• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Karadut Aşısı

Aşılı olan fidanlar 5-6 yıl sonra meyve verirler. Karadutun vatanı İran olarak biliniyor. Karadut meyvesinin faydaları çoktur. B2, B1, C vitamini ve demir kalsiyum oldukça zengin bir meyvedir. Antioksidan olarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Karadutu yiyenlerde sindirim sistemi düzenli çalışıyor ve kabızlığı gideriyor. Önceden büyüklerimiz karadutun köklerini çok acı olduğu için kabuklarını solucan düşürmede ilaç olarak kullanırlarmış. Karadutun yaprakları kaba ve tüylü ipek böceklerine yem olarak verilmez.

Karadut Aşısı

Karadut ağacı 13-15 metre boyunda kalın dallı bir ağaçtır. Olgun meyvesi olur. Koyu kara renkte oluyor. Yendiği zaman elleri, dudakları boyar ve parmakta boya bırakıyor. Ama çok sağlıklı ve vitaminli bir meyvedir. Türkiye' nin değişik bölgelerinde yetişiyor. Ağız ve boğaz iltihaplarına karşı çok faydalıdır. Karadut şurubundan gargara yapılırsa boğaz arısını alır. Karadut meyvesinde şeker, organik asit (satrik, malik ) müsilaj, tanen boya maddesi içerir ( siyanin ) pekin ve C vitamini bulunuyor. Karadutun meyvelerinden şurup yapılıyor. Rengi ve tadı çok güzel oluyor. Bu şurup diş eti iltihabına karşı iyi gelir ve gargara da yapılar. Özellikle küçük çocuklarda kullanılır. Karadutun gövde kabukları kurt düşürücü olarak kullanılıyor. Karadutun yaprakları idrar söktürüyor. Karadut enerji deposudur. Enerji veriyor ve halsizliği gideriyor. Cildi güzelleştiriyor. Yaşlanmanın önüne geçiyor.


 

Karadut aşısı nasıl yapılır?

Aşı kalemi ve anacın birbiri ile uyuşması çok önemlidir. Seçilen metaryanlar en az tür düzeyinde olmalıdır. Anaç fidanlar yüksek kalitede olması gerekiyor. Tohumdan üretilmiş genç fidanları tercih edin. Aşı kalemleri sağlıklı yerlerden alın ve bunların taze olmalarına dikkat edin. Yeşil ve iğneli yapraklı türlerde kalemler alın. Sonra bu kalemleri doğrudan doğruya kullanmayın. Önce kalemleri kesip temizleyin. Bütün aşı kalemlerini soğuk hava deposunda bir süre saklayın. Yaprağını döken, yaprak dökümünden sonra "aralık ve şubat " aylarında alınmalıdır ve kullanana kadar soğuk hava deposunda saklayın. Kalın gövdeli yabani fidelere, sürgün gözleri patlamadan alınan kalemleri, yarma ya da kakma aşı seklinde uygulayabilirsiniz.

 

Aşı kalemleri ışıkta büyümüş normal sağlıklı ve kuvvetli gelişen sürgünlerden alınması çok daha iyi oluyor. Kalem almak için aynı yılın sürgünleri ve çoğunlukla bir yaşındaki sürgünlerden kullanın. Bazı yapraklı türde açık alanda başarı sağlamak için kalemin vejetasyon noktasındaki yüzükle birlikte iki yaşındaki ağaçtan mutlaka alınması gerekir. Ağacın üst dallarından alınan aşı kalemleriden üretilen fidanlar bol bol çiçek verir. Üst dallardan alınan erkek alt dallarından alınan kalemler dişi bireyler oluşturur. Kalemlerin birbirine uyum sağlamaları gerekir.

 

Karadut yaprak aşısı ya da göz aşısı yaparken dikkat edeceğiniz şeyler

Aşılanacak fidenin de aşı gözünün de kabuğunun gövdeden kolay ayrılması gerekiyor. Kolay ayrılması yani suyu tam kıvamında olması gerekiyor. Pürüzsüz kesim yapın. Pürüzsüz kesim yapacak şekilde keskin çakı kullanın. Birde, aşı gözünü kabuktan ayırırken içinin delik olmamasına dikkat edin. Hava almayacak şekilde paket bağlamada kullanılan rafya dediğimiz bağ kullanırsanız daha çok başarılı olursunuz. Yaprak aşısını sürgünlerin içi  dolu hale geldiği ayda ( ilkbaharda) aşılık fidenin doruğunu keserek ya da ağustos'un 15' den sonra kör aşı denilen, aşılık fidenin doruğunu kesmeden yapabilirsiniz.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(43836 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Karadut Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Karadut Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Karadut Aşısı Aşılı olan fidanlar 5-6 yıl sonra meyve verirler. Karadutun vatanı İran olarak biliniyor. Karadut meyvesinin faydaları çoktur. B2, B1, C vitamini ve demir kalsiyum oldukça zengin bir meyvedir. Antioksidan olarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Karadutu yiyenlerde sindirim sistemi düzenli çalışıyor ve kabızlığı gideriyor. Önced...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi