• notifications1
  • menü

Bugün : 28 Mart 2024 Perşembe

Toprak verimliliğini arttırmada en önemli faktörlerden biri bitki besin elementleridir. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için uygun miktar ve formülasyonlardaki besin elementlerinin gübre olarak gerek topraktan gerektiği durumlarda da yapraktan verilerek kullanılması gereklidir. 

Damla Sulama Gübreleri : %100 suda erir NPK içerikli gübreler. Kolay ve tamamen suda çözünür, kekleşmez. Zararlı bileşenler içermez. Garantili yüksek kalitede hammaddelerden üretilirler.

 

Özel Damla Sulama Güb. : Damla sulama ile yetiştirilen bitkilerin kök alanı oldukça sınırlıdır. Başarıya ulaşabilmek için damlama ile ıslatılabilen bu sınırlı alanın gübrelemesi çok dikkatli yapılmalıdır. 

 

Yaprak Gübreleri : Sağlıklı bitki yetiştiriciliği, bol ve kaliteli ürün hasadı için topraktan gübre uygulanmasına ilave olarak yapraktan da gübreleme yapılmalıdır. Çünkü topraktan gübreleme çoğu zaman tek başına yeterli değildir ve yapraktan gübrelemenin bitki beslemesi üzerinde tamamlayıcı etkisi söz konusudur. 

 

İz Elementler : Sağlıklı bitki büyümesi ve gelişmesi için gereklidirler. Bitkide çeşitli metabolizma faaliyetlerinde rol alırlar. 

 

Organik Ürünler : Her çeşit meyve, narenciye, zeytin, bağ vs. gibi ağaç türlerinde ve sera bitkileri, sebze, hububat, pamuk, baklagiller, mısır, ayçiçeği, soya, tütün, patates, şeker pancarı vs. gibi her çeşit tarla bitkilerinde kullanılır. 

 

Taban Gübreleri : Bütün bitkiler için kullanılabileceği gibi kuru ziraat yapılan Orta Anadolu ve Geçit Bölgesi hububat alanlarında da kullanılabilir. 


Azotlu Gübreler :Azotlu gübreler toprakta hareketlidirler, toprağa tutunmazlar. Fazla ve erken atıldıklarında genellikle toprağın alt tabakalarına geçerler, dolayısıyla bitkiye faydalı olmazlar.

 

Fosforlu Gübreler : Forforlu gübreleri "suda eriyebilir" ve "taban gübreleri" olarak ayırabiliriz. 

 

Potasyumlu Gübreler : Potasyum içeren farklı gübreler vardır. Bunlardan bazıları; Potasyum Nitrat, Potasyum Sülfat, Potasyum Tiyo Sülfat, Potasyum Klorür vb.dir. Yurdumuz toprakları genelde potasyum bakımından yeterli durumda olduğu düşünüldüğünden, potasyumlu gübre kullanımının gerekmediği birçok bitki için doğru değildir. Potasyumun, bitkilerin stres şartlarına dayanımını, kuru madde miktarını arttırmak gibi birçok görevi vardır. 

 

Kompoze Gübreler : Kompoze gübreler birden fazla bitki besin maddesini bir arada bulundururlar. Kompoze gübrenin içerisindeki bitki besin maddeleri azot, fosfor, potasyumdur. Bunlar sırasına göre % olarak ifade edilir. 

 

NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) Gübreleri : Azot ; Bitkilerde yaprak ve gövde oluşumunu teşvik eder. Fosfor; Bitkilerde özellikle çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Potasyum; Ürünün kalitesini arttırır, meyvenin tat, aroma ve renk yönünden gelişmesine katkıda bulunur. 

 

Kalsiyum, Magnezyum Nitrat Gübreleri : Bitkide hücre duvarlarını güçlendirir potasyum hücre duvarında tuğla ise kalsiyum da çimentodur ve dolayısıyla çevresel strese karşı bitkinin direncini artırır.

 

Magnezyum; Klorofilin yapısında yer alır ve bu nedenle bitkide fotosentez için çok önemlidir. 

 

Mikro Besin Elementleri : Bitki bünyesindeki çeşitli fonksiyonlarından dolayı ürün miktarını ve ürünün kalitesini etkiler. 

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Battal Baykara

5.03.2024 19:40:01

Solucan gübresi, iz element, şelatlı demir çinko, ve magnezyum sülfat bunlar aynı anda karıştırılıp yapraktan uygulanabiirmi

Mahmut

13.08.2023 18:54:30

Kalsiyumla demir karisirmi

Altan

30.07.2023 15:41:33

Coppot k plus ile Üre karışımı?

Ali Türkoğlu

25.07.2023 14:10:59

Kalsiyumla npk gubre karisirmi

Çarşı

13.06.2023 07:03:16

renk koruyum tabla bana hep aynı renk

Kaya Savas

6.04.2023 09:12:10

MKP ve Magnezyum sülfat karışabilir. çökelti oluşturmaz . TABLODA YANLIŞLAR VAR.

Sorhocam

19.07.2022 22:18:31

Karışmasında sakınca yok

Burhan Toksöz

19.07.2022 17:58:37

Magnezyum nitrat 20 10 20 karisirmi

Mikayil

16.04.2022 10:19:37

Avokado fidanı için en uygun gübre hangisidir

Arif

2.05.2021 00:19:58

Map gubresi ile amamonyum sulfat karisir mi karışması uygun mu

Adem

27.04.2020 12:34:49

Çinko-Fosfor, İz Element Gübre, Sıvı Kükürt, Solucan Gübresi, Kalsiyum Nitrat, (Azot İçerikli) ,Humik Asit, Sıvı yarasa gübresi. Bu gübreler hepsi birbirleri ile karışır mı? Hangileri birbirleriyle karışır. İletişime geçme durumunuz var mı.

(92007 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Gübreleme Nedir, Nasıl yapılır?

Gübreleme Nedir, Nasıl yapılır?

Gübreleme Bitkilerin beslenmeleri için gerekli olan bitki besin maddelerinin başında AZOT, FOSFOR ve POTASYUM gelir. Bunlar bitkilerin en çok ihtiyaç duydukları besin maddeleri olup, tarım topraklarında da genellikle yeteri kadar bulunmamaktadır. Gerek ürünler beslenmek için gerekse toprak içinde sızan sular önemli miktarda besin maddelerini to...

Kireçli Topraklarda Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Kireçli Topraklarda Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

KİREÇLİ TOPRAKLARDA GÜBRELEME. Nitrifikasyon: amonyumun (NH 4 + ) nitrat (NO 3 – ) toprak bakterileri tarafından dönüştürülmesidir. Nitrifikasyon hızı, pH değerleri 7 ile 8 arasında olan topraklarda en hızlıdır ve azalan pH değerleriyle azalır. Amonyum gübreleri nitrifikasyon sırasında protonları serbest bıraktıklarından pH’ı düşürü...

Gübre Şerbeti Nasıl Yapılır? 

Gübre Şerbeti Nasıl Yapılır? 

Gübre Şerbeti Nasıl Yapılır? Bu yazımda doğal gübrelerden gübre şerbetinin nasıl hazırlanacağına dair önemli püf noktalarını açıkladım. Doğal gübrelerin bir müddet suda bekletilmesiyle oluşturulan sıvıya gübre şerbeti denir. Tarımda kullanılan her çeşit doğal gübreden şerbet yapılabilir. Farkı ve önemi Doğal gübreyi bitkilere yılda bir v...

Kompoze Gübreler Nelerdir Ve Kompoze Gübre Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Kompoze Gübreler Nelerdir Ve Kompoze Gübre Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Esasen bir gübre cinsi olmayıp, iki veya daha çok bitki besin maddesi kapsayan gübrelere kompoze (karışım) gübreler denilmektedir. Kompoze gübre içerisindeki bitki maddeleri N - P205 ve K2O sırasına göre % olarak ifade edilmektedir. Kompoze gübreler birkaç besin maddesini kapsadıklarından uygulamada kolaylık ve ekonomi sağlarlar. Ancak gübre kar...

Arpa - Buğday Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Arpa - Buğday Gübrelemesi Nasıl Yapılır?

Arpa - Buğday Gübreleme Sulu şartlarda; Toprak ekime hazırlanırken; dekara 4 ton iyi vasıflı yanmış ahır gübresi ve dekara 2 litre Hümik Asit verilerek toprakla karışması sağlanmalıdır. 13.25.5+10(SO3)+Me gübresinden dekara 28 kg ekimle beraber tohum derinliğine banta verilmelidir. % 46 N ÜRE gübresinden dekara 10 kg Şubat ayı içinde...

Tarımda Kullanılan Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Tarımda Kullanılan Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Tarımda Kullanılan Gübre Çeşitleri Nelerdir? Bugün dünyada kullanılan gübrelerin çesitleri pek çoktur. Biz yurdumuzda halen var olan gübrelerin kimyasal, fiziksel ve tarımsal özelliklerini inceleyeceğiz. Yurdumuzda bugün için kullanılan azotlu gübreler amaonyum sülfat, kireçli amonyum nitrat (CAN) ve üredir. Fosforlu gübrelerden süperfosfat ve...

Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)

Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)

Toprak verimliliğini arttırmada en önemli faktörlerden biri bitki besin elementleridir. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için uygun miktar ve formülasyonlardaki besin elementlerinin gübre olarak gerek topraktan gerektiği durumlarda da yapraktan verilerek kullanılması gereklidir. Damla Sulama Gübreleri : %100 suda erir NPK içerik...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi