• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Mart 2024 Salı

VİRGÜL KABUKLU BİTİ

(Lepidosaphes ulmi)

 

VİRGÜL KABUKLU BİTİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Ergin dişi bireyler virgül şeklinde 2-3.3 mm uzunluğunda grimsi kahverengi bir kabukla kaplıdır. Yumurtadan yeni çıkmış olan larva, şeffaf, beyaz renkte ve hareketlidir. Kısa bir süre bitki üzerinde dolaştıktan sonra, ana kabuğunun çevresinde veya uygun buldukları yere hortumlarını bitki dokusuna sokarak beslenmeye başlar ve kendilerini buraya tespit ederler. Kışı, yumurta halinde dişi kabuğunun altında geçirir. İlkbaharda 1. döle ait ilk hareketli larva çıkışı nisan sonu-mayıs başlarında elma ağaçlarında çiçek taç yapraklarının ¾’ü döküldüğü zaman olur.

VİRGÜL KABUKLU BİTİ ZARAR ŞEKLİ

Hortumlarını bitki dokusuna sokup kendilerini tespit ettikten sonra dal, yaprak, meyve sapı ve meyve, hatta gövdeye kadar yerleşip bitki özsuyunu emerek zararlı olurlar. Bir taraftan bitki özsuyu ile beslenirken diğer taraftan da bitki için zehirli madde salgılarlar. Kontrol altına alınmadığı ve yoğunluğun çok fazla olduğu yerlerde ağaçları ve fidanları kurutabilirler. Meyve üzerine yerleşenler meyvenin gelişmesini engeller, kalitesinin düşmesine neden olur.

VİRGÜL KABUKLU BİTİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Elma, armut, şeftali, kayısı, iğde, ceviz, fındık, karaağaç, söğüt, asma ve kavaktır.

 

VİRGÜL KABUKLU BİTİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Kışın zararlı ile fazla bulaşık dallar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

 

Kimyasal Mücadele

  1. Kimyasal mücadele kış ve yaz ilaçlamaları şeklinde yürütülür.
  2. Kışın yapılan kontrollerde 5 cm uzunluğundaki bir dalda, altında yumurta bulunan en az 5 adet dişi kabuğu görülmesi o bahçenin kışlık yağlarla ilaçlanmasını gerektirmektedir.
  3. Ancak ilaçlamaya karar verirken diğer zararlıların da bulunmasına dikkat edilmelidir.
  4. Kış ilaçlaması yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında gözler kabarmadan 2-3 hafta, sert çekirdekli meyve ağaçlarında 3-4 hafta evvel yapılmalıdır.
  5. Birinci ve ikinci döle karşı yapılacak yaz ilaçlamalarına karar vermek için, ilkbaharda ve temmuz başlarında yumurta açılımından önce kontrol yapılır ve 5 cm uzunluğunda bir dalda,
  6. altında canlı yumurta bulunan en az 5 adet dişi kabuğu bulunuyorsa, yumurta açılımından en geç 7-10 gün sonra en yüksek larva çıkışında ilaçlama yapılmalıdır.

 

VİRGÜL KABUKLU BİTİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranı Formülasyonu Doz 100 lt suya İlaçlama ile hasat arası
 süre (Gün)
Azinphos Methyl 230 g/l EC 200 ml 14
Azinphos Methyl % 25 WP 200 g 14
DNOC Ammonium 615 g/l EC 400 ml  
Fenthion 525 g/l EC 150 ml 21
Methidathion 426 g EC 100 ml 21

Petrol yağı 650

g/l+DNOC15 g/l

Sıvı

5 l /95 l suya (yumuşak çekirdekliler

4.5 l/95 l suya sert çekirdeklilere) (Kış İlaçlaması)

 
Yazlık yağ 700 g/l Sıvı 1,5 l 21
Yazlık yağlar 850 g/l Sıvı 1,2 l 21

Konu İle İlgili Dokümanlar

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(94049 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Virgül Kabuklu Biti Zararlısı (Lepidosaphes ulmi)

Virgül Kabuklu Biti Zararlısı (Lepidosaphes ulmi)

VİRGÜL KABUKLU BİTİ (Lepidosaphes ulmi) VİRGÜL KABUKLU BİTİ TANIMI VE YAŞAYIŞI Ergin dişi bireyler virgül şeklinde 2-3.3 mm uzunluğunda grimsi kahverengi bir kabukla kaplıdır. Yumurtadan yeni çıkmış olan larva, şeffaf, beyaz renkte ve hareketlidir. Kısa bir süre bitki üzerinde dolaştıktan sonra, ana kabuğunun çevresinde veya uygun buldukla...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi