• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Menenjit aşısı, genellikle karma aşılarla birlikte uygulanan bir aşıdır. 2013 yılından itibaren ayrı olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu aşı karma aşılarla uygulanan aşıdan daha farklıdır. Karma aşıları yapılan çocuklar, mikrobik kaynaklı olan menenjite karşı korunur. Menenjitin başka bir çeşidi olan "Meningokok Menenjit" mikrobuna karşı korunma bu aşıyla sağlanamaz. Bu rahatsızlık ağır seyirli ve tehlikeli bir hastalıktır. Hastaların yaklaşık olarak %20'sinde ölümle sonuçlanır. Genellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ve 15-20 yaş arası gençlerde görülmektedir. Toplu yaşamın olduğu yerlerde daha yaygın olarak görülmektedir. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerin mutlaka aşılanması gerekir. Normal insanların %5-10'u taşıyıcı olabilir. Bu kişiler hasta olmasa da, mikrobu başkalarına bulaştırabilir. 

Menenjit aşısı kimlere uygulanabilir?

Bağışıklık sistemi gelişmemiş olan bebeklere uygulanması gereken bir aşıdır. 9-23 aylık olan bebeklere, 3 ayda bir 2 doz, 2-11 yaş arasındaki çocuklara ise 1 doz koruma için yeterli olacaktır. Aşının yetişkinlerdeki tekrar dozu üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan yetişkinler, dalağı işlev görmeyen kişiler, HIV virüsü taşıyan kişiler özellikle aşılanmalıdır.   

 

Menenjit aşısının yan etkileri nelerdir?

  • Diğer aşılar gibi, aşının uygulandığı bölgede kızarıklık, hassasiyet meydana gelebilir. Kişide iştah kaybı ve halsizlik belirtileri olabilir. Karma aşılarla yan etkileri benzediğinden, aşıda olabilecek yan etkilerin artmaması için, karma aşılarla aynı dönemde yapılmaması yerinde olacaktır.
  • Menenjit aşısı hangi hallerde uygulanmamalıdır?
  • Aşı yapılacak olan kişinin enjektörde olan latekse karşı alerjisi olması halinde uygulanmamalıdır.
  • Aşı yapılacak kişinin aşı içeriğinde olan maddelere karşı alerjisi olması halinde uygulanmamalıdır.
  • Aşı yapılacak kişinin ateşli bir hastalığı olması halinde ya da bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan bir hastalığının olması halinde uygulanmamalıdır.
  • Aşı yapılacak kişinin geçmişte, Guillain Barre sendromu adlı sinirsel bir hastalık geçirmişse bu durumda uygulama yapılmamalıdır.
x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Anil

21.10.2020 13:40:07

Merhaba ben askerde asi oldum olduktan sonra 1 hafta sonra kulak arkamdaki lenf bezi sisti hatta ensede de vardi biraz ama ensedeki gecti kulak arkasindaki cok ufak bir sekilde dueuyor hala neden olmus olabilir

(34409 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Menenjit Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Menenjit Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Menenjit aşısı, genellikle karma aşılarla birlikte uygulanan bir aşıdır. 2013 yılından itibaren ayrı olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu aşı karma aşılarla uygulanan aşıdan daha farklıdır. Karma aşıları yapılan çocuklar, mikrobik kaynaklı olan menenjite karşı korunur. Menenjitin başka bir çeşidi olan Meningokok Menenjit mikrobuna karşı korunma...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi