mühimdir. Çay konuk ağırlamanın olmazsa olmazlarındandır. Bunun içindir ki konuk eden kişi misafirini çay içirmeden bırakmaz. Çayın kültürünün yanında tarihi ise şöyledir; Birinci Dünya Savaşı'nın sonlarına gerçek Enver Paşa Batum'a iki tümen asker göndermiş, o sıralarda Rusya'da 1917 Ekim Devrimi patlayınca Ankara'yla Moskova içinde anlaşma imzalanmış, askerler de geri çekilmişti. Bir zaman Batum'da yaşayıp oradaki çay bahçelerini gören askerler Rize'ye döndüklerinde gördüklerini anlatınca, 'Burada da çay yetişir mi?' Tartışması başlamıştı. 


Esasında bundan önce Batum'a giden bir takım bireyler eşliğinde getirdikleri tohumları ekip çaycılıkla uğraşmışlardı ancak fazla yaygın olmamış. 1923'ten sonra devlet Rize çayına özel önem vermiş ve çay Türkiye'nin kendi çayı olarak gittikçe yaygınlaşmıştır. 

 

Kaçak Çay Nasıl Güzel Demlenir

Büyük bir çaydanlığa su doldurulur ve ocağa konur. Aynı zamanda küçük çaydanlığın (demlik) içerisine de yeterli çay konulur. (Çayın kalitesi önemli!) Hafif ılımış olan büyük çaydanlıktaki su ile küçük çaydanlığa koyulmuş olan çay güzelce yıkanır. Küçük çaydanlık ocak üstündeki büyük çaydanlığın üzerine hafif eğik olarak konur ve küçük çaydanlığın kapağı da hafif eğik şekilde üzerine koyulur.

 

Büyük çaydanlıktaki suyun 3 dakika kaynaması beklenir. Sonra ocaktan alınıp fokurdaması geçinceye dek bekletilir. İleri ki zamanlarda küçük çaydanlıktaki rutubetli çayın üstünde gezdirilerek küçük çaydanlık doldurulur. Büyük çaydanlığa su ilave edilerek bir daha ocak üzerine konur. Küçük çaydanlık da onun üzerine konur ve küçük çaydanlığın kapağı yeniden hafif eğik bırakılarak ocak belli bir süre kısılır. Büyük çaydanlık kaynadığında çay da demini almak üzeredir. Bir süre bekledikten sonra bardaklar da sıcak su ile çalkalandıktan sonra afiyetle demini güzel almış bir çay içilebilir.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(26706 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Kaçak Çayın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kaçak Çayın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kaçak Çayın Faydaları Ve Zararları Kaçak Çay, başta Sırilanka, Irak, Suriye ve İran dan olmak üzere senelerden beri Türkiye ye kaçak yöntemlerle gelerek ismini duyuran bir lezzetin hikayesi, Kaçak çay bununla birlikte bir tarihin hikayesi. Kaçak yöntemlerle geldiği amaçlı adı kaçak çay olarak kalan dökme çaylar ithalat ve resmi yollardan geliyo...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi