• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

Çelik Köklendirme Hormonu

Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi sağlayan ''Oksin'' içeren hormon takviyeleridir.  Kök vermesi zor olan bitkilerin çoğaltılmasında kullanımı önerilir. Doğada en saf halde bulunanı İndol-3 asetik asittir. Onun dışında yine Fenilasetik asit, İndol-3 bütirik asit, 4-kloro indolasetik asit doğal oksinlerdir. Oksinler, bitkilerin büyümesinde ve şekillenmesinde etkin rol oynarlar. Bu oksinler direk olarak çeliklere kullanılmaz özel olarak hazırlanan karışımlar önce alkolle çözülür ardından saf su ile karıştırılarak kullanıma hazır hale getirilir.



Köklendirme hormonları çelik alınan bitki hücrelerinde uyarılmaya neden olarak bölünme ve büyümelerini sağlar. Daha çok seri üretim yapan firmalar ile Bonsai üreticileri köklendirme hormonlarına rağbet etmektedir.  Yine doku kültürü ile çoğaltılan bitkilerin yetiştirilmesinde de köklendirme hormonları büyük önem taşır. Kökün boyuna uzaması, yumruların enine gelişimi söz konusu olduğunda çelik köklendirme hormonları ile normal köklenme süresinin yarısından da kısa bir sürede verim elde edilebilir. 

Çelik Köklendirme Hormonu

 

Çelik alırken dikkat edilecek hususlar

Çoğaltılmak istenen bitkinin yeni yaprak veren, çok ince olmayan, 15- 20 cm boyutlarında bir dalı seçilir. 45 derecelik açıyla boğum yerinden kesilir. Çeliğin tabanından 1cm lik bir yer nemlendirilerek hormona batırılır. Önceden hazırlanmış toprağa dikilir. Piyasada bulunan köklendirme hormonları ile yarı odunsu ve odunsu çeliklerin yüzde 98'e kadar köklenmesi sağlanabilir. Çelik köklendirme hormonları ziraat ürünleri satan yerlerde hazır olarak temin edilebilir. Hazır satılan çelik köklendirme hormonları kadar kesin sonuçları olmasa da ev yapımı köklendirme yöntemleri vardır. 

 
Ev yapımı Çelik Köklendirme Hormonu;

Salkım söğüt ağacından koparılan birkaç parça dal ya da dip sürgünü su içerisinde birkaç gün bekletilir, söğüt ağacı köklenmeyi sağlayan oksinlere aşırı derecede sahip olduğundan kök oluşumuna destek olarak zayıf çelikler üzerindeki baskıyı azaltır. Köklendirilmek istenen çelik dinlendirilmiş bu salkım söğütlü suda köklendirilebilir  ya da çeliğin ekildiği toprak salkım söğütlü su ile sulanabilir. 

 

Aspirinli su, oksinleri içermese de köklendirilmek üzere alınmış çiçeklerin tutma yüzdesini arttırmak üzere uzun süre kullanılmıştır. Aspirinin sıvıların pıhtılaşmasını engelleyen yapısı kesilen koparılan bitkinin özsuyunu koruyarak köklenmeye yardımcı olur.

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

Balık

5.09.2022 16:40:53

Kayısı çelik köklendirmeleri nasıl olur

Hasan

29.02.2020 15:36:26

Merhaba Farklı cins iki ceviz fidanı aynı (dipdibe)yere dikilirmi

Tarzan

17.09.2017 21:50:50

Peki patates ve zambak kökü ezilerek hazır toprakla karıştırılsa nasıl olur deneyen varmı

(62667 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Çeliklerde Köklendirme Yöntemleri Nelerdir?

Çeliklerde Köklendirme Yöntemleri Nelerdir?

Çeliklerde Köklendirme Yöntemleri Yılın herhangi bir zamamnda çelik hazırlamak mümkündür. Ancak, kışın yaprağını döken bitkilerde odun çelikleri kış dinlenme dönemi içinde, yapraklı yeşil çelikler ise henüz tam odunlaşmamış. Sürgünlerden büyüme mevsiminde hazırlanırlar .Odun çelikleri yaprak dökümünün hemen öncesinden, ilkbaharda tomurcukların ...

Çelik Köklendirme Hormonu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Çelik Köklendirme Hormonu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Çelik Köklendirme Hormonu Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi sağlayan Oksin içeren hormon takviyeleridir. Kök vermesi zor olan bitkilerin çoğaltılmasında kullanımı önerilir. Doğada en saf halde bulunanı İndol-3 asetik asittir. Onun dışında yine Fenilasetik asit, İndol-3 bütirik asit, 4-kloro indolasetik asit doğal oksinlerdir. Oksinler, bitkil...

Zeytin Çeliklerinin Köklendirilmesinde Hormon Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Zeytin Çeliklerinin Köklendirilmesinde Hormon Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Zeytin Çeliklerinin Köklendirilmesinde Hormon Kullanımı Nasıl Olmalıdır? a - Çelik hazırlanması Çelikler 4-6 yapraklı 12-15 cm uzunluğunda dipteki gözün hemen altından düz olarak, uçta ise gözün hemen üzerinden meyilli olarak kesilir. Bu şekilde hazırlanan çelikler sayımı ve hormonlamayı kolaylaştırmak için 25 lik demetler halinde biraraya get...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi