• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Nisan 2024 Cuma

Döngel Meyvesi (Muşmula) Faydaları ve Zararları

Muşmula, erik, kiraz ve şeftali gibi gülgiller (Rosaceae) familyasında yer alan bir meyve ağacıdır. Anayurdu Avrupa ve Batı Asya olan bu ağaç (Mespilus germanica) Türkiye' de özellikle Marmara ve Kuzey Anadolu Dağları'nda yabani olarak yetişir. Yabanileri en çok 3 metreye kadar boylanabilen çalı boyutunda dikenli bitkiler olmasına karşılık, tarımı yapılan çeşitleri 6 metre boyunda ve dikensizdir. Dallan kaplayarak sık bir örtü oluşturan yapraklarının üst yüzü koyu yeşil, altı beyaz tüylü, kenarı ise düz ya da dişlidir. Muşmula ağaçları bahar geldiğinde beyaz çiçekler açar.

Döngel Meyvesi (Muşmula) Faydaları

Çiçeklerin döllenmesiyle iri birer ceviz büyüklüğünde yuvarlak meyveler oluşur. Her meyve, içinde beş tane taş gibi sert çekirdek barındırır. Meyvelerin önceleri buruk ve acımsı tadı, sert beyaz eti, meyve olgunlaştıkça yumuşayarak kahverengiye döner. İlk bakışta çürümüş gibi görünse de meyveler ancak bu haliyle yenebilir. Meyvenin tepesinde bulunan dikensi çıkıntılar halindeki çanak yaprak kalıntılarından ötürü muşmulaya "beşbıyık" adı da verilmiştir. Ayrıca bazı yörelerde "döngel" de denir. Muşmula meyveleri bileşimindeki tanenden ötürü halk arasında ishal kesici olarak kullanılır.
 

Meyveler sonbahar veya erken kış aylarında (ekim-kasım) toplanır ve tohumlar çıkartılır ve ekilir. Tohumların çimlenme oranı %40-70 arasındadır. En uygun ekim zamanı sonbahar aylarıdır ancak ve erken kış aylarında da yapılabilir. Ekim yastıkları telisle örtülür. Donlu günlerde ise havalanabilir plastik örtü örtülür. Tohumların 1000 tane ağırlığı ortalama 250 gramdır. Yağışlı olmayan dönemlerde sulama ihmal edilmemelidir. Muşmula fidanları, 1 yaşında tercihen tüplü olarak ağaçlandırma sahalarında kullanılır.

 

Muşmulanın Faydaları

  • Muşmulanın kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır.
  • Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder.
  • Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.
  • Diyabet yani şeker hastalığı olanlar da bu şifalı meyveyi tüketmelidir.
  • Ayrıca muşmula yaprakları karaciğere de fayda sağlar.
  • Karaciğeri zehirli maddelerden korur.
  • Sakinleştirici etki sağlar, cilt kanserini önler.
  • Depresyona iyi gelmesi de muşmula faydaları arasındadır.
  • Kusma, mide bulantısını önlemede de yardımcı olur. 

 

Muşmula Çayı Tarifi

Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç muşmulayı kaynatıp süzdükten sonra süzme bal ile de tatlandırarak günde üç öğün birer çay bardağı içebilirsiniz. 

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(27550 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Döngel Meyvesi (Muşmula) Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Döngel Meyvesi (Muşmula) Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Döngel Meyvesi (Muşmula) Faydaları ve Zararları Muşmula, erik, kiraz ve şeftali gibi gülgiller (Rosaceae) familyasında yer alan bir meyve ağacıdır. Anayurdu Avrupa ve Batı Asya olan bu ağaç (Mespilus germanica) Türkiye de özellikle Marmara ve Kuzey Anadolu Dağları nda yabani olarak yetişir. Yabanileri en çok 3 metreye kadar boylanabilen çalı b...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi